οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ισραήλ τρομοκράτες παλαιστίνη

Πώς το Ισραήλ επιχειρεί να φιμώσει τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων

του Yousef Mounayyer
Μετάφραση: Proletarian Rage

Ο πρόσφατος χαρακτηρισμός έξι παλαιστινιακών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ ως «τρομοκρατικών» έρχεται στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας προσπάθειας να φιμώσει αυτές τις οργανώσεις και την κρίσιμη σημασία που έχουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ και ορισμένες από τις σύμμαχες οργανώσεις του, όπως το κατ’ ευφημισμό «Παρατηρητήριο των ΜΚΟ» και η οργάνωση νομικής προστασίας Shurat HaDin πχ., προσπαθούν εδώ και καιρό να δυσφημήσουν αυτές τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα στην Ευρώπη αλλά κι αλλού. Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν πείθονται προς ώρας.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους η ισραηλινή κυβέρνηση κλιμάκωσε την εκστρατεία εναντίον των έξι αυτών οργανώσεων και το Υπουργείο Εξωτερικών μοίρασε έναν εμπιστευτικό φάκελο σε πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, επιχειρώντας να ενοχοποιήσει τις οργανώσεις.

Στις 12 Μαΐου η Ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι «όπως και διάφορες άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έλαβε πληροφορίες από το Ισραήλ σχετικά με υποτιθέμενους δεσμούς» μεταξύ των οργανώσεων και παράνομων ομάδων. Αφού εξέτασε τους ισχυρισμούς, ο Ολλανδός Υπ.Εξ. Kaag δήλωσε ότι «οι πληροφορίες σχετικά με τις οργανώσεις που χρηματοδοτούνται έμμεσα από την Ολλανδία έχουν ελεγχθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών και δεν παρέχονται συγκεκριμένα στοιχεία για συνδέσεις».

Ομοίως, ο Βέλγος Υπουργός Ανάπτυξης εξέτασε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς που «έδειξαν ότι ο ισραηλινός φάκελος δεν περιέχει συγκεκριμένα απτά στοιχεία για πιθανή απάτη». Ομοίως, στις 30 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι εξετάζει μεμονωμένες περιπτώσεις εικαζόμενης κατάχρησης κεφαλαίων στην Παλαιστίνη, αλλά «μέχρι σήμερα δεν έχει βρει τεκμηριωμένα στοιχεία για τέτοια κατάχρηση ή εκτροπή». Και πάλι, αφού εξέτασε «πρόσφατους ισχυρισμούς των ισραηλινών αρχών για το θέμα», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε για άλλη μια φορά ότι «δεν βρήκε τεκμηριωμένα στοιχεία για τέτοια κατάχρηση ή εκτροπή», μόλις στις 14 Σεπτεμβρίου.

Το Ισραήλ και οι δεξιοί σύμμαχοί του ελπίζουν να φιμώσουν αυτές τις οργανώσεις για να αποτρέψουν τη συνηγορία τους στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, τερματίζοντας τη χρηματοδότησή τους από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που υποστηρίζουν τις Παλαιστινιακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Άραγε, ποιες είναι μερικές από αυτές τις ομάδες που υποστηρίζουν την προσπάθεια Απαρτχάιντ της ισραηλινής κυβέρνησης;

Το «Παρατηρητήριο των ΜΚΟ» (NGO Monitor) ήταν μια οργάνωση που γεννήθηκε από το Κέντρο Δημοσίων Υποθέσεων της Ιερουσαλήμ (JCPA), μια νεοσυντηρητική οργάνωση που συνδέεται στενά με το Likud (το κόμμα Νετανιάχου) στο Ισραήλ. Διευθύνεται από τον Dore Gold, έναν έμπιστο του Νετανιάχου και πρώην διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, μεταξύ άλλων θέσεων. Τόσο το Παρατηρητήριο των ΜΚΟ όσο και το JCPA έχουν διάφορους δεσμούς με ισλαμοφοβικούς χρηματοδότες, συμπεριλαμβανομένου του Middle East Forum, που έχει χαρακτηριστεί εξτρεμιστική οργάνωση από το Southern Poverty Law Center (SPLC). [ΣτΜ: αθόρυβα βγήκε από τη σχετική λίστα το ’18]

Το NGO Monitor ιδρύθηκε από τον Gerald Steinberg, ο οποίος έχει γράψει ρατσιστικά παραμύθια για Παλαιστίνιους που εμπλέκονται σε «εσκεμμένη παιδική θυσία» ως μέρος του «παγανισμού» τους. Την εποχή που ίδρυσε την οργάνωση, έγραφε για την ανάγκη «διάλυσης ομάδων και ΜΚΟ του ΟΗΕ», όπως η UNRWA, η Human Rights Watch, η Διεθνής Αμνηστία και άλλες. Περισσότερα για το «Παρατηρητήριο των ΜΚΟ» στο λινκ http://policyworkinggroup.org.il/.

Η Shurat HaDin, μια άλλη οργάνωση που συνδέεται με την ισραηλινή κυβέρνηση του Απαρτχάιντ που ιδρύθηκε περίπου την ίδια εποχή, χρησιμοποιεί τους νόμους για να εκφοβίσει και να φιμώσει τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορώντας τις για τρομοκρατικές διασυνδέσεις. Μια διαρροή του 2007 ανέφερε ότι ο ιδρυτής της έλεγε πως η οργάνωση λαμβάνει «κατευθυντήριες οδηγίες από την GOI [Government Of Israel – Κυβέρνηση του Ισραήλ] σχετικά με το με ποιες υποθέσεις έπρεπε να καταπιάνεται».

Μιλώντας για την ιδρύτρια αυτής της οργάνωσης, η οποία εργαλειοποιεί φανταστικές συνδέσεις με την τρομοκρατία για να φιμώσει τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι παντρεμένη με έναν καταδικασμένο Εβραίο τρομοκράτη που είναι επίσης μέλος του προσωπικού της οργάνωσης. Σοβαρά. Ο Craig Leitner ήταν μέλος μιας τρομοκρατικής πτέρυγας των Καχανιστών τη δεκαετία του 1980. Στη φωτογραφία μπορείτε να δείτε τις κατηγορίες εναντίον του:


Αυτές, λοιπόν, είναι μερικές από τις οργανώσεις που συνδέονται με την κυβέρνηση του Απαρτχάιντ οι οποίες επιτίθενται σε Παλαιστίνιους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με το πρόσχημα της «διαφάνειας» ή της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας». Παρά την ανειλικρίνειά τους, μαζί με την ισραηλινή κυβέρνηση προσπάθησαν να δυσφημήσουν παλαιστινιακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβάνοντας τις 6 ομάδες που όρισε το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα ως τρομοκρατικές.

Το Ισραήλ προσπαθούσε να πείσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχετικά με «διασυνδέσεις με την τρομοκρατία» ακόμη και πριν το ίδιο χαρακτηρίσει επίσημα τις οργανώσεις. Αν το Ισραήλ πίστευε πράγματι ότι τα δικά του, αποκαλούμενα, στοιχεία ήταν πειστικά, γιατί περίμενε από τους άλλους να κάνουν έναν προσδιορισμό πριν απ’ το ίδιο;

Επειδή δεν πρόκειται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά για την καταστολή της διαφωνίας και το Ισραήλ ήλπιζε να εξαλείψει αυτές τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς να χρειαστεί να φανεί ακόμη πιο αυταρχικό.

Τώρα μια ισραηλινή αντιπροσωπεία πηγαίνει στην Ουάσινγκτον για να πείσει την κυβέρνηση Μπάιντεν, σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα ή αύριο, να εξετάσει αυτά τα υποτιθέμενα στοιχεία διαφορετικά από ό,τι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ.
Το ισραηλινό λόμπι πιέζει παντού. Οι Παλαιστινιακές οργανώσεις καταστέλλονται.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ