πανδημία κορονοϊός ανασκόπηση

ΠΟΥ: Χάσαμε 3.2 εκ ανθρώπους από την ολιγωρία των κρατών

Η ανθρωπότητα δεν θα θρηνούσε 3.2 εκατομμύρια θύματα εάν οι κυβερνήσεις δεν είχαν κάνει δεκάδες λάθη και αν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε στη διάθεσή του επαρκείς πόρους, αποκαλύπτει ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Η έκθεση εντοπίζει «αδύναμους κρίκους» σε όλα τα επίπεδα τονίζοντας την έλλειψη προετοιμασίας για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας. Επίσης σημειώνει ότι ενώ η Κίνα αντέδρασε με ικανοποιητικό τρόπο, ενημερώνοντας τη διεθνή κοινότητα για την εμφάνιση του ιού, οι κυβερνήσεις της Δύσης ανέλαβαν δράση μόνο όταν είδαν τις ΜΕΘ να γεμίζουν από ασθενείς.

Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι όλα κρίθηκαν τον Φεβρουάριο του 2020 όταν οι κυβερνήσεις τηρούσαν στάση αναμονής χάνοντας την μοναδική ευκαιρία να αποτρέψουν την πανδημία.

Η έκθεση των ανεξάρτητων ερευνητών, την οποία είχε παραγγείλει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, καλεί έστω και τώρα τους ηγέτες όλων των χωρών να έρθουν σε συνεννόηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και να διαθέσουν επαρκείς πόρους για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Οι γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και οι εθνικισμοί αποδυνάμωσαν το πολυμερές διεθνές σύστημα που θα έπρεπε να έχει δράσει για να προστατεύσει τον κόσμο» επισημαίνουν οι ερευνητές σημειώνοντας ότι κάποιες χώρες αρνούνταν τα επιστημονικά δεδομένα που αποδείκνυαν την κρισιμότητα της κατάστασης.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ