Ιράν Κίνα συμφωνία

Πώς ο Τραμπ «χάρισε» το Ιράν στην Κίνα

Η πυρηνική συμφωνία του 2015 που υπεγράφη μεταξύ των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ιράν, είχε την προοπτική να φέρει τη χώρα της Μέσης Ανατολής κοντύτερα στην παγκόσμια κοινότητα, οικονομικά και πολιτικά.

Αλλά και κοντύτερα στις ίδιες τις ΗΠΑ, καθώς από εχθρικές κυρώσεις εναντίον του, το Ιράν θα σύναπτε οικονομικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, κάτι που συνήθως έχει το αποτέλεσμα της άμβλυνσης των ακραίων πολιτικών. Για παράδειγμα, όσο η συμφωνία ήταν σε ισχύ, το Ιράν σκόπευε να ολοκληρώσει την αγορά 80 πολιτικών αεροσκαφών της Μπόινγκ, δημιουργώντας έτσι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Όμως τον Μάιο του 2018, ο Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε μονομερώς από τη συνθήκη και επέβαλε νέες διεθνείς κυρώσεις για να αποκλείσει τους εμπορικούς δεσμούς του Ιράν με τον υπόλοιπο κόσμο, υποχρεώνοντας χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα και η Ινδία να παύσουν ή να μειώσουν σημαντικά τις αγορές ιρανικού πετρελαίου.

Η κίνηση αυτή, αφενός απελευθέρωσε το Ιράν από τις υποχρεώσεις της συνθήκης να μην αναπτύξει το πυρηνικό του πρόγραμμα για στρατιωτικούς σκοπούς, και αφετέρου ο οικονομικός στραγγαλισμός το οδήγησε να κυνηγήσει και να επιτύχει μία σφιχτή συμμαχία με την Κίνα.

Σε ρεπορτάζ του oilprice.com, αναφέρονται οι διαρροές της νέας 25ετούς οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής συνθήκης με την Κίνα.

Η Κίνα θα λάβει εκπτώσεις και διευκολύνσεις για την αγορά Ιρανικού πετρελαίου, σε αντάλλαγμα για τα 228 δισ. δολάρια που δεσμεύεται να επενδύσει στο Ιράν σε αυτήν την 25ετή περίοδο, με μεγάλο τμήμα των επενδύσεων να προορίζεται για την πρώτη πενταετία.

Η Κίνα θα χτίσει στο Ιράν βιομηχανίες και έργα υποδομής, εντάσσοντας μάλιστα τη χώρα στο δίκτυο σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας που επιχειρεί να φτιάξει για να συνδεθεί μέσω Κεντρικής Ασίας με την Ευρώπη.

Αντίστοιχης έκτασης προβλέπεται να είναι και οι στρατιωτικές προεκτάσεις της συμφωνίας, με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ να εγκρίνει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «την πλήρη αεροπορική και ναυτική στρατιωτική συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Κίνας, με τη Ρωσία να παίζει επίσης σημαντικό ρόλο».

Το Ιράν εντάσσεται έτσι στη σφαίρα επιρροής της Κίνας στην Ασία, που συμπεριλαμβάνει χώρες όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Σρι Λάνκα, η Ρωσία, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Καζακστάν και η Βόρειος Κορέα.

Πηγή: Informed Comment

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ