Συρία

Πόλεμος παραπληροφόρησης για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Συρία

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μεταδίδουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, αλλά και του Ισραήλ, σχετικά με τους μαζικούς βομβαρδισμούς που πραγματοποίησε το Ισραήλ εναντίον της Συρίας το βράδυ της Τετάρτης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση που έχει πραγματοποιήσει τις τελευταίες δεκαετίες το Ισραήλ, το οποίο έχει βομβαρδίσει τουλάχιστον δέκα φορές της Συρία σε διάστημα 12 μηνών.

Όπως εξηγούσε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μπεν Νόρτον, εφημερίδες όπως οι New York Times απλώς αναμεταδίδουν χωρίς καμία διασταύρωση πληροφορίες από το γραφείο Τύπου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, που υποστηρίζουν ότι έπληξαν ιρανικούς στόχους αφού πρώτα δέχθηκαν επίθεση με ρουκέτες από ιρανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο έδαφος της Συρίας.

Ακόμη και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης όμως αναφέρουν ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από ιρανικές ή συριακές δυνάμεις. Σε κάθε περίπτωση οι ρουκέτες έπληξαν τα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν, δηλαδή όχι το έδαφος του Ισραήλ, όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης αλλά και ξένες κυβερνήσεις.

Στην προσπάθεια τους να παρουσιάσουν τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σαν πράξη αυτοάμυνας αρκετά μέσα ενημέρωσης παραλείπουν να σημειώσουν ότι οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν όταν το Ισραήλ σκότωσε 15 άτομα (οκτώ από τους οποίους ήταν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, Ιρανοί) κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών στο έδαφος της Συρίας. Οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να παραβιάσει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τη Συρία να μην αμύνεται στους βομβαρδισμούς που πραγματοποιεί γιατί σε αυτή την περίπτωση θα υποστεί τις συνέπειες.

https://twitter.com/spectatorindex/status/994377239679528961

Την ίδια ώρα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν γεμίσει με «ανεξάρτητες» φωνές από αναλυτές και υποτιθέμενους αυτόπτες μάρτυρες, αρκετοί από τους οποίους χρηματοδοτούνται από οργανώσεις και ιδρύματα που είχαν πρωτοστατήσει για τον τερματισμό της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

*Το κείμενο ανανεώθηκε για να συμπεριλάβει την πληροφορία ότι οι ρουκέτες, για τις οποίες το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν, δεν έπληξαν ισραηλινό έδαφος αλλά τα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ