Κρουστάλλη λογοκρισία παραίτηση Βήμα Μαξίμου

Ποιος και με τίνος εντολή λογοκρίνει δημοσιογράφους και κοινωνία στο Facebook;

Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η χθεσινή μαζική λογοκρισία λογαριασμών στο facebook, που αναρτούσαν υλικό από την μεγάλη κινητοποίηση για να μην υπάρχει νεκρός απεργός πείνας στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών λογοκρίθηκαν από μια ιδιωτική εταιρεία δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ, ενημερωτικές ιστοσελίδες και ΜΜΕ, πολιτικές οργανώσεις και πλήθος πολιτών.

Με βάση όλα αυτά η Ματίνα Παπαχριστούδη, εκπρόσωπος της κίνησης Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ κατέθεσε επείγουσα πρόταση συζήτησης για τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Όπως σημειώνεται στο κείμενο «από τα ρεπορτάζ προκύπτει πως τους λογαριασμούς-αναρτήσεις δεν ρίχνει κάποιο boots ή αλγόριθμος αλλά υπάρχει εμφανές το “μακρύ χέρι” λογοκριτή, μια αφανή εταιρεία που έλαβε πρόσβαση στον έλεγχο δημοσιότητας. Είναι φανερό πως η κρατική λογοκρισία παραχωρήθηκε σε …ιδιωτική πρωτοβουλία, ιδιωτικοποιήθηκε απελευθερωμένη από τα “δεσμά” της λογοδοσίας και του δημόσιου ελέγχου».

Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή θέτει ευθέως τις κυβερνητικές ευθύνες:

«Θεωρώ αυτονόητο πως θα καταλήξουμε σε διάβημα έντονης διαμαρτυρίας τόσο στην Προεδρία της κυβέρνησης που όπως γνωρίζουμε έχει τον έλεγχο -εποπτεία όλων των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων. Και θα αποστείλουμε επίσης διάβημα διαμαρτυρίας στην πλατφόρμα του facebook ζητώντας επίσης εξηγήσεις. Ποιες είναι οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται και υπέγραψε συνεργασία για τον έλεγχο των αναρτήσεων;»

Ολόκληρο το κείμενο-παρέμβαση της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή

Αθήνα 2 Μαρτίου 2021

Προς ΔΣ ΕΣΗΕΑ

Συνάδελφοι,

Θεωρώ αυτονόητο πως σήμερα ημέρα συνεδρίασης του ΔΣ του σωματείου μας, πρώτο και κύριο θέμα θα είναι το πως θα καταθέσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την ολοένα και αυξανόμενη λογοκρισία δημοσιεύσεων στην πλατφόρμα του facebook. Σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι για τους δημοσιογράφους είναι η χθεσινοβραδινή ενέργεια να κατέβουν εντός μιας ώρας(!) οι φωτογραφίες που ανέβασε ο συνάδελφος μας Μάριος Λώλος, πρώην πρόεδρος της ΕΦΕ από την κάλυψη της διαδήλωσης υπέρ των αιτημάτων του Δημήτρη Κουφοντίνα. Παρ’ ότι δεν ανέφερε το όνομα του Δ. Κουφοντίνα, κατέβηκε ο λογαριασμός του και ο ίδιος “τιμωρήθηκε” με 60ήμερο αποκλεισμό από την πλατφόρμα. Έχουν ήδη κατέβει λογαριασμοί-σελίδες εναλλακτικών μέσων και ιστοσελίδων, προσωπικοί λογαριασμοί δικηγόρων, αναρτήσεις δεκάδων συναδέλφων μας δημοσιογράφων.

Από τα ρεπορτάζ προκύπτει πως τους λογαριασμούς-αναρτήσεις δεν ρίχνει κάποιο bot ή αλγόριθμος αλλά υπάρχει εμφανές το «μακρύ χέρι» λογοκριτή, μια αφανή εταιρεία που έλαβε πρόσβαση στον έλεγχο δημοσιότητας. Είναι φανερό πως η κρατική λογοκρισία παραχωρήθηκε σε …ιδιωτική πρωτοβουλία, ιδιωτικοποιήθηκε απελευθερωμένη από τα «δεσμά» της λογοδοσίας και του δημόσιου ελέγχου.

Θεωρώ αυτονόητο πως σε αυτή την επίθεση στον πυρήνα της ελευθερίας του Τύπου σήμερα κιόλας θα καταλήξουμε σε έντονη διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανα της. Ως δημοσιογράφοι θα θέσουμε ερωτήματα απαιτώντας να λάβουμε απαντήσεις:

– Ποιά είναι η εταιρεία και ποιός της ανέθεσε το ελεύθερο να λογοκρίνει οτιδήποτε είναι αντίθετο με το κυρίαρχο κυβερνητικό αφήγημα;

– Υπάρχει σύμβαση συνεργασίας και με ποιό ακριβώς αρμόδιο υπουργείο;

– Μέχρι ποιο ακριβώς σημείο έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τα γραπτά, τις απόψεις, τα ρεπορτάζ, τις φωτογραφίες;

Θεωρώ αυτονόητο πως θα καταλήξουμε σε διάβημα έντονης διαμαρτυρίας τόσο στην Προεδρία της κυβέρνησης που όπως γνωρίζουμε έχει τον έλεγχο -εποπτεία όλων των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων. Και θα αποστείλουμε επίσης διάβημα διαμαρτυρίας στην πλατφόρμα του facebook ζητώντας επίσης εξηγήσεις. Ποιές είναι οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται και υπέγραψε συνεργασία για τον έλεγχο των αναρτήσεων; Είναι μόνο τα Ellinika Hoaxes ή υπάρχουν κι άλλες αναθέσεις;

Ματίνα Παπαχριστούδη, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή

Πηγή: ΠΡΙΝ

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ