εκλογές αγγλία βρετανία

Πότε οι Βρετανοί δεν ψηφίζουν Πέμπτη; Όταν έχει μπάλα

Δυο μόνο φορές σε διάστημα σχεδόν ενός αιώνα οι Βρετανοί ψηφοφόροι δεν προσήλθαν στις κάλπες Πέμπτη, όπως ορίζει η παράδοση αλλά και ο επίσημος εκλογικός νόμος του 2011. Και οι δυο φορές ήταν το 1970 σε συμπληρωματικές εκλογικές αναμετρήσεις, οι οποίες μεταφέρθηκαν σε άλλες ημέρες ώστε να μην συμπίπτουν με αγώνες του παγκοσμίου κυπέλλου.

Η απάντηση πάντως στο ερώτημα γιατί ψηφίζουν τις Πέμπτες και όχι τις Κυριακές, όπως ο υπόλοιπος κόσμος είναι συνήθως… γιατί έτσι τους αρέσει και κυρίως γιατί δεν τους αρέσει να αλλάζουν παραδόσεις που κρατούν από τη δεκαετία του 30.

Ανάμεσα στις πιθανές αλλά ουδέποτε επιβεβαιωμένες εξηγήσεις είναι ότι οι Παρασκευές ήταν συνήθως ημέρες πληρωμής των εργατών και δεν μπορείς να αφήνεις την “οικονομική δημοκρατία” για την πολιτική δημοκρατία – κάτι που θα έπρεπε να είχε καταλάβει εδώ και χρόνια η μετριοπαθής, φιλο-ΕΕ αριστερά.

Άλλοι πιστεύουν ότι οι εκλογές δεν γίνονται τις Κυριακές ώστε να μην επηρεάζονται οι ψηφοφόροι από το κήρυγμα στην εκκλησία. Τέλος κάποιοι πιστεύουν ότι η Πέμπτη επικράτησε σαν εκλογική ημέρα γιατί ήταν η ημέρα των αγορών και πολλοί επισκέπτονταν τα μεγάλα αστικά κέντρα έχοντας την ευκαιρία να ρίξουν και μια ψήφο.

Τα εξηγεί πάντως πολύ καλύτερα το BBC με ένα βιντεάκι του.

https://youtu.be/qlIJhhCxlJA

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ