Ruins Ερείπια Ζωή Μαυρουδή ντοκιμαντέρ οροθετικές διαπόμπευση

«Ruins/Ερείπια»: το ντοκιμαντέρ της Ζωής Μαυρουδή στις 17 Μαΐου στον Μικρόκοσμο

Το mέta (Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού), με σταθερή την επιδίωξή του για διασταύρωση της γλώσσας της τέχνης και του πολιτικού επιχειρήματος, προχωρά σε μία σειρά προβολών ανά τακτά διαστήματα στον πολυχώρο Μικρόκοσμος, φέρνοντας (κυριολεκτικά) στο κέντρο της ματιάς μας ένα είδος κατεξοχήν συνδεδεμένο με αυτή την επιδίωξη: τον κινηματογράφο.

Με την ευγενή συνδρομή Ελλήνων και ξένων δημιουργών, που όχι σπάνια αντιμετωπίζουν συνθήκες αποσιώπησης, το mέta προτείνει στο ευρύτερο κοινό σημαντικές πρόσφατες κινηματογραφικές παραγωγές, οι οποίες οπτικοποιούν, αλλά και προβληματοποιούν κριτικά, διαφορετικές πτυχές της πολύπλευρης κρίσης που μας περιβάλλει, καθώς και να υποδεικνύουν χειραφετησιακές εναλλακτικές. Γιατί συχνά η οπτική γλώσσα αποδεικνύεται περισσότερο πυκνή από πολλές σελίδες γραπτών στην αποτύπωση της κοινωνικής πραγματικότητας – και κάποτε ολότελα καθηλωτική.

ΕΡΕΙΠΙΑ
Οροθετικές γυναίκες. Το χρονικό μίας διαπόμπευσης – δέκα χρόνια μετά


Ηθικός πανικός, δαιμονοποίηση της οροθετικότητας, της σεξεργασίας και της εξάρτησης από ουσίες, καταναγκαστικές ιατρικές πράξεις: και όλα αυτά στην υπηρεσία ενός προεκλογικού show, οι εμπνευστές του οποίου έχουν ακόμη το θράσος να πρωταγωνιστούν στην δημόσια ζωή.

Πρόκειται για την «υπόθεση των οροθετικών γυναικών» που ξέσπασε τον Μάιο του 2012, με τραγικές επιπτώσεις για τις εμπλεκόμενες γυναίκες και με δικαστικές  προεκτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη μέχρι σήμερα.

Δέκα χρόνια μετά, το Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού (mέta) θυμάται αυτή την θλιβερή επέτειο και ανακινεί τα ερωτήματα σχετικά με τις κοινωνικές στάσεις, τις επίσημες πολιτικές και τις επικοινωνιακές στρατηγικές που τη συνοδεύουν, προβάλλοντας, στο πλαίσιο της σειράς mέta-cinema, το ωριαίο ντοκυμαντέρ Ruins/Ερείπια (2013) της Ζωής Μαυρουδή, που συνιστά ακριβώς το «χρονικό της διαπόμπευσης» των φερόμενων ως οροθετικών γυναικών.


Η ταινία θα προβληθεί την Τρίτη 17 Μαΐου στον «Μικρόκοσμο» (Λεωφόρος Συγγρού 106) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και ώρα προσέλευσης 19.00.
(Η αρχικώς προγραμματισμένη προβολή αναβλήθηκε λόγω συμμετοχής την ίδια ημέρα στην έκτακτη διαδήλωση μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης για το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου/Zakie Oh).


Σκηνοθεσία: Ζωή Μαυρουδή
Διεύθυνση φωτογραφίας/κάμερα: Γιάννης Χίνος
Μοντάζ: Antonio Rochira
Post-processing: Αντώνιος Δημόπουλος
Πρωτότυπη μουσική: Fruto5
Συνθέτης: Diamanda Galás, “This is the Law of the Plague” (Plague Mass, live 1991)
Εκτέλεση Παραγωγής: Θεοδώρα Οικονομίδου, Λουκάς Σταμέλλος
Μια παρουσίαση της Ζωής Μαυρουδή, της Θεοδώρας Οικονομίδου, του Omnia TV και του περιοδικού UNFOLLOW
(Διάρκεια: 53 λεπτά)

Θα ακολουθήσει σύντομη συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα και παρεμβάσεις της δημοσιογράφου Μαρινίκης Αλεβιζοπούλου, της Ελίζας Γκορόγια από την “Θετική Φωνή”, του Χρήστου Σαγρέδου από το Δίκτυο Ενδυνάμωσης Σεξεργαζομένων και του δικηγόρου Κώστα Φαρμακίδη.


Για την είσοδο θα ισχύσουν τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

Κρατησεις στο: bit.ly/ruinsdoc ή στο τηλέφωνο 210.8847571 (10:00 με 16:00 Δευτέρα με Παρασκευή).

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ