Σαρανταεφτά δημοσιογράφοι νεκροί στο πρώτο εξάμηνο του 2018

Μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 έχουν σκοτωθεί συνολικά 47 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την οργάνωση Ρεπορτέρς χωρίς σύνορα, ενώ το 2017 αποδείχθηκε μία από τις χρονιές με τους λιγότερους θανάτους δημοσιογράφων, τα νούμερα που έχουν καταγραφεί ως τώρα για το 2018 είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Η οργάνωση έχει καταγράψει 47 θανάτους επαγγελματιών δημοσιογράφων, δημοσιογράφων-πολιτών και εργαζόμενων στα ΜΜΕ.

Η χώρα με τους περισσότερους θανάτους είναι το Αφγανιστάν, που κατέχει και την 118η θέση στην παγκόσμια κατάταξη για την ελευθερία του τύπου. Οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας έχουν στοιχίσει τη ζωή 11 δημοσιογράφων από την αρχή της χρονιάς, ενώ εκατοντάδες είναι οι δημοσιογράφοι που στοχοποιούνται και απειλούνται – ανάμεσα στους οποίους και γυναίκες.

Στις χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση, όπως η Συρία (με 7 νεκρούς δημοσιογράφους μέσα στο 2018) και η Υεμένη (με 5 νεκρούς δημοσιογράφους), η μόνη ασφαλής επιλογή για τους δημοσιογράφους είναι το να σταματήσουν να εργάζονται ή να φύγουν στο εξωτερικό.

Τέλος, στο Μεξικό καταγράφηκαν πέντε θάνατοι δημοσιογράφων από την αρχή του έτους, καθιστώντας τη χώρα ως την πιο επικίνδυνη του δυτικού κόσμου για το χώρο της δημοσιογραφίας. Τα περιστατικά που καταγράφηκαν είναι όλα δολοφονίες δημοσιογράφων, ενώ άλλοι 14 δημοσιογράφοι έχουν αποκαλύψει ότι δέχονται απειλές για τη ζωή τους – γεγονός που τοποθετεί το Μεξικό στην 147η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για την ελευθερία του τύπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 74η θέση της κατάταξης, έχοντας σημειώσει μία σχετική πρόοδο από το 2017 (που ήταν στην 88η θέση), έχοντας όμως, πέσει σημαντικά από την αρχή της κρίσης.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ