του Ανδρέα Κοσιάρη
Με αίμα βάφτηκε τη Δευτέρα η παρέλαση για την επέτειο της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ στο Χάιλαντ Παρκ, εύπορο προάστιο του Σικάγο. Ένοπλος άνοιξε πυρ από τη σκεπή παρακείμενου καταστήματος περίπου 20 λεπτά έπειτα από την έναρξη της παρέλασης, σκοτώνοντας 6 ανθρώπους και τραυματίζοντας 25.
Πρόκειται για ακόμα ένα πολύνεκρο περιστατικό στις ΗΠΑ, που ανεβάζει τον αριθμό των περιστατικών μαζικών πυροβολισμών σε 362 στις μόλις 185 (χθες Δευτέρα) ημέρες του έτους που διανύουμε. Η αναλογία αγγίζει τα δύο περιστατικά ανά ημέρα και οι ΗΠΑ είναι πολύ πιθανό να καταρρίψουν το ρεκόρ των 818 τέτοιων περιστατικών που σημειώθηκε το 2021.
Στην επετειακή ομιλία του στον Λευκό Οίκο λίγη ώρα έπειτα το συμβάν, ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν αναφέρθηκε σχεδόν καθόλου στο περιστατικό — «Όλοι ακούσατε τι συνέβη», ήταν τα μόνα σχετικά λόγια. Αντ’ αυτού έκανε τις προσχεδιασμένες του δηλώσεις για το μεγαλείο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και του αμερικανικού έθνους. Πρόσθεσε πως «δεν έχω υπάρξει ποτέ πιο αισιόδοξος για την Αμερική από ό,τι σήμερα. Μια αισιοδοξία που σκάβει βαθιά, δεν τα παρατά ποτέ. Αυτή είναι η Αμερική».
Όμως παρά τη ρητορική αισιοδοξία του Μπάιντεν, η κοινωνική σήψη των ΗΠΑ είναι εμφανής σε όποιον δεν εθελοτυφλεί. Μια σειρά αποφάσεων της ακροδεξιάς πλειοψηφίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στις δύο τελευταίες εβδομάδες πριν τις θερινές διακοπές των δικαστών, περιέστειλαν ή κατάργησαν την προστασία κεκτημένων δικαιωμάτων (αμβλώσεις, δικαιώματα Μιράντα) και ήραν τη ρυθμιστική δυνατότητα τοπικών και ομοσπονδιακών αρχών σε ζητήματα όπως η οπλοκατοχή και οι εκπομπές ρύπων. Η στρατιωτική χρηματοδότηση έχει αυξηθεί περισσότερο από ποτέ καθώς το αμερικανικό κράτος ετοιμάζεται για τον νέο γύρο αιώνιων πολέμων του. Οι θάνατοι από την Covid-19 έχουν ξεπεράσει τους 1.040.000, καθώς πλέον ελάχιστα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης είναι σε ισχύ και νέες παραλλαγές του ιού, πιο μεταδοτικές και πιθανώς πιο επικίνδυνες εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα. Και η αμερικανική αστυνομία, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις των Δημοκρατικών συνεχίζει το θανατηφόρο έργο της κατά των μειονοτήτων.
Τελευταίο περιστατικό αυτού του έργου, η δολοφονία με 60 σφαίρες ενός μαύρου άνδρα στο Άκρον του Οχάιο. Ο 25χρονος Τζέιλαντ Γουόκερ έτρεξε να ξεφύγει κατά τη διάρκεια ελέγχου για τροχαία παράβαση και οι αστυνομικοί πυροβόλησαν εναντίον του 90 φορές, με 60 σφαίρες να βρίσκουν στόχο. Ιδιαίτερα αλγεινή είναι η σύγκριση με την άσφαιρη σύλληψη του φερόμενου ως δράστη του μακελειού στο Χάιλαντ Παρκ, μερικές ώρες έπειτα από το συμβάν.
Ο 22χρονος Ρόμπερτ Γιουτζίν Κρίμο Γ’ «συνελήφθη χωρίς απρόοπτα», όπως ανακοίνωσε η αστυνομία του Χάιλαντ Παρκ, έπειτα από σύντομη καταδίωξη στο αυτοκίνητό του. Όπως γίνεται εμφανές από τα προφίλ του στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, ο Κρίμο ήταν οπαδός του Ντόναλντ Τραμπ και εμφανίζεται με διάφορα σύμβολα της νεοφασιστικής «εναλλακτικής δεξιάς» (alt-right), εκπρόσωποι της οποίας επιχείρησαν τις πρώτες ώρες μετά τη σύλληψή του να τον παρουσιάσουν ως μέλος των «Antifa».
Τα ακριβή του κίνητρα δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, όμως το προάστιο Χάιλαντ Παρκ, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Σικάγο, έχει μεγάλο αριθμό Εβραίων κατοίκων και μερικούς μήνες πριν είχε γεμίσει με φυλλάδια αντισημιτικού περιεχομένου.
Το τελευταίο αυτό μακελειό είναι ενδεικτικό της αμερικανικής κατάβασης στον νεοφασισμό, με την πολιτική ρητορική των Ρεπουμπλικανών και την πολιτική αδράνεια των Δημοκρατικών να οπλίζουν τα χέρια «μοναχικών λύκων» που ριζοσπαστικοποιούνται από ακροδεξιές γκρούπες μέσω διαδικτύου.
Ακροδεξιές γκρούπες που κυνηγούν ανθρώπους για το «μεγαλείο του αμερικανικού έθνους», το οποίο δόξασε ο πρόεδρος Μπάιντεν στην ομιλία του και την επαναφορά του οποίου έκανε προεκλογικό σύνθημα ο πρώην πρόεδρος Τραμπ. Είναι το ίδιο «μεγαλείο» που γιόρτασαν οι Αμερικανοί στις 4 Ιουλίου — μόνο που κάποιοι από αυτούς δεν έβγαλαν την ημέρα.