Ο στρατός της Βενεζουέλας θα βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας στα σύνορα με την Κολομβία, για να αποτρέψει τυχόν επίθεση από τη γειτονική χώρα, έπειτα από εντολή του προέδρου της χώρας, Νικολάς Μαδούρο.
Σε στρατιωτική τελετή που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, αργά το βράδυ της Τρίτης 3 Σεπτεμβρίου, ο Μαδούρο έδωσε εντολή να ξεκινήσουν στρατιωτικές ασκήσεις και περιπολίες στα σύνορα με την Κολομβία καθώς, όπως είπε στους παριστάμενους αξιωματικούς, «η κυβέρνηση της Κολομβίας δε θέλει την ειρήνη». Οι ασκήσεις θα ξεκινήσουν στις 10 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες.
Η κίνηση έρχεται ως απάντηση στις κατηγορίες που έχει εκτοξεύσει ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, σε συνεργασία με τον αποτυχημένο πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό, πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εξοπλίζει Κολομβιανούς αντάρτες. Την Τετάρτη 28 Αυγούστου, πρώην μέλη του FARC – που το είχαν εκπροσωπήσει στις ειρηνευτικές συνομιλίες που οδήγησαν στον τερματισμό των συγκρούσεων με τους Κολομβιανούς αντάρτες – ανακοίνωσαν πως επιστρέφουν στην ένοπλη πάλη, καθώς η κυβέρνηση της Κολομβίας δεν έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα.
Σύμφωνα με τον Μαδούρο, ο Κολομβιανός πρόεδρος Ντούκε έχει βάλει τη χώρα του «σε έναν σαρωτικό πόλεμο, και τώρα στοχεύει σε ένα ψευδώς θετικό δείγμα για να επιτεθεί στη Βενεζουέλα». Στην ίδια ομιλία προειδοποίησε πως ο Ντούκε θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποιο κατασκευασμένο γεγονός για να «συνθέσει ένα φτηνό πολιτικό σόου με το κόστος μιας ένοπλης σύρραξης» και να εξαπατήσει έτσι τη διεθνή κοινότητα, κερδίζοντας τη στήριξή της.
Το Σάββατο, ο εκπρόσωπος τύπου του Μαδούρο είχε με τη σειρά του κατηγορήσει την Κολομβία πως εκπαιδεύει παραστρατιωτικές ομάδες στο έδαφός της με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, προσφέροντας μάλιστα και δορυφορικές φωτογραφίες.
Η ένταση στην περιοχή και οι προσπάθειες ανατροπής του Μαδούρο σίγουρα δεν έχουν τελειώσει, παρά το γεγονός πως το στοίχημα Γκουαϊδό δεν βγήκε για τους υποστηρικτές του. Την προηγούμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός «Γραφείου Υποθέσεων Βενεζουέλας» στην πρεσβεία τους στη Μπογκοτά. Ταυτόχρονα με τις νέες κυρώσεις που ανακοινώθηκαν και την περικοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Βενεζουέλα, οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν τους Βενεζουελάνους που βρίσκονται εκτός της χώρας, δίνοντας 120 εκατ. δολάρια μέσω της διαβόητης USAID.