Πηγή: www.abc.net.au
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος εγκληματίας πολέμου στο Westeros; Μήπως η φωτιά προκαλεί υπερβολικούς τραυματισμούς; Και μήπως η χρήση των δράκων στις μάχες παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο;
Εθελοντές δικηγόροι από την ομάδα του Ερυθρού Σταυρού στην Αυστραλία πέρασαν πολλές ώρες βλέποντας το Game of Thrones και προσπαθώντας να απαντήσουν σε αυτές τις ερωτήσεις. Αναζήτησαν παραβιάσεις του δικαίου του πραγματικού κόσμου, του δικαίου που πλαισιώνει τις ένοπλες συγκρούσεις.
Το αποτέλεσμα της ανάλυσης δεν εκπλήσσει: Ο κόσμος του Westeros είναι γεμάτος εγκληματίες πολέμου. Συγκεκριμένα, η οργάνωση εντόπισε συνολικά 103 παραβιάσεις του Δικαίου του Πολέμου στις πρώτες εφτά σεζόν της σειράς, που σημαίνει περίπου ενάμισι έγκλημα πολέμου ανά επεισόδιο. Η εκτενής λίστα με τα εγκλήματα αυτά περιλαμβάνει μεταξύ άλλων βασανιστήρια, συνοπτικές εκτελέσεις και ακρωτηριασμούς.
Είναι η Νταινέρυς Ταργκάρυεν εγκληματίας πολέμου;
Η Νταινέρυς Ταργκάρυεν, η Μητέρα των Δράκων, χρησιμοποιεί τα άγρια τέρατα της για να σπείρει τον τρόμο, την ώρα που καταστρέφει του στρατούς των αντιπάλων της. Αλλά είναι αυτό παραβίαση του Δικαίου του Πολέμου;
Η διευθύντρια του προγράμματος για το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο του Ερυθρού Σταυρού της Ασυτραλίας, Yvette Zegenhagen, δήλωσε ότι η απάντηση δεν ήταν απλή. «Είναι αρκετά περίπλοκο ζήτημα. Κάποιες φορές οι δράκοι επιτίθενται στοχευμένα σε στρατιωτικούς στόχους και αυτό είναι το πιο αποδοτικό όπλο στο οπλοστάσιο της Νταινέρυς. Άρα αυτό μπορεί να θεωρηθεί εντάξει»,είπε.
Το Δίκαιο του Πολέμου όμως, απαγορεύει πράξεις που μπορούν να προκαλέσουν «περιττούς τραυματισμούς και πόνο» ή πράξεις που στοχεύουν άμαχους πολίτες, εκτός από στρατιώτες. Και οι δράκοι στο Game of Thrones δεν είναι πάντα επιλεκτικοί, όταν επιτίθενται.
«Κάποιες φορές όταν η Νταινέρυς χρησιμοποιεί τους δράκους, εκείνοι δρούν αυτόνομα, χωρίς να μπορεί να τους ελέγξει», είπε η Zegenhagen. «Δεν επιτίθενται μόνο σε στρατιώτες αλλά και σε αθώους πολίτες. Και εκεί αρχίζει να γίνεται πρόβλημα».
Στην ανάλυση του, ο Ερυθρός Σταυρός κατέληξε ότι η Νταινέρυς, ένας από τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες της σειράς, ήταν υπεύθυνη για 15 παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Αυτές περιλαμβάνουν έξι περιπτώσεις χρήσης πολεμικών μέσων που επιφέρουν «περιττούς τραυματισμούς ή πόνο», κυρίως λόγω της χρήσης της φωτιάς από τους δράκους της.
Κι πάλι, αυτό την κάνει τον δεύτερο κατά σειρά μεγαλύτερο εγκληματία πολέμου του Westeros, με έναν άλλο χαρακτήρα να έχει στο ενεργητικό του περισσότερες παραβιάσεις από εκείνη.
Ράμσι Μπόλτον: ο μεγαλύτερος παραβάτης
Το Δίκαιο του Πολέμου έχει καθιερωθεί εδώ και δεκαετίες. Αναγνωρίζει ότι οι συγκρούσεις υπάρχουν πάντα στην ανθρώπινη ιστορία, αλλά προσπαθεί να τις εντάξει σε ένα πλαίσιο για να αποτρέψει τις χειρότερες επιπτώσεις.
Όσον αφορά την υπερβολική βία, υπάρχει ένα χαρακτήρας του Games of Thrones που ξεπερνά κατά πολύ όλους τους άλλους. Ο Ερυθρός Σταυρός απένειμε τον τίτλο του μεγαλύτερου εγκληματία πολέμου του Westeros στον Ράμσι Μπόλτον.
Πραγματοποίησε πάνω από 17 διαφορετικές παραβιάσεις του νόμου, συμπεριλαμβανομένων έξι κατηγοριών για βάναυση και απάνθρωπη συμπεριφορά και δύο παραβιάσεων που σχετίζονται με σεξουαλική κακοποίηση. «Ο Ράμσι διέπραξε φρικιαστικές καταπατήσεις του Δικαίου του Πολέμου, κυρίως με δολοφονίες χωρίς διακρίσεις και βασανισμούς. Ήταν πράγματι ένα τέρας», είπε η Zegenhagen.
Αλλά η βία φέρνει βία, και έτσι ο Ράμσι που αιχμαλωτίστηκε και σκοτώθηκε με τον χειρότερο τρόπο, δεν είναι μόνο δράστης, αλλά και θύμα των εγκλημάτων πολέμου. «Δεν του χορηγήθηκε η απαραίτητη προστασία όταν ήταν αιχμάλωτος πολέμου. Θα έπρεπε να είχε λάβει περισσότερη προστασία και φροντίδα», είπε η Zegenhagen.
Το Δίκαιο του Πολέμου δεν έχει να κάνει με το πώς συμπεριφέρεται κάποιος στους φίλους του, αλλά στους εχθρούς του, μεταξύ των οποίων και σε εκείνους που έχουν διαπράξει απαίσια πράγματα.
Είναι εύκολο να εντοπίσουμε περιπτώσεις σαν αυτή του Ράμσι στην πραγματική ζωή, όπου σκληροί τύραννοι όπως ο Σαντάμ Χουσεΐν και ο Μουαμάρ Καντάφι καταδικάστηκαν σε θάνατο χωρίς να έχουν περάσει από δίκαιη και ολοκληρωμένη δίκη.
Ακόμα και οι αγαπημένοι χαρακτήρες του κοινού έχουν λερώσει τα χέρια τους με αίμα
Ο εντοπισμός των πιο βίαιων χαρακτήρων στο Westeros δεν ήταν δύσκολος, αλλά οι ερευνητές του Ερυθρού Σταυρού προσπάθησαν πραγματικά πολύ για να βρουν κάποιον τελείως αθώο χαρακτήρα.
Ο Τύριον Λάνιστερ συχνά παρουσιάζεται σαν τον ηθικό πυρήνα της σειράς, αλλά είναι αυτός που σχεδίασε την καταστροφή ενός τεράστιου στόλου κατά τη διάρκεια της μάχης του Μπλακγουότερ, με τη χρήση φωτιάς – με ένα υποκατάστατο των ναπάλμ που καίει πολύ γρήγορα και έντονα.
Ήταν αυτό πρόκληση «περιττών τραυματισμών ή πόνου» στις δυνάμεις του εχθρού, που είναι απαγορευμένο σύμφωνα με το Δίκαιο του Πολέμου και της Σύμβασης της Γενεύης; Φυσικά, απαντά η Zegenhagen. Στην πραγματικότητα ο Τύριον έχει διαπράξει συνολικά τέσσερις παραβιάσεις του Δικαίου του Πολέμου.
Πάντως ο Ερυθρός Σταυρός αναγνωρίζει στον Τύριον μια πράξη ελέους στην τελευταία σεζόν, όταν αυτός πείθει την Νταινέρις να μην αφήσει τους δράκους της να κάψουν το Kings Landing, την πρωτεύουσα του Westeros, καθώς αυτό θα προκαλούσε το θάνατο αμέτρητων άμαχων πολιτών.
Η Zegenhagen διευκρινίζει ότι το Δίκαιο του Πολέμου είναι πολύ σοβαρό ζήτημα. Η ανάλυση αυτή όχι και τόσο. Ο Ερυθρός Σταυρός γνωρίζει ότι το Games of Thrones είναι μυθοπλασία. Οι αναλυτές δεν στοχεύουν στο να αφαιρέσουν από τη σειρά τον χαρακτήρα διασκέδασης.
«Μπορεί να φαινόμαστε λίγο υπερβολικοί, αλλά αγαπάμε τη σειρά και θα θέλαμε όλοι να την απολαμβάνουν. Χρειάζεται όμως να θυμόμαστε ότι το Δίκαιο του Πολέμου έχει αντέξει στον χρόνο. Όλες οι χώρες είναι ανάγκη να δεσμευτούν και πάλι από αυτούς τους νόμους, που μπορούν να φέρουν λίγη ανθρωπιά στις πιο σκοτεινές μέρες του πλανήτη μας».
Το Westeros είναι τέλειο τηλεοπτικά, αλλά αν υπήρχε στην πραγματικότητα θα ήταν ένα φρικτό μέρος για να ζήσει κανείς.