Γλυκά Νερά ρατσισμός ΜΜΕ ξένοι αλλοδαποί

Πώς στήθηκε η θεωρία των «ξένων δραστών» στα Γλυκά Νερά

Η δολοφονία της Κάρολαϊν Κράουτς στα Γλυκά Νερά είχε προκαλέσει έντονα συναισθήματα στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Κάποιοι όμως, έχοντες βήμα στον δημόσιο διάλογο, δεν είδαν ένα αποτρόπαιο έγκλημα, αλλά μία ευκαιρία για ιδεολογικό «αγώνα» ξενοφοβίας και ρατσισμού.

Συγκεκριμένα ΜΜΕ, «σεσημασμένα» στο τέντωμα των ρατσιστικών χορδών των αναγνωστών και θεατών τους, έσυραν τον χορό, «διαμορφωτές γνώμης» της (ακρο)δεξιάς πολυκατοικίας ανέσυραν ιδεολογικές ατζέντες περί οπλοκατοχής και «άμυνας στους αλλοδαπούς» με πύρινα τουίτς και η πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων και αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Άννα Ζαΐρη, έκανε «πρωταγωνιστική» εμφάνιση ανακαλύπτοντας ξένους πληθυσμούς «οι οποίοι δεν ασπάζονται τις ίδιες αξίες με τον Έλληνα».

Αυτό που τελικά αποδείχτηκε πως ήταν μια γυναικοκτονία, ήταν για όλους αυτούς αδύνατον να γίνει από «Έλληνες ή χριστιανούς», όπως το έθεσε μια νεόκοπη «ινφλουένσερ» της συντηρητικής δεξιάς. Τα ΜΜΕ, ορμώμενα και από το αφήγημα που πούλησε ο δράστης, ανακάλυπταν και έναν διαφορετικό ξένο για κάθε μέρα που μπορούσαν να «αρμέξουν» το τραγικό γεγονός.

«Σκληρός Αλβανός» ο δράστης, έλεγαν εν χορώ ιστοσελίδες του σκανδαλοθηρικού τύπου, «Στο στόχαστρο τρία άτομα από την Αλβανία», έκανε ρελάνς ένας τηλεοπτικός σταθμός. «Γεωργιανοί δολοφόνοι», «κακοποιοί που μιλούσαν σπαστά ελληνικά», «μαυριδεροί αλλοδαποί», έκαναν παρέλαση σε πρωτοσέλιδα και τίτλους. Για να έρθει ίσως το αποκορύφωμα, από την αυτοανακηρυχθείσα «ναυαρχίδα» της ελληνικής αλτ-ράιτ συντήρησης, την αθλητική εφημερίδα SporTime, η οποία μας ενημέρωσε πως «Ο ανεξέλεγκτος λαθροεποικισμός επιφέρει ασύλληπτη βαρβαρότητα και “εισαγώμενη [sic] εγκληματικότητα”». Κουβάς, για να μιλήσουμε τη γλώσσα του αθλητικού στοιχήματος.

Φυσικά, όλα αυτά τα δημοσιεύματα δεν γεννήθηκαν μονάχα από το ρατσιστικό μυαλό των συντακτών τους. Η Ελληνική Αστυνομία βρισκόταν κι αυτή στην πρώτη γραμμή της διάχυσης δηλητηρίου στο σώμα μιας σοκαρισμένης κοινωνίας, μοιράζοντας πληροφορίες για ανακρίσεις αλλοδαπών και με τον αρχισυνδικαλιστή Μπαλάσκα να γυρνά στα κανάλια μιλώντας για «σεσημασμένους αλλοδαπούς».

Και η «ευκαιρία» δεν έμεινε αναξιοποίητη από νυν και επίδοξους πολιτευτές. Ο «Νομάρχης Ημιμαθείας» Κωνσταντίνος Μπογδάνος και ο Θάνος Τζήμερος έσπευσαν να φέρουν στο προσκήνιο την οπλοκατοχή. Η Αφροδίτη Λατινοπούλου, πιστή στο δόγμα ότι οι προκλητικές συντηρητικές αρλούμπες φέρνουν εκλεξιμότητα, έθετε το έγκλημα σε περίεργες αντιδιαστολές για «την πει» στην αριστερά.

Όλοι τους, ΜΜΕ, διωκτικές αρχές, δημοσιολόγοι και πολιτευτές, καμώνονται ήδη πως όλα όσα είχαν πει δεν ειπώθηκαν ποτέ. Η αστυνομία πανηγυρίζει για την εξιχνίαση του εγκλήματος και διαρρέει ότι γνώριζε ποιος είναι ο δράστης εδώ και καιρό. Τα ΜΜΕ ξέχασαν τη σιγουριά τους για «αλλοδαπούς εγκληματίες» και πέρασαν στο victim-blaming, ανακαλύπτοντας «απειλές» του θύματος προς τον γυναικοκτόνο σύζυγό της. Ο ανεκδιήγητος Μπαλάσκας μιλά σήμερα στα κανάλια με την ίδια κι απαράλλαχτη σιγουριά. Σίγουρος για τους «σεσημασμένους αλλοδαπούς» τότε, σίγουρος τώρα για τα «καμάρια της Ελληνικής Αστυνομίας» που ήξεραν πως δράστης ήταν ο ημεδαπός σύζυγος. Ο Τζήμερος επιμένει πως το να μπορούμε όλοι να κυκλοφορούμε με κουμπούρια είναι η λύση.

Κανένας τους δεν θα ζητήσει συγγνώμη για τον οχετό ρατσισμού και ξενοφοβίας. Σάμπως ήταν η πρώτη φορά; Σάμπως θα είναι και η τελευταία; Το επόμενο φριχτό έγκλημα θα είναι πάλι αποτέλεσμα του «ανεξέλεγκτου λαθροεποικισμού». Κι αν αποδειχτεί πως δεν είναι, δεν πειράζει. Θα ανασυρθούν άλλα αφηγήματα.

Αν το έγκλημα είναι γυναικοκτονία, ο δράστης θα έχει σκοτώσει «από έρωτα», το θύμα θα τον «απειλούσε». Τα όπλα θα είναι πάντα η ενδεδειγμένη άμυνα, ειδικά απέναντι σε αλλοδαπούς, αλλά στη χειρότερη κι απέναντι σε ημεδαπούς. Κι αν όλα τα άλλα αποτύχουν, θα ανασυρθεί η τελική ιδεολογική επιθυμία της ακροδεξιάς, η επαναφορά της θανατικής ποινής.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ