Νέλσον Μποκαράντα

«Πράκτορας ΗΠΑ -Βρετανίας» ήταν γνωστός δημοσιογράφος της Βενεζουέλας

Ο γνωστός Βενεζουελάνος δημοσιογράφος Νέλσον Μποκαράντα, πηγή πολλών «ρεπορτάζ» ελληνικών ΜΜΕ για τη Βενεζουέλα, αποδεικνύεται πως δρούσε ως πράκτορας της Βρετανίας και των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει στο φως ο πρέσβης της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ.

Σε μια σειρά από tweets του την Κυριακή και τη Δευτέρα, ο πρέσβης της Βενεζουέλας στα Ηνωμένα Έθνη Σαμουέλ Μονκάδα αποκάλυψε έγγραφα που αποδεικνύουν τον ρόλο του Μποκαράντα ως «τοπικού πράκτορα» των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ήδη από την δεκαετία του 1980. Η δράση του πιθανότατα ξεκίνησε την εποχή της κρίσης των νήσων Μαλβίνων-Φώκλαντς και της σύγκρουσης Μ. Βρετανίας και Αργεντινής, το 1982. Σύμφωνα με έγγραφα της πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου στο Καράκας, με ημερομηνίες 13 Ιουλίου & 2 Αυγούστου του 1982 και υπογραφή του VJ Henderson, Πρώτου Γραμματέα και Αξιωματούχου Πληροφοριών, ο τότε πρέσβης του ΗΒ στη Βενεζουέλα «χρειαζόταν έναν τοπικό πράκτορα που δεν υπερασπίζεται εμφανώς τη Βρετανία» για να αλλάξει μέσω της προπαγάνδας τη στάση των Βενεζουελάνων πολιτών, που ήταν υπέρ της Αργεντινής.

Ο «σύμμαχος» αυτός, ήταν ο Νέλσον Μποκαράντα, τότε παρουσιαστής εκπομπής στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό RCTV. Ο Μποκαράντα πληρώθηκε από την πρεσβεία για να μεταδώσει ένα φιλο-Βρετανικό ντοκιμαντέρ. Σύμφωνα με τα έγγραφα: «Καταφέραμε να πείσουμε τον Νέλσον Μποκαράντα του Καναλιού 2 να δείξει την ταινία της Επιτροπής Πληροφοριών για την ιστορία της διαμάχης των Φώκλαντς [Μαλβίνες] στην πρωινή του εκπομπή. Το έκανε με έναν Αργεντινό στο στούντιο για να αντικρούσει. Παρά την αντίκρουση, ο Μποκαράντα έλαβε αρκετή κριτική κατά τη διάρκεια και μετά την εκπομπή για την προβολή “Βρετανικής προπαγάνδας”. Ήταν ξεκάθαρα σοκαρισμένος στο τέλος της εκπομπής.

Όταν μιλήσαμε μαζί του λίγο μετά, έδειξε μια περίεργη μίξη ευφορίας διότι προκάλεσε τόσες “αντιδράσεις” και ανησυχίας επειδή θεωρεί ότι εκτέθηκε υπερβολικά. Ο Νέλσον είναι σύμμαχός μας, αλλά θα πρέπει να τον φροντίσουμε για αρκετό καιρό. Σε αυτήν την περίπτωση, ξοδέψαμε σχεδόν όλο το κεφάλαιο που είχαμε καταθέσει επάνω του. Για να το χρησιμοποιήσουμε ξανά αποτελεσματικά θα πρέπει να μαζέψουμε λίγο περισσότερο κεφάλαιο.»

Αλλά η χρησιμότητα του «αντικειμενικού» Μποκαράντα για τις ξένες δυνάμεις δεν τελείωσε εκεί. Σε διπλωματικό έγγραφο των ΗΠΑ, δημοσιευμένο από το WikiLeaks, με ημερομηνία 20 Νοεμβρίου 2009 και υπογεγραμμένο από τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα Πάτρικ Ντάντι, αναφέρεται πως ο Μποκαράντα έδινε στον πρέσβη πληροφορίες για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Βενεζουελάνικης αεροπορίας. Το έγγραφο, στο οποίο ο Μποκαράντα χαρακτηρίζεται «αξιόπιστη πηγή» και τονίζεται πως χρήζει «αυστηρής προστασίας», συνεχίζει με τον δημοσιογράφο να πληροφορεί την πρεσβεία για μια υποτιθέμενη επίσκεψη Κολομβιανών ανταρτών στο Καράκας, που ο ίδιος «πίστευε» πως ήταν προετοιμασία για σύγκρουση της Βενεζουέλας με την Κολομβία.

Μποκαράντα WikiLeaks

Ο Μποκαράντα αποτελεί αγαπημένο παιδί και των ελληνικών ΜΜΕ, που έχουν πολλάκις χρησιμοποιήσει «ρεπορτάζ» και «πληροφορίες» του για να στραφούν ενάντια στον Νικολάς Μαδούρο και παλιότερα ενάντια στον Ούγκο Τσάβες. Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα του Ελεύθερου Τύπου, που μεταφέρει δυσφημιστικές πληροφορίες του Μποκαράντα για τις πωλήσεις χρυσού της Βενεζουέλας, και του Πρώτου Θέματος, που παλαιότερα διέδιδε την «είδηση» του Μποκαράντα πως ο Ούγκο Τσάβες διατηρούσε σχέση με το μοντέλο Ναόμι Κάμπελ.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ