media censorship

Προσωπική ευθύνη του Μητσοτάκη η στοχοποίηση δημοσιογράφων από την ΕΡΤ

Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε με προεδρικό διάταγμα τις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης (ουσιαστικά δηλαδή της ΕΡΤ και του ΑΠΕ) πρέπει να αναλάβει και προσωπικά την ευθύνη για την μακαρθικού τύπου στοχοποίηση του Νίκου Αγγελίδη.

Ο γνωστός δημοσιογράφος βρέθηκε στο στόχαστρο της διοίκησης της ΕΡΤ για δυο προσωπικές αναρτήσεις του στο Facebook, οι οποίες δεν είχαν καμία σχέση με τα επαγγελματικά του καθήκοντα στην κρατική τηλεόραση.

Το πρώτο σχόλιο ήταν, «Κι όμως δεν πέρασε ο Οβελίξ… Το ΠΑΜΕ ήταν…», και το δεύτερο, «Ρε Νουρέγιεφ… δεν φτουράς μια μπροστά στο ΠΑΜΕ», που αφορούσαν τις φωτογραφίες από τη σύγκρουση μελών του ΠΑΜΕ με δυνάμεις των ΜΑΤ.


Το γραφείο Τύπου της ΕΡΤ, το οποίο θυμίζουμε υπάγεται απευθείας στο Μαξίμου και ελέγχεται από τον νυν πρόεδρο του σταθμού και πρώην υπεύθυνο του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Κωνσταντίνο Ζούλα, δημοσίευσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Η ελευθερία του λόγου δεν είναι ασφαλώς μόνον κατοχυρωμένη, αλλά και αυτονόητη για όλους τους εργαζομένους της ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους της. Εξίσου αυτονόητη είναι, όμως, και η ανάγκη όσοι εργάζονται στην ΕΡΤ να έχουν – εν γένει στο δημόσιο λόγο τους – αυξημένη ευαισθησία στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, γνωρίζοντας ασφαλώς ότι εργοδότης τους είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες και όχι μόνον όσοι τυχόν συμφωνούν με τις προσωπικές τους απόψεις. Ως εκ τούτου είναι απαράδεκτες και απολύτως καταδικαστέες ακραίες εκφράσεις που χρησιμοποίησε στέλεχος της ΕΡΤ, απαξιώνοντας το κράτος δικαίου, και υπονομεύοντας έτσι την ουδετερότητα, την αμεροληψία και το κύρος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

Η επίθεση του Μαξίμου εναντίον δημοσιογράφου για προσωπικό του σχόλιο (και μάλιστα σαρκαστικό) είναι πρόγευση των ημερών που έρχονται. Αφού κόβει τις διαφημίσεις σε αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ και ελέγχει μέσω του Μαρινάκη τη διανομή του Τύπου, ο Μητσοτάκης φαίνεται ότι προχωρά ένα ακόμη βήμα στην επίθεσή του εναντίον της ελευθεροτυπίας.

Ο Νίκος Αγγελίδης, πάντως, ένας από τους πιο αξιοπρεπής δημοσιογράφους στην ελληνική τηλεόραση απάντησε με το παρακάτω σχόλιο στην επίθεση που δέχεται από τα φερέφωνα της ΝΔ στο διαδίκτυο.

«Στην δουλειά μου είμαι πάντα συνεπής, όπως ήμουν συνεπής και στα δυο χρόνια αγώνα για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Με αυτό και μόνο ως γνώμονα, στέλνω λοιπόν μήνυμα στους απειλούντες ότι χασκογελάω με τις “φοβέρες” τους… Γιατί δεν είμαι σαν τα μούτρα τους, να παίρνω εντολές και να εκτελώ κατά παραγγελία τα ρεπορτάζ… Είμαι πολίτης αυτού του τόπου, είμαι πολίτης αυτού του κόσμου και δικαίωμα μου, αναφαίρετο, είναι να υποστηρίζω ότι θέλω πολιτικά, πολύ περισσότερο δε από τη στιγμή που την πολιτική μου άποψη και ταυτότητα, δεν την έχω χρησιμοποιήσει ούτε μισή φορά στην επαγγελματική μου ιδιότητα για να επηρεάσω κόσμο…».

Α.Χ

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ