Ασημακοπούλου

Πόσα ιστορικά λάθη χωράει μια φράση της Ασημακοπούλου;

Το να συγκρίνεις τον Τσίπρα με τον Χίτλερ και τους καναλάρχες με τους Εβραίους, όπως έκανε η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, είναι βαθιά προβληματικό.

Καταρχήν γιατί η σύγκριση ενός νεοφιλελεύθερου σοσιαλδημοκράτη, όπως ο Τσίπρας, με έναν από τους μεγαλύτερους σφαγείς της ανθρώπινης ιστορίας απλώς “νομιμοποιεί” και εξανθρωπίζει τον δεύτερο, μετατρέποντάς τον από τέρας σε άνθρωπο.

Αυτό κάνει βέβαια εδώ και χρόνια η φιλελεύθερη δεξιά με τη θεωρία των δυο άκρων, μέσω της οποίας επιχείρησε να νομιμοποιήσει την παρουσία των ναζιστών της Χρυσής Αυγής στο κοινοβούλιο αλλά και την παρουσία ανθρώπων όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης (που παλαιότερα φώναζαν συνθήματα του Γκεμπελς) στη ΝΔ.

Επίσης το να συγκρίνεις τους καναλάρχες με τα θύματα του ολοκαυτώματος αποτελεί την απόλυτη προσβολή στα θύματα μιας γενοκτονίας.

Υπάρχουν όμως και άλλα προβλήματα σε όσα είπε η Ασημακοπούλου. Ας διαβάσουμε ολοκληρωμένη την πρότασή της:

“Όποιος δεν καταλαβαίνει το μέγεθος του κινδύνου που διατρέχουμε από την καθεστωτική αυτή αντίληψη και νοοτροπία της κυβέρνησης, ειλικρινά πρέπει να σκεφτεί και άλλες εποχές…
Στην Γερμανία όταν βγήκε ο Χίτλερ οι Εβραίοι ήταν χωρισμένοι σε δύο κατηγορίες, υπήρχαν αυτοί που τον άκουγαν και έλεγαν ότι αυτά τα οποία λέει θα τα κάνει. Αυτοί λοιπόν τα μάζεψαν και πήγαν στην Αμερική ή κάπου αλλού και σώθηκαν. Αυτοί που έλεγαν δεν πειράζει και έμειναν, αποτεφρώθηκαν”.

Πως θα αισθανόταν άραγε η Άννα Φρανκ αν άκουγε αυτή την πρόταση; θα σκεφτόταν μάλλον τον πατέρα της που επιχείρησε να πάρει βίζα για τον ίδιο και την οικογένειά του στις ΗΠΑ αλλά απέτυχε.

Μάλλον την ίδια αντίδραση θα είχαν και οι επιβάτες του πλοίου St. Louis, το οποίο μετέφερε Εβραίους από τη Γερμανία αρχικά στο Μεξικό και στη συνέχεια στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Καθώς καμία χώρα δεν δέχθηκε το αίτημα ασύλου οι Εβραίοι πρόσφυγες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Ευρώπη και οι περισσότεροι από αυτούς κατέληξαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Χίτλερ.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ