Πυροσβέστες μόνο για πλούσιους

Πυροσβέστες μόνο για πλούσιους

Με τις νέες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, εκτός από τις εικόνες καταστροφής και των ευθυνών της ιδιωτικής παροχής ενέργειας στη δημιουργία τους, αναδύονται και εικόνες από την ολοένα αυξανόμενη πρακτική της ιδιωτικής πυρόσβεσης.

Το ζήτημα αφορά ιδιωτικές πυροσβεστικές εταιρείες, η δράση των οποίων περιορίζεται αποκλειστικά στην προστασία της περιουσίας των πελατών τους. Είτε ως υπεργολάβοι ασφαλιστικών εταιρειών, είτε και με μεμονωμένα συμβόλαια πυροπροστασίας με διάσημους (όπως αποκαλύφθηκε ότι έκαναν ο Κάνιε Γουέστ και η Κιμ Καρντάσιαν στις περσινές πυρκαγιές) ή με ολόκληρες γειτονιές πλουσίων.

Στο ρεπορτάζ του France 2 βλέπουμε πως, ενώ το μέτωπο είναι εκατοντάδων μέτρων, οι πυροσβέστες στρέφουν τη μάνικα προς ένα μόνο σημείο. Ένας από αυτούς λέει στην κάμερα ότι δεν μπορεί να βοηθήσει άλλα σπίτια. «Η ασφαλιστική μας έστειλε στο συγκεκριμένο σπίτι, αυτοί έχουν πληρώσει».

Το ίδιο λέει και ο Kris Brandini, πυροσβέστης και ιδιόκτητης εταιρείας πυρόσβεσης, σε ρεπορτάζ του AFP. «Προστατεύω μόνο τα σπίτια που είναι στη λίστα μου, δεν πάω σε τυχαία σημεία — αυτή είναι η διαφορά μου με τους πυροσβέστες της πολιτείας».

Η τιμή, σύμφωνα με το AFP, μπορεί να φτάσει και τα 25.000 δολάρια την ημέρα, για ένα πλήρως επανδρωμένο πυροσβεστικό όχημα στην οικία σου. Ή όπως είχαμε δει στις περσινές μεγάλες πυρκαγιές στην πολιτεία της Καλιφόρνια, οι ιδιωτικές υπηρεσίες εναέριας κατάσβεσης, χρεώνονται 50.000 δολάρια την ημέρα για να διατηρούνται δύο αεροσκάφη σε επιφυλακή και 20.000 δολάρια για κάθε ώρα πτήσης.

Και ενώ παλαιότερα, στην εποχή της μεγάλης απορρύθμισης του Ρόναλντ Ρίγκαν τη δεκαετία του ’80, οι ιδιωτικές εταιρείες πυρόσβεσης δούλευαν περισσότερο με τον δημόσιο τομέα, ρουφώντας κρατική χρηματοδότηση, σήμερα δουλεύουν ολοένα και περισσότερο με ιδιώτες, ειδικά όσο οι αντίστοιχες δημόσιες υπηρεσίες υποχρηματοδοτούναι και υποστελεχώνονται.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ