υπερβάλλοντες θάνατοι ΠΟΥ παγκόσμια κορονοϊός covid-19

ΠΟΥ: 15 εκατομμύρια οι υπερβάλλοντες θάνατοι στα δύο χρόνια πανδημίας

Μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκτιμά πως ο πλήρης παγκόσμιος απολογισμός θανάτων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την πανδημία της CoViD-19, από την 1η Ιανουαρίου του 2020 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, ήταν περίπου 14,9 εκατομμύρια.

Η εκτίμηση βασίζεται στον υπολογισμό της υπερβάλλουσας θνησιμότητας, δηλαδή της διαφοράς «μεταξύ του συνολικού αριθμού θανάτων και του αριθμού των θανάτων που θα αναμενόταν απουσία της πανδημίας». Βάσει των στοιχείων του ΠΟΥ, σχεδόν 15 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν σε όλο τον πλανήτη σε διάστημα δύο ετών της πανδημίας, από αυτούς που θα αναμενόταν να πεθάνουν αν αυτή δεν υπήρχε — δηλαδή βάσει των προϋπάρχοντων στοιχείων θνησιμότητας. Ο αριθμός αυτός (με εύρος εκτίμησης από 13,3 έως 16,6 εκατομμύρια), είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερος από τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους της πανδημίας.

Όπως αναλύει η μελέτη του ΠΟΥ, οι υπερβάλλοντες θάνατοι συμπεριλαμβάνουν όσους συνέβησαν άμεσα λόγω CoViD-19, αλλά και όσους συνδέονται έμμεσα με αυτήν, δηλαδή θανάτους από άλλα αίτια για τα οποία οι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να λάβουν πρόληψη ή θεραπεία λόγω της επιβάρυνσης των συστημάτων υγείας από την πανδημία. Η εκτίμηση του αριθμού θανάτων επηρεάστηκε επίσης από την αποφυγή θανάτων, λόγω της μείωσης επικίνδυνων δραστηριοτήτων σε συγκεκριμένες περιόδους περιορισμού μετακίνησης (πχ. μείωση τροχαίων ατυχημάτων).

Τα δεδομένα δείχνουν «την ανάγκη για όλες τις χώρες να επενδύσουν σε πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας που μπορούν να διατηρήσουν βασικές υπηρεσίες υγείας κατά τη διάρκεια κρίσεων», σχολίασε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέζους.

Μόλις δέκα χώρες αντιπροσωπεύουν το 68 τοις εκατό (10,1 εκατομμύρια) των υπερβάλλοντων θανάτων—Βραζιλία, Αίγυπτος, Ινδία, Ινδονησία, Μεξικό, Ρωσία, Νότια Αφρική, Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες περιοχών του ΠΟΥ, ο πληθυσμός της Νοτιοανατολικής Ασίας, που περιλαμβάνει την ινδική υποήπειρο, υπέστη τον σημαντικότερο αριθμό υπερβάλλοντων θανάτων, με σχεδόν 6 εκατομμύρια. Με 4,7 εκατομμύρια υπερβάλλοντες θανάτους, η Ινδία αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου αριθμού. Ο αριθμός είναι σχεδόν 10 φορές υψηλότερος από τους επίσημους θανάτους από COVID-19 που αναφέρθηκαν από Ινδούς υγειονομικούς αξιωματούχους.

Στην Ινδία φαίνεται πως «κρύβεται» και η αιτία για την καθυστερημένη δημοσίευση της μελέτης, που είναι ολοκληρωμένη από τον Ιανουάριο του 2022. Οι εκπρόσωποι της ινδικής κυβέρνησης στον ΠΟΥ φέρονται να έχουν πιέσει ώστε να καθυστερήσει η δημοσίευσή της. Η πρότασή τους ήταν να δημοσιευτεί η μελέτη «έπειτα από 10 χρόνια», όμως ουσιαστικά επιθυμούσαν (και έλαβαν) καθυστέρηση λίγων μηνών ώστε τα τραγικά για την Ινδία αποτελέσματα να γίνουν γνωστά μετά τις κρίσιμες εκλογές που διεξήχθησαν σε αρκετές Πολιτείες της χώρας στις αρχές Μαρτίου.

Στην κορυφή των χωρών με αναγωγή των υπερβάλλοντων θανάτων στον πληθυσμό βρίσκεται το Περού, με 437 υπερβάλλοντες θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού. Όπως σχολίασε ο Δρ. Έλμερ Χουέρτα, ογκολόγος και ειδικός δημόσιας υγείας στο Περού, «όταν ένα σύστημα υγείας δεν είναι έτοιμο να υποδεχτεί ασθενείς που πάσχουν σοβαρά από πνευμονία, όταν δεν μπορεί να παράσχει το οξυγόνο που χρειάζονται για να ζήσουν, ή ακόμα και να παράσχει κρεβάτια για να ξαπλώσουν ώστε να έχουν λίγη ηρεμία, παίρνεις αυτό το αποτέλεσμα».

Για την Ελλάδα η αντίστοιχη εκτίμηση του ΠΟΥ είναι 93 υπερβάλλοντες θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού — δηλαδή στη διετία 2020-2021, για κάθε 100.000 κατοίκων της χώρας πέθαναν 93 άνθρωποι περισσότεροι από τους αναμενόμενους.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ