Εν όψει της Μαύρης Παρασκευής και των τριών συνεχόμενων Κυριακών του Δεκεμβρίου που τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου–Χάρτου–Ψηφιακών Μέσων Αττικής καταγγέλλει την εργοδοτική ασυδοσία, τους εξοντωτικούς ρυθμούς δουλειάς και τα διευρυμένα ωράρια των εργαζομένων.

Σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τη Μαύρη Παρασκευή ως εισαγωγή στην, όλο και πιο μακράς διάρκειας για το εμπόριο, χριστουγεννιάτικη περίοδο, με όλα όσα αυτή συνεπάγεται για τους εργαζόμενους, όπως εξοντωτικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες, αναστολή των προβλεπόμενων ρεπό, εργασία για τρεις συνεχόμενες Κυριακές μεταξύ άλλων.

Ο Σύλλογος ζητά από τους καταναλωτές να αντιληφθούν και τη δική τους ευθύνη για τις χαοτικές-επικίνδυνες καταστάσεις που διαμορφώνονται τόσο στις Black Fridays, όσο και σε άλλες στιγμές κοσμοπλημμύρας μέσα στα μαγαζιά. Και σημειώνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι και ούτε θα γίνουν τα προϊόντα της κανιβαλιστικής κατανάλωσης.

Με αφορμή τη Μαύρη Παρασκευή το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και στα «απελευθερωμένα» ωράρια διοργανώνει προβολή του ντοκιμαντέρ «The true cost» την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 7μ.μ.

Το ντοκιμαντέρ «The true cost» (Andrew Morgan, 2015 – 92′) παρουσιάζει τις επιπτώσεις της βιομηχανίας ειδών ένδυσης στον κόσμο. Για τις φρικτές συνθήκες εργασίας, τους μισθούς φτώχειας για τους εργαζόμενους και τις καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Καθώς, ενώ η τιμή της ένδυσης έχει μειωθεί εδώ και δεκαετίες, το ανθρώπινο και περιβαλλοντικό κόστος έχει αυξηθεί δραματικά.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

 

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 7μ.μ. 
Στα γραφεία των Σωματείων (Λόντου 6 & Μεσολογγίου, Εξάρχεια), στο πλαίσιο της οικονομικής ενίσχυσης για τα έξοδα του χώρου

CLOSE
CLOSE