Σε εθελοντές δόθηκε το «νόμπελ» της Ύπατης Αρμοστείας

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και η Έφη Λατσούδη από τον χώρο ανοιχτής φιλοξενίας στο πρώην ΠΙΚΠΑ της Λέσβου κέρδισαν από κοινού τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική διάκριση της Ύπατης Αρμοστείας.

Τα βραβεία, που παρουσιάζονται σε μια ιδιαίτερα καλαίσθητη σελίδα της Ύπατης Αρμοστείας, αφορούν μια ομάδα θαλάσσιας διάσωσης με 2.000 εθελοντές, χάρη στην οποία σώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι κατά την προσφυγική κρίση του 2015, και μια παθιασμένη υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία παρείχε ασφαλές καταφύγιο σε χιλιάδες από τους πλέον ευάλωτους πρόσφυγες που έφτασαν στις ελληνικές ακτές.

Σε αυτούς απονέμεται από κοινού το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν για το 2016 της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.).

Όπως αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία, πάνω από 850.000 άτομα έφτασαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης το 2015 – οι 500.000 από αυτούς στη Λέσβο. Τον Οκτώβριο του 2015, οι αφίξεις κορυφώθηκαν, υπερβαίνοντας τις 10.000 ημερησίως, καθώς οι συγκρούσεις στη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ εξακολουθούσαν να αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Δυστυχώς, πάνω από 270 άτομα έχασαν τη ζωή τους στα ελληνικά χωρικά ύδατα κατά τη διάρκεια του έτους.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ