ελευθερίας του τύπου δείκτης Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα RSF Ελλάδα

Ποια καθεστώτα έχουν περισσότερη ελευθεροτυπία από την Ελλάδα

Η οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (Reporters Without Borders – RSF) εξέδωσε τον ετήσιο Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, με την Ελλάδα να υποχωρεί πέντε θέσεις και να κατατάσσεται 70η στον κόσμο.

Πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται:
– το Μπουτάν, χώρα της Νότιας Ασίας που είναι συνταγματική μοναρχία και έκανε τις πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές της μόλις πριν από 13 χρόνια.
– χώρες της Αφρικής, όπως η Ακτή Ελεφαντοστού, που δεν διαθέτει επίγειο τηλεοπτικό κανάλι που να μην ελέγχεται από το κράτος, το Μαλάουι, όπου επιβάλλεται ποινή φυλάκισης για «προσβολή» του επικεφαλής του κράτους, και ο Νίγηρας, όπου φέτος έγινε η πρώτη ειρηνική μετάβαση εξουσίας στην ιστορία της χώρας.
– μικρά νησιωτικά κράτη, όπως οι Σεϋχέλλες, με έναν από τους μεγαλύτερους δείκτες οικονομικής ανισότητας στον κόσμο, και το βασίλειο της Τόνγκα, που μέχρι πριν μια δεκαετία ήταν απόλυτη μοναρχία, ενώ ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο διορίζονται ακόμα από τον βασιλιά.

Στην έκθεσή τους για την Ελλάδα, με τίτλο «Επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου», οι RSF κάνουν λόγο για «γενναιόδωρες φορολογικές εκπτώσεις στη διαφήμιση για τα μέσα ενημέρωσης» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία «επιδίωξε, άμεσα ή έμμεσα, να ελέγξει στενά τη ροή πληροφοριών, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού και την προσφυγική κρίση».

Επισημαίνεται πως ερευνητικά και επικριτικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, είτε παραλείφθηκαν είτε έλαβαν ένα δυσανάλογα μικρό μερίδιο της διαφήμισης που προέκυψε από «μια αμφιλεγόμενη εκστρατεία ενημέρωσης των 20 εκατομμυρίων ευρώ για τον ιό», ενώ τονίζεται πως οι δημοσιογράφοι έπρεπε να λάβουν την άδεια της κυβέρνησης προτού κάνουν ρεπορτάζ σε νοσοκομεία και πως το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε στο ιατρικό προσωπικό να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Γίνεται επίσης αναφορά στη διαταγή να μην μεταδώσει η δημόσια τηλεόραση βίντεο που έδειχνε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αγνόησε τους κανόνες του lockdown στη διάρκεια επίσκεψης στην Ικαρία, όπως και στην παρεμπόδιση δημοσιογραφικής κάλυψης του προσφυγικού ζητήματος στα ελληνικά νησιά.

Οι RSF σημειώνουν επίσης την υπαγωγή της δημόσια ραδιοτηλεόρασης στον έλεγχο του πρωθυπουργού και τον νέο νόμο περί διαδηλώσεων που εμποδίζει την ελεύθερη κάλυψή τους από τον Τύπο, ενώ τέλος αναφέρονται στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ τον φετινό Απρίλιο.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ