Γενοκτονία Ρουάντα

Ρουάντα 1994: Γενοκτονία με τραπεζική χορηγία

Τρεις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κατηγορούν την γαλλική τράπεζα BNP Paribas για ανάμειξη στη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994.

Συγκεκριμένα, η οργάνωση Sherpa για την προστασία θυμάτων οικονομικών εγκλημάτων, η οργάνωση CPCR (Σύλλογος για τις πολιτικές αγωγές για τη Ρουάντα) και η Ibuka France για τα θύματα της γενοκτονίας της Ρουάντα ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν καταθέσει αγωγή εναντίον της τράπεζας.

Οι οργανώσεις κατηγορούν τη BNP Paribas ότι χρηματοδότησε την αγορά 80 τόνων όπλων που χρησιμοποιήθηκαν για να διεξαχθεί η γενοκτονία από το καθεστώς των Χούτου, παρ’όλο που η τράπεζα γνώριζε τις προθέσεις των αρχών της χώρας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των οργανώσεων, τον Ιούνιο του 1994 η τράπεζα είχε εγκρίνει τη μεταφορά κονδυλίων στο καθεστώς, συνεισφέροντας με αυτό τον τρόπο «στη γενοκτονία, σε εγκλήματα πολέμου και σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Οι επιχειρήσεις είχαν διαρκέσει 4 μήνες και είχαν ως αποτέλεσμα τη σφαγή περίπου 800.000 ανθρώπων, καταγόμενων κυρίως από τη φυλή Τούτσι.

Ο εκπρόσωπος της τράπεζας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να σχολιάσει τους ισχυρισμούς, ελλείψει επαρκών λεπτομερειών.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η γαλλική πλευρά κατηγορείται για εμπλοκή στη γενοκτονία της Ρουάντα, αλλά και ότι καθυστερεί να διώξει κάποιους από τους ηγέτες της γενοκτονίας που ζουν στη Γαλλία.

 

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ