στειτ ντιπάρτμεντ

Πως είδε η «λίστα Πέτσα» την ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα

Διδακτορική διατριβή στο πως να μην λες την αλήθεια χωρίς όμως να λες ψέματα αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μια πάρα πολύ απλή είδηση: Ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στις τελευταίες ταξιδιωτικές οδηγίες του, κατέταξε την Ελλάδα στην υψηλότερη βαθμίδα κινδύνου για τον Κορονοϊό και καλεί τους πολίτες των ΗΠΑ να μην επισκεφθούν τη χώρα μας.

Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας ξεκίνησε από τα «κεντρικά» του Μαξίμου, δηλαδή από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο ελέγχεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Όπως εξηγούσε ο Δημήτρης Κανελλόπουλος στην Εφημερίδα των Συντακτών, το πρακτορείο ανέφερε ότι «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν σε 131 χώρες, λόγω της πανδημίας» σημειώνοντας ότι «περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Γαλλία, η Γερμανία και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πού είναι το πρόβλημα; Αν μπείτε στη σελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα δείτε ότι σε αυτές τις 131 χώρες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Το γράφει ξεκάθαρα: «Do Not Travel».

Προφανώς εκατοντάδες σελίδες αναπαρήγαγαν το τηλεγράφημα και παρά το γεγονός ότι αυτοαποκαλούνται «δημοσιογραφικές» (και αρκετές επιδοτούνται ως τέτοιες με χρήματα φορολογούμενων) δεν μπήκαν στον κόπο να ελέγξουν αν είναι και η Ελλάδα στη λίστα.

Η μαγεία της ελληνικής δημοσιογραφίας όμως ξεκινούσε με τα ενημερωτικά site που γνώριζαν ότι η Ελλάδα είναι στη λίστα αλλά προσπαθούσαν να το αποσιωπήσουν. Τα πρωτεία κερδίζει για άλλη μια φορά το iEfimerida με τον τίτλο που βλέπετε

Καταρχάς παρατηρούμε ότι η οδηγία δεν είναι ταξιδιωτική αλλά ταξιιωτική, το οποίο θα ήταν ένα πολύ έξυπνο λογοπαίγνιο αν το είχαν γράψει με όμικρον – κατά το «ιός». Στη συνέχεια διαβάζουμε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους πολίτες να μην επισκέπτονται την Ιταλία και μαθαίνουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κατηγορία 4. Αν δεν προσθέσει κανείς το διπλανό πινακάκι, που εξηγεί ότι η κατηγορία 4 σημαίνει «do not travel», θα πίστευε ότι τη γλιτώσαμε αφού δεν είμαστε… στην πρώτη κατηγορία κινδύνου. Δυστυχώς είμαστε.

Στο Πρώτο Θέμα διαβάζουμε ότι το Στειτ Ντιπάρτμεντ συστήνει στους Αμερικανούς τουρίστες να αποφύγουν την Ιταλία. Για να μάθουμε ότι το ίδιο συστήνει και για την Ελλάδα έπρεπε να φτάσουμε στις προτελευταίες λέξεις της τελευταίας παραγράφου του κειμένου.

Το Πρώτο Θέμα όπως και το in.gr προτάσσουν στα κείμενά τους ότι η οδηγία για την Ιταλία δεν αφορά μόνο τον Κορονοϊό αλλά και τις πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις! Πρόκειται για μια υποσημείωση που συναντάμε και για την Ισπανία και μάλλον αποτελεί κατάλοιπο παλαιότερων χρόνων, όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε και από το γράφημα των τρομοκρατικών επιθέσεων στη γειτονική χώρα.

Το βέβαιο είναι ότι στις ΗΠΑ έχουν πραγματοποιηθεί πολύ περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Αυτά αφορούν τις σχέσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας με την αμερικανική διπλωματία (εμείς μάλλον τη γλιτώσαμε αφού διορίσαμε υπουργό τον Χρυσοχοΐδη και η χώρα θεωρείται προτεκτοράτο του FBI).

Nα σημειωθεί ότι τα κείμενα του in.gr και του Πρώτου Θέματος είναι πανομοιότυπα κατά 99% αλλά κανένα δεν αναφέρει ότι αποτελεί αντιγραφή του ΑΠΕ ή κάποιας άλλης πηγής. Υποθέτουμε ότι δυο συντάκτες έκατσαν ταυτόχρονα μπροστά σε ένα υπολογιστή και πληκτρολόγησαν ακριβώς το ίδιο κείμενο.

Ο μόνος που έκατσε φυσικά να γράψει ήταν ένας υπάλληλος του Μαξίμου, που ίσως και να έχει την έδρα του στο κτίριο του ΑΠΕ.

Α.Χ

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ