Απροσδόκητες και καταιγιστικές είναι πλέον οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου μετά τη δολοφονία στην Τεχεράνη του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, την οποία η οργάνωση αποδίδει στο Ισραήλ. Το κορυφαίο στέλεχος της Χαμάς βρισκόταν στην ιρανική πρωτεύουσα για να παραστεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου όταν δέχτηκε δολοφονική επίθεση στο διαμέρισμα που διέμενε.
Πρόκειται για το δεύτερο χτύπημα που πραγματοποιεί το Ισραήλ, σε λιγότερο από 24 ώρες, στις πρωτεύουσες των δυο σημαντικότερων αντιπάλων του: του Λιβάνου και του Ιράν. Και ενώ ο βομβαρδισμός της Βηρυτού θα μπορούσε να εκληφθεί και ως «συμβολικό χτύπημα», αφού ο στρατός του Ισραήλ δεν προχώρησε σε μαζικά αντίποινα για το χτύπημα στο κατεχόμενο Γκολάν, ο συνδυασμός των δυο επιθέσεων προκαλεί ένα ποιοτικά διαφορετικό αποτέλεσμα.
Ο Χανίγια, που θεωρούνταν ως ένα από τα μετριοπαθή στελέχη στην ηγεσία της Χαμάς και ουσιαστικά αποτελούσε τον τελευταίο εκλεγμένο πρωθυπουργό των Παλαιστινίων, είχε το βασικό ρόλο του διαμεσολαβητή για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα. Η δολοφονία του λοιπόν στη συγκεκριμένη περίοδο και μάλιστα στην καρδιά της ιρανικής πρωτεύουσας έχει ως στόχο να δυναμιτίσει κάθε προσπάθεια τερματισμού της γενοκτονίας. Παράλληλα απειλεί να εμπλέξει ακόμη πιο ενεργά τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς οι ιέρακες της Ουάσινγκτον θα ζητήσουν ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση απάντησης από το Λίβανο και το Ιράν. Με δεδομένο ότι ο στρατός του Ισραήλ έχει αποδείξει επανειλημμένα την αδυναμία του να αντιμετωπίσει τους δυο αυτούς αντιπάλους, το Ισραήλ θα υποστηρίξει ότι απειλείται άμεσα η επιβίωσή του.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη ευνοεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, τον Νετανιάχου ο οποίος σε περίπτωση τερματισμού του πολέμου αναμένεται να χάσει άμεσα την εξουσία και να βρεθεί πάλι αντιμέτωπος με τις ποινικές ευθύνες που τον βαρύνουν για σειρά σκανδάλων στο εσωτερικό της χώρας. Παρόλα αυτά το Ισραήλ με τη διπλή επίθεση σε Βηρυτό και Τεχεράνη κινείται πλέον σε πολύ πιο βαθιά νερά από ότι μπορεί να διαχειριστεί.
Θεωρητικά η δολοφονία Χανίγια καθώς και η προσπάθεια δολοφονίας του ηγετικού στελέχους της Χεζμπολάχ Φαούντ Σουκρ στη Βηρυτό (η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί) θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και ως έξοδος κινδύνου για το Ισραήλ. Ο Νετανιάχου θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι πέτυχε τον βασικό του στόχο με τον μερικό αποκεφαλισμό της ηγεσίας των δυο οργανώσεων και να προχωρήσει σε σταδιακή απαγκίστρωση. Αυτά συμβαίνουν όμως σε φυσιολογικά κράτη και όχι σε θεοκρατίες που κυβερνιούνται από ακροδεξιά και νεοφασιστικά μορφώματα. Το Τελ Αβίβ έχει αποδείξει, από τον Οκτώβριο του 2023, ότι κινείται πέρα από κάθε στρατιωτική και διπλωματική λογική με μοναδικό στόχο να ολοκληρώσει τη γενοκτονία που ξεκίνησε. Και θα συνεχίσει να το κάνει για όσο παραμένει αγαπημένο παιδί και υπάκουος εκτελεστής των ΗΠΑ στην περιοχή.