Την ημέρα που η επιτροπή ενέκρινε την πώληση η HRW παρουσίαζε τα εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη

Πότε είπε θα ψήφιζε την πώληση όπλων στη Σ.Αραβία ο Φίλης;

Το «διαφορετικό πρόσωπο» του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να παρουσιάσει ο βουλευτής Νίκος Φίλης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη βουλή για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, αναφέροντας ότι «είναι ανάξια μια συζήτηση που περιορίζει αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση με χιλιάδες νεκρά παιδιά στην Υεμένη, την περιορίζει σε μια μικροπολιτική συζήτηση».

Διαφοροποιώντας τη θέση του από την γραμμή Τσίπρα κάλεσε το σώμα να μην κλείνει τα μάτια στα εγκλήματα που διαπράττει η Σαουδική Αραβία.

Ήταν όμως άτυχος με τις ημερομηνίες.

Ο ίδιος απαντώντας σε σχόλιο του Α.Γεωργιάδη ανέφερε: «Θέλω να διευκρινίσω στο Σώμα ότι εγώ δεν ήμουν μέλος της υποεπιτροπής εξοπλισμών στις 12 Ιανουαρίου 2017. Μετά από δύο μήνες πήγα στην επιτροπή αυτή. Αν ήμουν πιθανόν να ψήφιζα. Είμαι ειλικρινής. Ακολουθώντας την εισήγηση της κυβέρνησης. Αλλά τώρα γνωρίζουμε, υπάρχουν αποφάσεις της ευρωβουλής, όχι απλώς δημοσιεύματα στις εφημερίδες, που ζητούν έλεγχο των εξοπλισμών στη Σαουδική Αραβία».

Δυστυχώς για αυτόν η 12η Ιανουαρίου δεν ήταν μια τυχαία ημέρα. Ήταν η ημέρα που η Human Rights Watch έκανε ανοιχτά λόγο για εγκλήματα πολέμου που πραγματοποιούνται στην Υεμένη.

Δεν ήταν φυσικά η πρώτη αναφορά από διεθνή οργάνωση για τις φρικαλεότητες των σαουδαραβικών στρατευμάτων, οι οποίες ξεκίνησαν από το 2015. Ακόμη και οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να ακυρώσουν πωλήσεις όπλων προς τη Σαουδική Αραβία  στα μέσα Δεκεμβρίου του 2016, λόγω του εξαιρετικά μεγάλου αριθμού αμάχων που έχαναν τη ζωή τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως συνέχιζε ακάθεκτος. Και όπως δήλωσε ο Φίλης, αν ήταν μέλος της επιτροπής θα είχε βάλει και τη δική του υπογραφή.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ