Ιράν ΗΠΑ Ισραήλ συμφωνία διαπραγματεύσεις πυρηνικό πρόγραμμα σκηνικό πολέμου

Πώς ΗΠΑ-Ισραήλ ανατινάζουν τις ελπίδες ειρήνης με το Ιράν

Άρης Χατζηστεφάνου | Sputnik Ελλάδα 18/12/2021

Σκηνικό πολεμικής αναμέτρησης με το Ιράν, το οποίο θα μπορούσε να βυθίσει σε γενικευμένη σύρραξη μεγάλες περιοχές της Μέσης Ανατολής, στήνουν για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή. Αφορμή αποτέλεσε η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Όπως γίνεται όμως συνήθως, οι επιθέσεις επεκτάθηκαν.

Διαβάζοντας κανείς όσα γράφτηκαν την περασμένη εβδομάδα σε αμερικανικά και βρετανικά μέσα ενημέρωσης ίσως να αισθάνθηκε ότι ξύπνησε σε έναν διαφορετικό πλανήτη, όπου όλα έχουν αντιστραφεί. Το επαναλαμβανόμενο μοτίβο όλων των αναλύσεων υποστήριζε ότι το Ιράν δεν συνεργάζεται με τη διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό του πρόγραμμα, οδηγώντας αναπόδραστα σε ακύρωση των συνομιλιών που βρίσκονταν σε εξέλιξη στη Βιέννη.

Προφανώς όσοι έχουν γεννηθεί πριν από το 2018 γνωρίζουν καλά ότι το Ιράν τηρούσε κατά γράμμα τις δεσμεύσεις για τον έλεγχο του πυρηνικού του προγράμματος, μέχρι τη στιγμή που η Ουάσιγκτον αποφάσισε να τινάξει τη συμφωνία στον αέρα και αθέτησε το σύνολο των υποσχέσεών της για άρση του εμπάργκο εναντίον της Τεχεράνης. Παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του Μπάιντεν, μάλιστα, ότι θα νεκραναστήσει τη συμφωνία (ίσως το μοναδικό σημείο στο οποίο τα σχέδιά του για την εξωτερική πολιτική διέφεραν αισθητά από την ακολουθούμενη πολιτική του Τραμπ) ο Αμερικανός πρόεδρος ενίσχυσε το δολοφονικό εμπάργκο. Προκειμένου μάλιστα να τορπιλίσει τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλαν το τελευταίο πακέτο κυρώσεων κυριολεκτικά λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι επαφές.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.