Ποια είναι η Hill & Knowlton που «απαντούσε» για τη λογοκρισία του Facebook;

Βίντεο της ερευνητικής ομάδας Antirinfo, με «στιγμιότυπα» από το παρελθόν της εταιρείας επικοινωνίας Hill & Knowlton, το ελληνικό τμήμα της οποίας ανέλαβε να «απαντήσει» για λογαριασμό της Facebook στα δημοσιογραφικά ερωτήματα περί της λογοκρισίας για την υπόθεση απεργίας πείνας του Δ. Κουφοντίνα.

Δείτε το βίντεο των Antirinfo και διαβάστε το κείμενο της έρευνας που ανάρτησαν:

Kατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας του Δ. Κουφοντίνα (8/1-13/3) σχετικές αναρτήσεις αλλά και ανταποκρίσεις από τις δράσεις αλληλεγγύης μπλοκάρονταν μαζικά κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από το Facebook. Aυτή τη φορά το επιβεβλημένο… σιωπητήριο σε δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ και (μη συστημικά) ενημερωτικά μέσα που δεν αναμασούσαν την κυβερνητική “γραμμή”, έδειχνε άμεση ανθρώπινη παρέμβαση, αντί του συνήθη υπόπτου αλγόριθμου. Η δικαιολογία; “παραβίαση των όρων της κοινότητας”.

Την επικοινωνιακή αυτή ‘κρίση της πληροφορίας’ δεν ανέλαβε το Facebook αλλά το ελληνικό τμήμα της εταιρίας Hill & Knowlton, το οποίο απαντούσε για λογαριασμό του σε ερωτήσεις μέσων ενημέρωσης, όπως η Αυγή ή το Documento. Αρνήθηκε, δε, αίτημα της ΕΣΗΕΑ για συνάντηση σχετικά με το θέμα. Παραθέτουμε την απάντηση που έλαβε: «Σας ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας σχετικά με τον πελάτη μας, Facebook, και το αίτημα της ΕΣΗΕΑ για video conference meeting με εκπρόσωπό του. Σε συνέχεια του σχετικού email σας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το Facebook από την πλευρά του, στις 3 Μαρτίου 2021 προχώρησε σε μια επίσημη δήλωση, καθώς και κοινοποίησε περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με την πολιτική και τις διαδικασίες του. Σε περίπτωση που επιθυμείτε, μπορούμε να σας τα αποστείλουμε εκ νέου. Ανατρέχοντας στα παραπάνω θα βρείτε απαντήσεις στα θέματα του αιτήματος που μας κοινοποιήσατε. Με δεδομένα τα παραπάνω, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στην παρούσα φάση το Facebook δε σκοπεύει να προβεί σε νέες δηλώσεις σχετικά με το εν λόγω θέμα».

Τι μέρος του λόγου είναι η Hill & Knowlton;

Η Hill & Knowlton είναι μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρίες επικοινωνίας, με κεντρικά γραφεία στη Ν. Υόρκη και παραρτήματα σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας

Τι κάνει η Hill & Knowlton;

Παραθέτουμε ορισμένα από τα επιτεύγματα της:

• 1954: Εκστρατεία “The Frank Statement to Cigarette Smokers”. Για λογαριασμό του καρτέλ καπνοβιομηχάνων προσπάθησε και πέτυχε να δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με τις έρευνες που συνέδεαν τον καπνό με τον καρκίνο του πνεύμονα.

• 1980: Επικοινωνιακή διαχείριση για μεγαλοεταιρεία παρασκευής οικοδομικών υλικών. Προσλαμβάνεται από την εταιρεία U.S. Gypsum Company που αντιμετώπιζε αγωγές και διαμαρτυρίες σχετικά με την ύπαρξη αμίαντου σε σχολεία.

• 1986: Πάντα χρειάζεται μια καλή επικοινωνιακή διαχείριση ένας καλός δικτάτορας. Προσλαμβάνεται από τον δικτάτορα της Ουγκάντας με σκοπό να του ξεπλύνει την εικόνα. Όσο ο Museveni έκλεινε δημοσιογράφους και γενικά αντιφρονούντες στα μπουντρούμια και πρότεινε εκτελέσεις ομοφυλοφίλων, η Hill & Knowlton “έβλεπε” πρόοδο στον τομέα ανθρώπινων δικαιωμάτων. Side note, μαντέψτε ποίος είναι ακόμα στο πιλοτήριο της χώρας…

• 1990: Είναι πολλά τα πετρέλαια …Άρη. Ενορχηστρώνει μια πληρωμένη από το Κουβέιτ καμπάνια για λογαριασμό της οργάνωσης βιτρίνας ‘Citizens for a free Kuwait’ με σκοπό να νομιμοποιήσει στα μάτια των Αμερικανών πολιτών τον πόλεμο της Αμερικής στον κόλπο του Μεξικού. Η εικόνα μιας 15χρονης κουβεϊτιανής, της Nayirah, να δηλώνει πως ιρακινοί στρατιώτες έβγαζαν τα βρέφη από τις θερμοκοιτίδες προκάλεσε δικαιολογημένη οργή. Αργότερα αποδείχθηκε πως η κοπέλα ήταν η κόρη του κουβεϊτιανού πρέσβη στις ΗΠΑ και πως φυσικά αυτό ποτέ δε συνέβη.

• 1990: Το όπιο δε θα γίνει ποτέ ντεμοντέ. Η Hill & Knowlton αναλαμβάνει για λογαριασμό της Καθολικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ την καμπάνια ενάντια στις εκτρώσεις.

• 2010: Ένα τεράστιο ενεργειακό σκάνδαλο για μας …Μυκονοοος-party για τους άλλους. Η Verbund, ιδιωτική εταιρεία διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας, επιλέγει την publicom/Hill &Knowlton για την παροχή υπηρεσιών Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας. Η Verbund συμμετείχε στη σύσταση της Energa, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Αρ. Φλώρο. Θυμίζουμε το “σκάνδαλο Energa – Hellas Power” που αφορά υπόθεση κατάχρησης 236 εκατομμυρίων από το Δημόσιο. Οικεντρικοί κατηγορούμενοι για λαθρεμπορία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και υπεξαίρεση, Α.Φλώρος και Β. Μηλιώνη δικάστηκαν και καταδικάστηκαν. Σήμερα κυκλοφορούν ελεύθεροι. Ο δε Β. Μηλιώνης έχει ξεκινήσει νέες μεγαλομπίζνες στον τουρισμό και τα real estate.

Τέλος,

Η Hill & Knowlton είναι θυγατρική του πολυεθνικού κολοσσού WPP. H WPP θεωρείται επί του παρόντος η μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρεία στο κόσμο. Στον ίδιο όμιλο ανήκει και η επίσης πολυεθνική KANTAR (μια εταιρεία συμβούλων & ανάλυσης δεδομένων), θυγατρική της οποίας ειναι η γνωστή μας εταιρία δημοσκοπήσεων MRB. Σας προτρέπουμε να κάνετε ένα απλό google search (γιατί ο ρουφιάνος ξέρει καλύτερα …μερικές φορές) με keywords search “MRB , Νέα Δημοκρατία”. Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι,

• 2015: Η Φωτεινή Μπαναμπάρα πρώην γενική διευθύντρια της Hill & Knowlton GR αναλαμβάνει νέο ρόλο ως επικεφαλής τμήματος επικοινωνίας στην εταιρεία ΝΟΒΑΡΤΙΣ Hellas. Θυμίζουμε ότι το 2018 η υπόθεση Novartis χαρακτηρίστηκε από τους τότε υπουργό και αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ως “το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως Ελληνικού κράτους” μεγαλύτερο και “από αυτό της Siemens”. Kάπως έτσι θα έλεγε κάποιος ότι ενώνονται μερικά κομμάτια του παζλ ή τουλάχιστον τοποθετούνται πάνω στο ίδιο τραπέζι…

Σας καλούμε να δείτε το σχετικό βίντεο που σχεδιάσαμε για αυτήν την υπόθεση-ανεμοστρόβιλο, εδώ:

https://peertube.tv/videos/watch/aaf6dd1b-8ac5-43f0-9922-e31c72a5c1bd

H ερευνητική ομάδα & η ομάδα video του Antirinfo

Πηγές:

https://en.wikipedia.org/wiki/A_Frank_Statement

https://www.huffpost.com/entry/asbestos-industry-covered_b_10322522

https://www.theguardian.com/technology/2021/mar/23/facebook-lawsuit-deceptivepracticesdisinformation

https://www.sourcewatch.org/index.php/Citizens_for_a_Free_Kuwait

The Fake News in 1990 That Propelled the US into the First Gulf War

Monsanto, Hill & Knowlton and Ukraine

https://www.theguardian.com/world/2005/may/21/jeevanvasagar

https://www.theglobaljournal.net/article/view/433/

https://www.nytimes.com/1990/08/14/us/public-relations-firm-to-present-anti-abortion-efforttobishops.html

https://apnews.com/article/660cd70d5293c93529f1442c83896466https://www.mcall.com/news/mc-xpm-1990-04-06-2749777-story.html

https://www.energia.gr/article/35801/aristeidhs-floros-dieythynon-symvoylos-thsverbundaptenerga-hellas

https://www.verbund.com/en-de/about-verbund/news-press/press-releases/2006/12/14/griechenland

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ