Του Άρη Χατζηστεφάνου
Σε πόλεμο διαρροών με ανώνυμες πηγές έχουν επιδοθεί τα τελευταία 24ωρα το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που ελέγχεται από το Μέγαρο Μαξίμου, και το ρωσικό Ria Novosti που ελέγχεται από τη ρωσική κυβέρνηση.
Αναπαράγοντας τηλεγράφημα του ΑΠΕ, το οποίο στηρίζεται σε ανώνυμες πηγές, σχεδόν το σύνολο των ελληνικών ΜΜΕ αναφέρει ότι η ΔΕΠΑ «πλήρωσε σε ευρώ την Gazprom» για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου. Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι δεν παραβιάζονται οι κυρώσεις της ΕΕ ενώ υπενθυμίζονται παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα «δεν πρόκειται να υποκύψουν στους εκβιασμούς του Ρώσου προέδρου».
Την ίδια ώρα όμως η σελίδα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti, η οποία είναι ακόμη προσβάσιμη στην Ελλάδα παρά τη λογοκρισία που έχουν επιβάλλει στα ρωσικά ΜΜΕ η ΕΕ και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρουσιάζει διαφορετική εικόνα. Επικαλούμενο και αυτό ανώνυμες πηγές από την Αθήνα αναφέρει ότι «όλοι οι αγοραστές (φυσικού αερίου) από την Ελλάδα πέρασαν σε πληρωμή σε ρούβλια». Το πρακτορείο επισημαίνει ακόμη ότι οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου (από τις εταιρείες ΔΕΠΑ, Μυτιληναίος και Prometheus Gas) αντιστοιχούν στο 45% με 55% του συνόλου των εισαγωγών και δεν μπορούν να αντικατασταθούν για τα επόμενα χρόνια.
Τι έχει συμβεί λοιπόν; Η πρώτη παρατήρηση είναι πόσο χαμηλά έχει πέσει η δημοσιογραφία και στις δυο χώρες, οι οποίες προωθούν ανώνυμες πηγές για ένα θέμα που θα έπρεπε να διευκρινίζεται με ένα απλό δελτίο Τύπου από τις εταιρείες αγοράς και πώλησης (από αυτά που γίνονται συνήθως ανάρπαστα και παρουσιάζονται σαν «ειδήσεις» χωρίς περαιτέρω έλεγχο από τα ελληνικά ΜΜΕ).
Το RIA Novosti πάντως φαίνεται να δίνει περισσότερες πληροφορίες για το πώς και οι δυο πλευρές μπορούν να δηλώνουν ό,τι θέλουν στο εσωτερικό τους ακρωτήριο. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα «η (ρωσική τράπεζα) Gazprombank ανοίγει για τους ξένους πελάτες ειδικούς λογαριασμούς σε συνάλλαγμα και σε ρούβλια. Ο αγοραστής μπορεί να μεταφέρει κεφάλαια στον πρώτο λογαριασμό στο νόμισμα που αναγράφεται στο συμβόλαιο, η τράπεζα θα τα πουλήσει στη ρωσική αγορά συναλλάγματος και στη συνέχεια θα πιστώσει ρούβλια στον λογαριασμό του αγοραστή με τα οποία θα πληρώσει την Gazprom».
Το συμπέρασμα φαίνεται να είναι απλό: ουσιαστικά οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και με τη σιωπηρή σύμπραξη της ΕΕ (που επιτρέπει την πληρωμή στην Gazprombank αλλά όχι άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια) συνεχίζουν κανονικά την αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αποδεχόμενες τον μηχανισμό που έχει στήσει η Μόσχα – ενώ υποστηρίζουν ότι δεν παραβιάζουν τις κυρώσεις που οι ίδιες αποφάσισαν. Πολύ πιο ειλικρινής, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, είχε εξηγήσει προ ημερών ότι η ΕΕ «δεν έχει εκδώσει επίσημη διευκρίνιση για το τι σημαίνει να παραβιάζεις τις κυρώσεις» και πως «οι περισσότεροι εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια με την Gazprom».
Η Ελλάδα βέβαια παίζει έναν ακόμη πιο σκοτεινό ρόλο στη χρηματοδότηση της πολεμικη΄ς μηχανής του Πούτιν μέσω των Ελλήνων εφοπλιστών, που έχουν αυξήσει τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου σε πρωτοφανή επίπεδα μετά την εισβολή.
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία 24ωρα το ρωσικό νόμισμα συνεχίζει την ανοδική πορεία του έναντι του δολαρίου, φτάνοντας τη Δευτέρα να είναι κατά 30% ισχυρότερο σε σχέση με τα επίπεδα που βρισκόταν πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Βασικά θύματα σε αυτή την ιστορία είναι βέβαια ο λαός της Ουκρανίας και… η δημοσιογραφία.