συρία

Ποιός τροφοδοτούσε τα ΜΜΕ πριν από τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ

Ποια είναι τα μέσα που μας ενημερώνουν για τον εμφύλιο στη Συρία; Από ποιους χρηματοδοτούνται και σε ποιους πρόσκεινται; Σε άρθρο του στο Alternet, o Βιτζάι Πρασάντ, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Trinity College των ΗΠΑ, παραθέτει λίστα με τις πηγές που τροφοδοτούν με ειδήσεις τον παγκόσμιο Τύπο γύρω από τις εξελίξεις στο μέτωπο.

Όπως προκύπτει από το κείμενό του σχεδόν το σύνολο των πηγών που χρησιμοποιούν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, πρόσκεινται σε δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης. Οι πηγές αυτές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο  στη δημιουργία του κλίματος που προηγήθηκε πριν από τους ομαδικούς βομβαρδισμούς

1. Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων(SOHR). Ιδρύθηκε το 2006, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μεγάλη Βρετανία και βασίζεται σε δίκτυο ανθρώπων στη Συρία που υποστηρίζουν ανοιχτά την αντιπολίτευση. Η έδρα του είναι στη Μεγάλη Βρετανία.

2. Πρακτορείο ειδήσεων Khotwa. Ιδρύθηκε το 2013 από ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης και, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, στόχος του πρακτορείου είναι «η ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από τα δεινά που αντιμετωπίζει ο συριακός λαός». Το Khotwa απασχολεί περίπου 40 ανταποκριτές, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται σε περιοχές που έχουν καταληφθεί από τους αντάρτες.

3. Τοπική Συντονιστική Επιτροπή της πόλης (LCC). Δίκτυο που δημιουργήθηκε το 2011 με στόχο το συντονισμό των κινητοποιήσεων. Το βασικό τους στίγμα είναι αντι- Άσαντ.

4. Χουσεΐν Καγιάλ, φωτογράφος. Συνεργάζεται με το Ιdlib Media Center, μέσο που υποστηρίζει τη συριακή αντιπολίτευση. Διατηρούν σχέσεις με την Οργάνωση των Σύρων Εκπατρισθέντων του Mazen Hasan, ο οποίος συμμετέχει, επίσης, στο «Συνασπισμό για μία Δημοκρατική Συρία», οργάνωση με έδρα την Ουάσινγκτον που πίεζε για την ένοπλη επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία.

5. Ομάρ Χαζ Καντούρ και Μοχάμεντ αλ-Μπακούρ, φωτογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Τροφοδοτούν το πρακτορείο με φωτογραφικό υλικό από τραυματισμένους πολίτες, χωρίς να εξηγούν ποιος προκάλεσε τους τραυματισμούς. Στο λογαριασμό του στο τούιτερ, ο Ομάρ Χαζ Καντούρ τάσσεται ανοιχτά υπέρ της αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικά έγραψε σε μια δημοσίευση: «Η δουλειά μου είναι να βγάζω φωτογραφίες. Να καλύψω αυτή την επίθεση. Να δείξω στον κόσμο αυτό το φρικιαστικό έγκλημα».

Επιμέλεια Κορίνα Πετρίδη

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ