άσυλο πρόσφυγες μετανάστες Ελλάδα Ιταλία Βρετανία ΗΠΑ διώξεις δικαστήρια πολιτικές

Refugee Week Greece — Εναρκτήρια εκδήλωση και προβολή

Η εναρκτήρια εκδήλωση του φετινού φεστιβάλ Refugee Week Greece θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Ιουνίου στην Αθήνα, στον κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21), με προβολή της ταινίας «The Swimmers».

Το Refugee Week Greece θα λάβει χώρα από τις 17 έως τις 23 Ιουνίου 2024, με φετινή θεματική «Το Σπίτι Μας». Το RWG είναι ένα ζωντανό πολιτισμικό φεστιβάλ που στοχεύει στην ανάδειξη της συνεισφοράς, της δημιουργικότητας και της αυθεντικότητας των ανθρώπων που έχουν βιώσει την αναγκαστική μετανάστευση. Το Φεστιβάλ ξεκίνησε το 1998 από το Ηνωμένο Βασίλειο και από τότε πραγματοποιείται σε δεκάδες χώρες κάθε χρονιά τον Ιούνιο λόγω της Παγκόσμιας Hμέρας Προσφύγων στις 20 Ιούνη. Αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στην Ελλάδα, μετά από δύο επιτυχημένες χρονιές το 2022 και το 2023.

Στις 14 Ιουνίου η έναρξη του Φεστιβάλ στην Αθήνα, θα γίνει με την προβολή της ταινίας «The Swimmers» στο σινεμά Τριανόν. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση και Q&A με προσκεκλημένο τον Hassan Akkad, βραβευμένο σκηνοθέτη και παραγωγό, ο οποίος εργάστηκε στην παραγωγή της ταινίας και τον Χρήστο Δημόπουλο, Διευθυντή του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Λίγα λόγια για την ταινία

Η ταινία «The Swimmers» βασίζεται αληθινή ιστορία των αδελφών Mardini, Sara και Yusra, οι οποίες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη Συρία το 2015 εξαιτίας του εμφύλιου πολέμου. Η ταινία ιχνηλατεί τη συγκλονιστική περιπέτεια των αδελφών, οι οποίες ταξίδεψαν μέσω της Ελλάδας θέτοντας τις καρδιές τους και τις κολυμβητικές τους ικανότητες σε ηρωική χρήση.

H ταινία, η οποία έχει προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον, πραγματεύεται τα ζητήματα του πολέμου, της εκτόπισης και της δύναμης που έχουν οι ανθρώπινες σχέσεις, τα όνειρα και η ανθεκτικότητα των ατόμων.

Λίγα λόγια για τον Hassan Akkad

O Hassan Akkad είναι ένας βραβευμένος σκηνοθέτης, συγγραφέας και ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει συν-σκηνοθετήσει το ντοκιμαντέρ του Netflix «Convergence» και υπήρξε υπεύθυνος παραγωγής των ταινιών του Netflix «The Swimmers» και «The Walk». Ο Hassan ήταν μέρος της ομάδας που δημιούργησε το «Exodus: Our Journey to Europe», το οποίο κέρδισε βραβείο BAFTA το 2017. Έχει εκδώσει το αυτοβιογραφικό βιβλίο Hope Not Fear (2021) από τις εκδόσεις Pan Macmillan.

Λίγα λόγια για τον Χρήστο Δημόπουλο

Ο Χρήστος Δημόπουλος είναι ο Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 2000 ως κοινωνικός λειτουργός. Δραστηριοποιείται ως στέλεχος στον ανθρωπιστικό τομέα για περισσότερα από 20 χρόνια και έχει εργαστεί για το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, τους Γιατρούς του Κόσμου και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το πλήρες πρόγραμμα του Refugee Week Greece αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα.

Πληροφορίες εκδήλωσης

Ώρα προσέλευσης: 18:30
Χαιρετισμοί: 18:45
Έναρξη Ταινίας: 19:00
Έναρξη Συζήτησης: 21:25
Τοποθεσία: Κινηματογράφος ΤΡΙΑΝΌΝ, Κοδριγκτώνος 21
Γλώσσα διεξαγωγής: Αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά και την ελληνική νοηματική

Για περισσότερες πληροφορίες και ερωτήσεις επικοινωνήστε με την Ντίνα Ντζιώρα – Senior Producer Φεστιβάλ: [email protected]

Πληροφορίες εισιτηρίων

Κάντε κράτηση των δωρεάν σας εισιτηρίων εδώ.

Social Media

Instagram: @refugeeweekgreece | Facebook: @refugeeweekgreece | LinkedIn: @refugee-week-greece | website: www.refugeeweek.gr

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ