Με αφορμή τη βράβευση του Bob Dylan με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, η πολιτική-πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής διοργανώνει προβολή της ταινίας «I’m not there» και συζήτηση, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στις 8:00μ.μ.

Φολκ τραγουδοποιός, πρωτοπόρος του ροκ, εκφραστής των κινημάτων κοινωνικής και πολιτικής διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ, ταυτισμένος ίσως και άθελά του με τον νεολαιίστικο ριζοσπαστισμό της δεκαετίας του 1960, φίλος και συνομιλητής της γενιάς των μπιτ ποιητών, σταρ που μεσουρανεί στο μουσικό στερέωμα, ιδιότροπος ποιητής, στιχουργός και μουσικός συχνά απομονωμένος για καιρό από τον έξω κόσμο, ο Ντύλαν ήταν πάντα ένας καλλιτέχνης που δεν μπορούσε κανείς να κατατάξει κάπου ή να χαρακτηρίσει οριστικά.

Οι «ρόλοι» του μουσικού, του ποιητή, του στιχουργού, του στοχαστή, του δημόσιου διανοουμένου έμοιαζαν να συντίθενται στο πρόσωπό του κάνοντας τις διαχωριστικές γραμμές που συνήθως τους διακρίνουν να ξεθωριάζουν. Έτσι, η απόδοση του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Ντύλαν, ανεξάρτητα από το αν συνιστά κυρίως μια τολμηρή μοντερνιστική κίνηση ανανέωσης του λογοτεχνικού είδους ή μια απέλπιδα προσπάθεια της Σουηδικής Ακαδημίας να αναβαπτίσει το κύρος της, συμπυκνώνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο αυτή την αντιφατικότητα και τον πολυσχιδή χαρακτήρα του καλλιτέχνη.

Οι θυελλώδεις συζητήσεις που ξέσπασαν για το αν είναι δίκαιο ή όχι να αποδίδεται στον Ντύλαν ένα Νόμπελ Λογοτεχνίας, όσο και για τον χρόνο που επιλέχθηκε να γίνει κάτι τέτοιο, ήταν αναμενόμενες αλλά καθόλου ασυνήθιστες, μια που στη διαδρομή του ο Ντύλαν ανέκαθεν υπήρξε στο επίκεντρο μεγάλων δημόσιων, καλλιτεχνικών και άλλων αντιπαραθέσεων.

Το 2007 ο Τοντ Χέυνς δημιούργησε το κινηματογραφικό πορτρέτο του Μπομπ Ντύλαν με τον τίτλο “I’m not there”, που συνιστά ενδεχομένως την καλύτερη εισαγωγή στην προσέγγιση της πολυσχιδούς προσωπικότητάς του. Έξι διαφορετικοί ηθοποιοί ενσαρκώνουν έξι διαφορετικά πρόσωπά του, όπως τα ανασυνθέτει ο Χέυνς εμπνευσμένος «από τη μουσική και τις πολλαπλές ζωές του Μπομπ Ντύλαν», αναφορά που συνιστά άλλωστε και τη μόνη ρητή παραπομπή στο όνομα του Ντύλαν σε όλη την ταινία.

Μέσα σε ένα εντελώς πρωτότυπο χωροχρονικό, ανθρωπολογικό και μουσικό παζλ, η ταινία προσεγγίζει τον στοχαστή, τον ποιητή, τον σύζυγο και τον τραγουδοποιό Ντύλαν, αλλά επίσης το μικρό αγόρι που θαυμάζει τον Γούντυ Γκάθρι, καθώς και τον ενήλικο άντρα που αυτοεξορίζεται ως άλλος Billy the Kid.

Ο Κώστας Σακκαλής, μουσικός συντάκτης στο rocking.gr, θα μιλήσει εισαγωγικά για τη ζωή και το έργο του Μπομπ Ντύλαν και θα παρουσιάσει το φιλμ στη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Αυτή την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στις 8:00 μ.μ. στη Λέσχη Εκτός Γραμμής (Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου, Αθήνα).

CLOSE
CLOSE