Οι εκδόσεις Εκτός των Τειχών παρουσιάζουν σε πρώτη προβολή το απαγορευμένο από το καθεστώς της Τουρκίας ντοκιμαντέρ για την πόλη Sûr του Ντιγιάρμπακιρ, Sûr: Ax û Welat (Σουρ: Όπου γης και πατρίς), τη Δευτέρα 26 Μαρτίου στις 7μ.μ. στο Σινέ «Αλκυονίς».

Η ταινία αρχίζει με τα πλάνα από την περίοδο πριν τις συγκρούσεις για να μπει η Σουρ στην λίστα της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Τελικά το 2015 η Σουρ μπήκε στην λίστα της Unesco και άρχισαν οι συγκρούσεις. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τις εικόνες της καταστροφής και τις βιωματικές μαρτυρίες του λαού της Σουρ. Μέσα από αφηγήσεις κατοίκων παρουσιάζεται η άρνησή τους να εγκαταλείψουν την πόλη, το αίτημά τους να επιστρέψουν στην πόλη όπου δημιούργησαν μια κοινή ζωή, αλλά και οι δυσκολίες που πέρασαν με την δεύτερη προσφυγιά μέσα σε μια εικοσαετία.

Το ντοκιμαντέρ είναι προϊόν μιας συλλογικής εργασίας που ολοκληρώθηκε μέσα σε δυο χρόνια. Όμως απαγορεύτηκε και δεν προβλήθηκε στην Τουρκία.

Η προβολή στην Ελλάδα θα είναι η πρώτη προβολή. Είναι μια ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης στον καταπιεζόμενο λαό του Τουρκικού Κουρδιστάν (Bakur) και καταγγελίας της λογοκρισίας.

Το ντοκιμαντέρ θα παρουσιάσει η πανεπιστημιακός Neşe Özgen και μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημιουργούς, Zana Kibar και Hicran Urun.

 

Τη Δευτέρα 26 Μαρτίου στις 7μ.μ.
στο Σινέ «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42-46, στάση ΗΣΑΠ «Βικτώρια»).
Είσοδος ελεύθερη.