Καλιφόρνια πυρκαγιές
Ο ουρανός του Σαν Φρανσίσκο, γεμάτος καπνό από τις πυρκαγιές της Καλιφόρνια, το μεσημέρι της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου.

Πρωτοφανείς πυρκαγιές μαίνονται στις Δυτικές ΗΠΑ

Πρωτοφανείς πυρκαγιές μαίνονται στις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ, καίγοντας τεράστιες εκτάσεις κυρίως στις Πολιτείες της Καλιφόρνια, του Όρεγκον και της Ουάσινγκτον, εξαναγκάζοντας τις αρχές να διατάξουν την εκκένωση οικισμών και δημιουργώντας εικόνες που θυμίζουν Αποκάλυψη.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Δασών και Πυροπροστασίας της Καλιφόρνια, οι έξι από τις είκοσι μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της Πολιτείας συνέβησαν εντός του 2020, με την πρώτη, την τρίτη και την τέταρτη μεγαλύτερη πυρκαγιά της λίστας, να έχουν ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2020 και να μαίνονται ακόμα.

Στις τρεις προαναφερθείσες Πολιτείες, τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πυρκαγιές, με κάποια μέσα να ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 23. Συνολικά, οι πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 18.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, ενώ μονάχα στην Πολιτεία του Όρεγκον περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 10% των κατοίκων της Πολιτείας.

Ο ουρανός της Καλιφόρνια και του Όρεγκον έχει αποκτήσει τις τελευταίες ημέρες ένα μουντό πορτοκαλοκόκκινο χρώμα, λόγω των πυρκαγιών και του καπνού, θυμίζοντας δυστοπική ταινία επιστημονικής φαντασίας. Η ορατότητα ήταν εξαιρετικά μειωμένη ακόμα και τις μεσημβρινές ώρες της ημέρας, ενώ η ποιότητα του αέρα στη Νότια Καλιφόρνια έπεσε την Πέμπτη στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών.

Οι αυξημένης έντασης πυρκαγιές συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Παρά το γεγονός ότι ορισμένες εξ αυτών ξεκίνησαν από ανθρώπινο παράγοντα, ο πρωτοφανής καύσωνας και η ξηρασία των τελευταίων εβδομάδων έχουν επιτρέψει στις πυρκαγιές να αναπτυχθούν σε επίπεδα-ρεκόρ. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ δεν έχουν μπει ακόμα στη λεγόμενη «περίοδο των πυρκαγιών», που συνήθως ξεκινά στα τέλη Σεπτεμβρίου και διαρκεί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Η τραγωδία των πυρκαγιών φαίνεται να έχει γίνει και αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, με τη διάδοση φημών πως οι πυρκαγιές ξεκίνησαν από εμπρησμούς «μελών της Antifa». Ειδικά στην Πολιτεία του Όρεγκον, στη μεγαλύτερη πόλη της οποίας, το Πόρτλαντ, αντιφασίστες και συμμετέχοντες του κινήματος Black Lives Matter διαδηλώνουν εδώ και μήνες, στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος διέδιδαν «πληροφορίες» μέσω του συνωμοσιολογικού κινήματος QAnon, για συλλήψεις «Αντίφα εμπρηστών». Οι τοπικές αρχές έχουν μέχρι στιγμής διαψεύσει κάθε τέτοια φημολογία.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ