Ασάνζ έκδοση ΗΠΑ Βρετανία δημοσιογραφία

Προβολή του «Ιθάκη – Η μάχη για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ»

Το ΜέΡΑ25 και το mέta διοργανώνουν προβολή του ντοκιμαντέρ «Ithaka – A Fight to Free Julian Assange» την Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 19:00, στον κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα). Η προβολή θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο και με την παρουσία της Stella Morris-Assange, συζύγου του φυλακισμένου ιδρυτή των Wikileaks.

Ο σημαντικότερος πολιτικός κρατούμενος του καιρού μας παραμένει για τέταρτο χρόνο στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Belmarsh στη Βρετανία, αναμένοντας την έκδοσή του στις ΗΠΑ όπου απειλείται με ποινή κάθειρξης 175 ετών. Το «αδίκημα» για το οποίο ο Julian Assange υφίσταται αυτό τον αργό θάνατο ήταν η θαρραλέα συνεισφορά του στην αποκάλυψη των εγκλημάτων πολέμου και της κυβερνητικής διαφθοράς των ισχυρών της γης. Η υπεράσπιση του ιδρυτή των Wikileaks αποτελεί αυτή τη στιγμή την κορυφαία μάχη για την ελευθερία της ενημέρωσης διεθνώς.

Στο ντοκιμαντέρ «Ithaka», το οποίο γυρίστηκε στη διάρκεια δύο ετών και ενσωματώνει αρχειακό και άγνωστο μέχρι τώρα υλικό, ο Ben Lawrence (δημιουργός μεταξύ άλλων των GhosthunterHearts and Bones) θέτει στο επίκεντρο την «Οδύσσεια» του συνταξιούχου οικοδόμου και πατέρα του Assange, John Shipton καθώς αυτός επιχειρεί να σώσει τον γιο του, διατρέχοντας την Ευρώπη μαζί με την Stella Morris-Assange για την ενεργοποίηση δικτύων αλληλεγγύης, την άσκηση πίεσης σε πολιτικές ηγεσίες και την επικοινωνιακή ανάδειξη της υπόθεσης.

Ήδη το «Ithaka» έχει προβληθεί ή και βραβευθεί στο Sydney Film Festival της Αυστραλίας το 2021, στο Sheffield Doc Fest της Βρετανίας το 2022, στο Doc Edge της Νέας Ζηλανδίας το 2022, στο Human Rights Film Festival Berlin της Γερμανίας το 2022 και στο DOC NYC των ΗΠΑ το 2022, ενώ την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 θα προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.

Η ταινία έχει διάρκεια 110′ και θα προβληθεί υποτιτλισμένη στα ελληνικά.

Επιπλέον, στον χώρο του κινηματογράφου θα υπάρξει εικαστική παρέμβαση του Μίλτου Μανέτα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εκπονεί σειρά πορτρέτων του Julian Assange, συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στην εκστρατεία για την απελευθέρωσή του.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ