Τραμπ Λεπέν

Προτιμούν τους φασίστες από την αριστερά οι αγορές στη Γαλλία;

Μεγάλη νευρικότητα επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στις γαλλικές χρηματογαγορές ενώ τα spread των γαλλικών 10ετών ομολόγων βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυο μηνών.

Η αρθρογραφία στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης αποδίδει την ανησυχία στο ενδεχόμενο επικράτησης της Μαρίν Λεπέν στις εκλογές, καθώς η υποψήφια του νεοφασιστικού Εθνικού Μετώπου έχει υποσχεθεί την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Όπως σχολιάζουν όμως αρκετοί αναλυτές η ανησυχία κλιμακώθηκε αιφνιδιαστικά τα τελευταία 24ωρα όταν νέες δημοσκοπήσεις έδειχναν σημαντική άνοδο στα ποσοστά του αριστερού υποψηφίου Ζαν Λυκ Μελανσόν.

«Οι αγορές πανικοβάλλονται από το ενδεχόμενο ο Μελανσόν να περάσει στο δεύτερο γύρο. Δεν φαίνεται να ανησυχούν και τόσο για την Λεπέν» σχολίαζε ο Ντέιβιντ Γκρέιμπερ, καθηγητής ανθρωπολογίας του LSE, και συγγραφέας του βιβλίου Χρέος: Τα πρώτα 5.000 χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι ο πρώην σοσιαλιστής πολιτικός ρίχνει όλο και περισσότερο νερό στο κρασί του – με ορισμένους να μιλούν για ταχεία συριζποίηση – οι οικονομικές ελίτ της Γαλλίας δυσκολεύονται να κρύψουν την ανησυχία τους.

Για άλλη μια φορά η φασίζουσα δεξιά φαντάζει σαν μια πολύ καλύτερη επιλογή για τις οικονομικές ελίτ σε σχέση με κάθε αριστερή προοπτική. Το είδαμε στη Βαϊμάρη, το ζήσαμε στην Ελλάδα της Χρυσής Αυγής και της Νέας Δημοκρατίας του Σαμαρά και το εμπεδώσαμε στην περίπτωση Τραμπ – όπου το οικονομικό κατεστημένο έκανε ότι μπορούσε για να βγάλει από την κούρσα τον Μπέρνι Σάντερς αν και ήταν προφανές ότι η εκλεκτή του συστήματος Χίλαρι Κλίντον δεν είχε ελπίδες απέναντι στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ