γιούνκερ απθ

Δέκα δηλώσεις του Γιούνκερ για τις οποίες θα έπρεπε να ντρέπεται το ΑΠΘ

Μια μαύρη σκιά θα κουβαλά στην ιστορία του το ΑΠΘ ύστερα από την απόφαση του Πρύτανη, κ. Περικλή Μήτκα, για την αναγόρευση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου.

Ο άνθρωπος που, ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, επέβλεπε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης έχει μετατραπεί και σε έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Και το ΑΠΘ αποφάσισε να συνδέσει το όνομά του μαζί του.

Δέκα παλαιότερες δηλώσεις του το αποδεικνύουν

1) “Η νομισματική πολιτική είναι σοβαρή υπόθεση. Πρέπει να συζητάμε για αυτήν μυστικά στο Γιουρογκρουπ […] Δεν έχω πρόβλημα να κατηγορηθώ ότι δεν είμαι επαρκώς δημοκρατικός [..] είμαι υπέρ των μυστικών, σκοτεινών διαπραγματεύσεων”.

2) “Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατική επιλογή απέναντι στις ευρωπαϊκές συνθήκες”

3) “Πρέπει να ψηφίσετε ΝΑΙ (στο δημοψήφισμα) όποιο και αν είναι το ερώτημα”

4) «Συχνά, ληστές τραπεζών και λαθροκυνηγοί είναι οι καλύτεροι αστυνομικοί» (σε ερώτηση για τις σκοτεινές φορολογικές συμφωνίες στις οποίες ήρθε με την Amazon και άλλες πολυεθνικές όσο ήταν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου (κ πρόεδρος του Γιούρογκρουπ).

5) “Όλοι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Απλώς δεν ξέρουμε πως να επανεκλεγούμε αφού το κάνουμε”

6) Αποφασίζουμε για κάτι (την δημιουργία του ευρώ) και το αφήνουμε στην άκρη για να δούμε τι θα συμβεί. Αν κανένας δεν κάνει φασαρία, αφού οι περισσότεροι δεν κατανοούν τι αποφασίσαμε, συνεχίζουμε βήμα προς βήμα έως ότου φτάσουμε σε ένα σημείο όπου δεν θα υπάρχει επιστροφή”.

7) “Αν ψηφίσουν ΝΑΙ (στο γαλλικό δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα) θα πούμε “ωραία συνεχίζουμε”, αν ψηφίσουν ΟΧΙ, θα πούμε συνεχίζουμε”

8) Φυσικά και θα υπάρχει μεταφορά εθνικής κυριαρχίας (με τη συνθήκη της Λισαβόνας). Είναι όμως σώφρων να το επισημάνουμε στην κοινή γνώμη;

9) Όταν τα πράγματα σοβαρεύουν πρέπει να λες ψέμματα (για την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας το 2011).

10) “Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι γελοίο”.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καταδικάζει την πρωτοβουλία της Πρυτανείας.

Ολόκληρο το κείμενο:

«Στο πρόσωπο του Ζ. Κ. Γιούνκερ τιμάται ο Πρόεδρος της Κομισιόν της ΕΕ, τιμάται δηλαδή ένας γνήσιος εκπρόσωπος μιας ιμπεριαλιστικής ένωσης κρατών, εχθρικής προς τα δικαιώματα των εργαζομένων και σταθερά στο πλευρό του μεγάλου κεφαλαίου.

Η κατάσταση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η πολιτική της υποχρηματοδότησης, της διάλυσης και της ιδιωτικοποίησης της Φοιτητικής Μέριμνας, η επιχειρηματική δραστηριότητα και η αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων στα Ιδρύματα, το ξεπούλημα της έρευνας στις επιχειρήσεις, είναι εξελίξεις που φέρνουν τη σφραγίδα της στρατηγικής της ΕΕ. Η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων όλων των τελευταίων χρόνων, τα 4 Μνημόνια και οι εκατοντάδες εφαρμοστικοί νόμοι που έχουν οδηγήσει στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση τους εργαζόμενους στην Ελλάδα, εντάσσονται σε αυτή τη στρατηγική (της ανάκαμψης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων) και υλοποιούνται σε ολόκληρη την ΕΕ ήδη από τη δεκαετία του ‘90.

Η ΕΕ έχει πρωτοστατήσει στην επίθεση κατά των δικαιωμάτων των λαών όλης της Ευρώπης, στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, όλων των ασφαλιστικών και συνολικά των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας στα κράτη – μέλη. Είναι η ένωση που προωθεί τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τις επεμβάσεις και τους πολέμους όπου γης, μαζί με την δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ, από τη Γιουγκοσλαβία μέχρι το κέρας της Αφρικής, από τη Λιβύη και την Αίγυπτο μέχρι τη στήριξη της φασιστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια κίνηση – πρόκληση με συμβολισμό, αφού στο πρόσωπό του Γιούνκερ τιμώνται οι ενορχηστρωτές της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων, οι (συν)υπεύθυνοι για την εξαθλίωση του λαού μας. Καλούμε τους εργαζόμενους να απέχουν από τέτοιες πρωτοβουλίες και απαιτούμε να σταματήσει τώρα η διαδικασία αναγόρευσης του Γιούνκερ σε επίτιμο διδάκτορα!»

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ