ντόναλντ τραμπ και άδωνις γεωργιάδης

Πόσο φασίστες είναι οι εχθροί του αντιφασισμού; — του Άρη Χατζηστεφάνου

Οι δηλώσεις των τελευταίων ημερών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ παραπέμπουν σε έναν υπερήλικα φασίστα με γεροντική άνοια, ο οποίος δεν είναι πλέον σε θέση να κρύψει τις πραγματικές του απόψεις.

Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις απόψεις έχουν ειπωθεί από δεκάδες Έλληνες πολιτικούς και δημοσιογράφους όταν η Ελλάδα βρισκόταν σε ανάλογες συνθήκες – παραδείγματος χάριν στη μεγάλη εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008.

Ο άνθρωπος βέβαια που παρουσιάζει απόλυτη ταύτιση με το σύνολο των απόψεων του Τραμπ είναι ο επιλεγμένος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ενώ όμως πολλοί πιστεύουν ότι ο Γεωργιάδης αντιγράφει τον Τραμπ (τον οποίο δήλωνε ότι θα ψήφιζε και με τα δυο χέρια) στην πραγματικότητα ο ακροδεξιός πρόεδρος των ΗΠΑ είναι αυτός που «αντιγράφει» τον ακροδεξιό αντιπρόεδρο της ΝΔ.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1267129644228247552

Προφανώς οι παρεμφερείς ή πανομοιότυπες δηλώσεις είναι δεκάδες ή ίσως και εκατοντάδες. Οι επιθέσεις όμως απέναντι σε όσους καταδικάζουν με πράξεις τον φασισμό έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Το να καταδικάζεις δημόσια τον αντιφασισμό αποτελούσε ταμπού, το οποίο η άκρα δεξιά σε όλο τον κόσμο δεν τολμούσε να σπάσει εδώ και δεκαετίες. Μόνο τα τελευταία χρόνια βλέπουμε γνωστούς φιλελεύθερους, ακροδεξιούς και φασίστες να αναπαράγουν το πλαστό ρητό του Τσόρτσιλ ότι «οι φασίστες του μέλλοντος θα λέγονται αντιφασίστες».

Λέμε ότι δεν το έκαναν δημόσια γιατί στην πράξη η καταδίκη των αντιφασιστικών κινημάτων αποτελεί την πάγια πρακτική της δεξιάς από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Τσόρτσιλ έστελνε τις μεραρχίες του να σκοτώνουν όσους είχαν πολεμήσει τον φασισμό κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο ίδιος ο ελληνικός εμφύλιος ήταν μια μάχη του επίσημου ελληνικού κράτους, που είχε στελεχωθεί από τους συνεργάτες των ναζί, απέναντι στους «antifa» της εποχής.

Αντίστοιχα οι ΗΠΑ έστησαν το σχέδιο Μάρσαλ αλλά και τις λιγότερο εμφανείς παρεμβάσεις των μυστικών υπηρεσιών τους στην Ευρώπη, με βασικό στόχο τη διάλυση των αριστερών κινημάτων που πολέμησαν τον φασισμό και το ναζισμό.

Για άλλη μια φορά λοιπόν ο Τραμπ και τα ευρωπαϊκά κακέκτυπά του, όπως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να εκφράζουν δημοσίως αυτό που η τάξη τους ή η παράταξή τους εφάρμοζε σιωπηλά εδώ και 75 χρόνια.

Τουλάχιστον η μάχη απέναντι στον αντιφασισμό συνεχίζεται χωρίς τον φερετζέ του παρελθόντος. Και το μόνο βέβαιο είναι ότι οι αντιφασίστες του μέλλοντος… θα δέρνουν τους φασίστες του μέλλοντος.

Άρης Χατζηστεφάνου

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ