χρόνια πεντέμισι ντοκιμαντέρ δημοσιογράφοι δίκη χρυσή αυγή

Προβολή του ντοκιμαντέρ «5½ χρόνια» στο docs, books n’ spirits – Στάση Μοσχάτο

Το ντοκιμαντέρ «5½ χρόνια», που πραγματεύεται τη δίκη τη Χρυσής Αυγής μέσα από τα μάτια των δημοσιογράφων που την κάλυψαν για πεντέμισι χρόνια, προβάλλεται την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στις 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μοσχάτου, στο πλαίσιο του τριημέρου docs, books n’ spirits – Στάση Μοσχάτο, που διοργανώνει το red n’ noir.

Το docs, books n’ spirits – Στάση Μοσχάτο είναι ένα τριήμερο προβολών ντοκιμαντέρ και συζητήσεων στο Πολιτιστικό Κέντρο Μοσχάτου που θα πλαισιωθεί από έκθεση-μπαζάρ βιβλίου και μπαρ.

Έπειτα από την προβολή του ντοκιμαντέρ «5½ χρόνια» θα ακολουθήσει συζήτηση με τις δημιουργούς του, Μυρτώ Συμεωνίδου και Ιωάννα Παπαϊωάννου.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, ο 34χρονος Παύλος Φύσσας, αντιφασίστας ράπερ γνωστός και ως Killah P, δολοφονείται στο Κερατσίνι από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της οργάνωσης Χρυσής Αυγής, έπειτα από μια συντονισμένη επίθεση. Τον ίδιο μήνα, η ηγετική ομάδα και δεκάδες στελέχη και μέλη της οργάνωσης συλλαμβάνονται.

Η δίκη που ακολουθεί -μία από τις σημαντικότερες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας- ξεκινάει στις 20 Απριλίου του 2015. Μετά από μια μακροχρόνια ανακριτική διαδικασία, το Συμβούλιο Εφετών αποφαίνεται για την παραπομπή 69 μελών της οργάνωσης, μεταξύ αυτών σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Η δίκη κρατάει πεντέμισι χρόνια.

Τον Οκτώβριο του 2020, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με ομόφωνη απόφαση, ανακοινώνει πως η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, για τη διεύθυνση της οποίας υπεύθυνοι είναι ο αρχηγός και άλλοι έξι βουλευτές. Οι υπόλοιποι 11 βουλευτές της τότε Κοινοβουλευτικής Ομάδας κρίνονται ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Το ντοκιμαντέρ ❝5½ χρόνια❞ πραγματεύεται την εμπειρία της δημοσιογραφικής κάλυψης της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Βασισμένο σε συνεντεύξεις (με την Ελευθερία Κουμάντου, την Ανζελίκ Κουρούνη, τον Γιάννη Μπασκάκη, τον Αντώνη Μπούγια, τον Κωνσταντίνο Πουλή, την Αφροδίτη Φράγκου), εστιάζει στην εμπειρία των δημοσιογράφων που επέλεξαν και επέμειναν να παρακολουθήσουν τη δίκη και να μας πληροφορήσουν γι’ αυτή, παρά τη διάρκειά της, και ενώ η πλειονότητα των μεγάλων μέσων ενημέρωσης δεν κάλυψε συστηματικά τη δίκη. Η έρευνα των δημιουργών της ταινίας (Μυρτώ Συμεωνίδου, Ιωάννα Παπαϊωάννου) φωτίζει έτσι ένα από τα πιο σημαδιακά γεγονότα της πρόσφατής μας πολιτικής ιστορίας, αλλά και μια κομβική στιγμή στην προσπάθεια εδραίωσης και διαμόρφωσης μιας ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στην Ελλάδα.

Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2022.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Μυρτώ Συμεωνίδου, Ιωάννα Παπαϊωάννου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νίκος Πανιεράκης
Σκίτσα – Γραφικά: Λουίζα Καραγεωργίου
Μοντάζ: Ιωάννα Παπαϊωάννου
Ηχοληψία – Μίξη: Αλέξανδρος Λυκοστράτης
Πρωτότυπη Μουσική: Νίκος Μπαξεβανάκης, Γιάνης Ποταμίτης

Διάρκεια: 70’


Το πρόγραμμα του τριημέρου έχει ως εξής:
Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022
19.00: «5 ½ χρόνια» (Μυρτώ Συμεωνίδου και Ιωάννα Παπαϊωάννου).

21.00: «ΣΑΜΠΟΤΑΖ – Mέρος Πρώτο: Τι συνέβη τον καιρό της πανδημίας;» (20/20 Magazine).

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022
19.00: «Ο Αρχιλήσταρχος» (Μάριος Γάσπαρης).

21.00: «Καλιαρντά» (Πάολα Ρεβενιώτη).

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022
21.00: «Γυναίκες μαχήτριες – Η τριπλή απελευθέρωση» (Λεωνίδας Βαρδαρός).

Οι εκδόσεις που συμμετέχουν:
Αλεξάνδρεια, Αντίποδες, Ασύμμετρη Απειλή, Απρόβλεπτες, Βιβλιοπέλαγος, Διάδοση, Εκδόσεις στο Περιθώριο, Ελευθεριακή Κουλτούρα, Καστανιώτης, Κείμενα, Μπαταρία project, Οξύ, Τόπος, Carnivora, Firebrand, red n’ noir, yusra.

*Είσοδος ελεύθερη
**Στο πλαίσιο του τριημέρου θα γίνεται συλλογή ειδών και αγαθών για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Μοσχάτου εν όψει των Χριστουγέννων.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ