πώς θα αλλάξει ο κόσμος τραμπ εκλογές

Πώς θα αλλάξει ο κόσμος μας αν χάσει ο Τραμπ (και αν δεν χάσει)

Του Άρη Χατζηστεφάνου για το Sputnik
«Πρωταρχικός στόχος αυτή τη στιγμή είναι να φύγει ο Τραμπ», μου εξηγούσε προ ημερών η Ναόμι Κλάιν, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου της βιβλίου στα ελληνικά με τίτλο «Στη Φωτιά».

Ο λόγος της στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς ήταν μια από τις ελάχιστες προοδευτικές προσωπικότητες διεθνούς φήμης που δεν έπεφτε στην παγίδα του «μικρότερου κακού». Όταν μεγάλο κομμάτι της αμερικανικής αριστεράς αντιμετώπιζε τον Ομπάμα σαν τον επερχόμενο… Mεσσία, η ίδια προέβλεπε ότι και ο πρώτος μαύρος πρόεδρος θα ήταν «μία από τα ίδια».

Σήμερα, εκατομμύρια ψηφοφόροι στις ΗΠΑ, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια βλέπουν τη χώρα τους να μετατρέπεται σε ένα ημι-απολυταρχικό καθεστώς από τον Τραμπ, θα συμφωνήσουν μαζί της. Οι αλλαγές από την πιθανή (αλλά όχι και βέβαιη) απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι σαρωτικές στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Τι θα συμβεί όμως στον υπόλοιπο πλανήτη;

Σε γενικές γραμμές η εξωτερική πολιτική του Τραμπ αποτέλεσε επιτάχυνση ή επιβράδυνση στρατηγικών που είχαν θέσει σε εφαρμογή προηγούμενοι πρόεδροι. Στη Λατινική Αμερική, παραδείγματος χάριν, κλιμάκωσε τις κυρώσεις και τις προσπάθειες ανατροπής δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων όπως της Βενεζουέλας και της Βολιβίας, τις οποίες είχε ξεκινήσει ο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ στη Συρία και το Αφγανιστάν απλώς μείωσε (ή τουλάχιστον υποσχέθηκε να μειώσει) τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις σε δύο πολεμικά μέτωπα που άνοιξαν προκάτοχοί του.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.