Μεγάλη η χάρη της

Santa Mari la Juaricua: Η Αγία που προστατεύει από το gentrification

Στις γειτονιές της πόλης του Μεξικού Santa María la Ribera και Juárez το gentrification έχει ήδη αρχίσει να γίνεται αισθητό, με τις τιμές των ενοικίων να διπλασιάζονται μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια και τις μικρές επιχειρήσεις να απειλούνται με κλείσιμο. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν βρει την προστάτιδά τους, τη Santa Mari la Juaricua, στην οποία προσεύχονται για να σωθεί η γειτονιά τους από το gentrification.

Η Santa Mari la Juaricua, μια Αγία λίγο… χίπστερ, εμφανίστηκε για πρώτη φορά μέσα στο 2016, από τους καλλιτέχνες Sandra Valenzuela και Jorge Baca, οι οποίοι άρχισαν να παρατηρούν τις επιπτώσεις του gentrification στην τοπική οικονομία και στην εικόνα των γειτονιών.

Οι δυο γειτονιές αναπτύχθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν οι τοπικές ελίτ άρχισαν να εγκαθίστανται εκεί καθώς απομακρύνονταν από το ιστορικό κέντρο της πόλης. Εκατόν τριάντα χρόνια αργότερα κατοικούν εκεί και πολλοί οικονομικά ασθενέστεροι, οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις νέες οικονομικές απαιτήσεις και αναγκάζονται να μετακινηθούν αλλού.

Αντιδρώντας στις αλλαγές που βιώνει η περιοχή, οι κάτοικοι προσεύχονται στη Santa Mari la Juaricua, η οποία έχει πάρει το όνομά της από το συνδυασμό των ονομάτων των δύο γειτονιών, Santa María la Ribera και Juárez. Η Αγία “προστατεύει” τις μικρές επιχειρήσεις και ευνοεί την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές κατοικίες. Οι «πιστοί» προσεύχονται ενάντια στον εκτοπισμό των ντόπιων, στις αυξανόμενες τιμές των ενοικίων και στην υψηλή φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

Όμως, η Santa Mari la Juaricua είναι κάτι περισσότερο από τη δημιουργία δύο καλλιτεχνών. Είναι το μέσο που ένωσε τις δύο γειτονιές για να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στο gentrification, κινητοποιώντας τους κατοίκους και δίνοντάς τους ελπίδα. Τώρα προς τιμήν της Αγίας διοργανώνονται ειρηνικές διαμαρτυρίες κατά του gentrification.

Μυρτώ Συμεωνίδου

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ