Το νέο βιβλίο με τίτλο «Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις» του Νάσου Μπράτσου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Νότιος Άνεμος», θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020 στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) στις 7μμ. Το βιβλίο περιλαμβάνει πολλές συνεντεύξεις πρωταγωνιστών μέσα και έξω από τις γραμμές των γηπέδων, σπάνια ντοκουμέντα και χρονικό «άπλωμα» από την περίοδο του Μεσοπολέμου, την Κατοχή και τη δικτατορία, έως τις μέρες μας.

Με το «αυγό του φιδιού» να επιχειρεί συνεχώς σε όλες τις ιστορικές περιόδους, να πετύχει την «επώασή» του στις κερκίδες των γηπέδων και μεγάλες διοργανώσεις να είναι μπροστά μας (πχ το Γιούρο του 2020), το βιβλίο, με την πληροφορία που προσφέρει, είναι εργαλείο διάσωσης της ιστορικής μνήμης, και ανάδειξης θετικών παραδειγμάτων στο χώρο του αθλητισμού, πυξίδα για το σήμερα και κυρίως για το αύριο.

Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις εξώφυλλο

Στην παρουσίαση του βιβλίου «Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις» θα συμμετάσχουν:

  • Ο Νίκος Μάλλιαρης (προεδρείο της βιβλιοπαρουσίασης) υπήρξε ποδοσφαιριστής του Εθνικού Αστέρα και της Προοδευτικής, δραστήριο μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Αστέρας 2004», δραστήριος στις τάξεις των παλαιμάχων του Εθνικού Αστέρα, αλλά και στο κλαμπ των φίλων της Μπαρτσελόνα στην Αθήνα. Επίσης υπηρέτησε και το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Λειτουργεί στα πλαίσια της πανελλαδικής πρωτοβουλίας φιλάθλων «Επίσκυρον» (αρχαία ονομασία παιχνιδιού που μοιάζει με το ποδόσφαιρο).
  • Ο Διονύσης Χριστακόπουλος αθλητής σε μικρή ηλικία στην κατοχή και «αετόπουλο» της ΕΠΟΝ, περιγράφει μοναδικές στιγμές, όπου το ποδόσφαιρο χρησιμοποιήθηκε για τη στήριξη των αντιστασιακών δραστηριοτήτων ενάντια στους κατακτητές, στην πόλη της Καλαμάτας, όπου διέμενε. Ο πατέρας του με έντονη συνδικαλιστική δράση, εκτελέστηκε στους 200 της Καισαριανής.
  • Ο Κώστας Μανταίος υπήρξε καλαθοσφαιριστής των Αμπελοκήπων, του Αετού Θεσσαλονίκης και ακολούθως του Πανελευσινιακού την εποχή που η χούντα είχε ορίσει στρατιωτικούς επιτρόπους στις διοικήσεις των σωματείων. Ενδιάμεσα στα χρόνια της αθλητικής του δράσης υπήρξε και πολιτικός κρατούμενος του δικτατορικού καθεστώτος. Σήμερα είναι πρόεδρος του Α.Ο. Αμπελοκήπων, αλλά και μέλος Δ.Σ. του ΣΦΕΑ 1967-1974.
  • Ο Γιάννης Ξαρχουλάκος υπήρξε ποδοσφαιριστής στην ανεξάρτητη ομάδα ΠΑΟΛ και στη συμμετέχουσα στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της Αθήνας, Βικτώρια. Την άνοιξη του 1967 τον ζητούσαν ο Φωστήρας, ο Ατρόμητος και η ασφάλεια και όπως αναφέρει ο ίδιος, κέρδισε η ασφάλεια, με αποτέλεσμα να «συνεχίσει» το ποδόσφαιρο μαζί με άλλους πολιτικούς κρατούμενους στο προαύλιο των φυλακών που τον έκλεισε το δικτατορικό καθεστώς και να περιγράφει στο βιβλίο μοναδικές στιγμές από εκείνα τα χρόνια. Σήμερα είναι οργανωτικός γραμματέας του ΣΦΕΑ 1967-1974.
  • Ο Δημήτρης Μακρής γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στο συνοικισμό των λιγνιτωρύχων της Ραφήνας, στη Διασταύρωση της Ραφήνας. Υπηρέτησε την περιοχή του από πολλά πόστα στον Πολιτισμό, το συνδικαλισμό, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τον αθλητισμό. Υπήρξε ποδοσφαιριστής της Θύελλας Ραφήνας και μερικά χρόνια αργότερα και γυμναστής της ομάδας. Συμμετείχε στη συλλογική προσπάθεια γέννησης του αθλητικού συλλόγου και διαμόρφωσης των πρώτων αθλητικών χώρων με συλλογική εργασία των λινιτωρύχων και των οικογενειών τους.
  • Ο Τάσος Επιτρόπου, δημοσιογράφος και διευθυντής της ΕΡΑ Σπορ, είναι από τα πιο ανοιχτά μυαλά στο χώρο και έχει αποδείξει τη δυνατότητα που έχει να αντιλαμβάνεται την αξία και την κοινωνική γείωση που έχουν θέματα από το χώρο του αθλητισμού, που δεν παράγονται από τις μεγάλες ΠΑΕ και ΚΑΕ του χώρου, αλλά μέσα από τις τοπικές κοινωνίες.
  • Θα κλείσει ο συγγραφέας του βιβλίου, δημοσιογράφος Νάσος Μπράτσος, ερευνά θέματα κοινωνικής ιστορίας, με εξειδίκευση στη μελέτη αρχείων και την καταγραφή της λεγόμενης «προφορικής ιστορίας», αλλά και αθλητισμού βάσης, εδώ και 30 χρόνια, με συνεντεύξεις και ρεπορτάζ, δίνοντας ανελλιπώς το παρόν κάθε Σαββατοκύριακο στα γήπεδα, ειδικά εκεί όπου δεν πέφτουν οι προβολείς της δημοσιότητας.

Πηγές: mediatvnews.gr, ΕΡΤ