Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ, οι εκδόσεις ΚΨΜ παρουσιάζουν την παράσταση του Xάουαρντ Ζιν «Ο Μαρξ στο Σόχο», το Σάββατο 5 Μαΐου στις 8.30μ.μ. στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων. Την παράσταση παρουσιάζει η ομάδα του Ρε Αλέξη.

Σχετικά με την παράσταση:

Απηυδισμένος από το τέταρτο Μνημόνιο της αριστεροδεξιάς κυβέρνησης εν Ελλάδι, ο Καρλ Μαρξ επιστρέφει στη γη, στην Αθήνα, για να αποκαταστήσει τις απόψεις του. Βρήκε χρυσή ευκαιρία από το γεγονός πως ο Επίτιμος ανέβηκε στον πάνω κόσμο, ώστε για μια ώρα να κατέβει αυτός στη γη και να τα βάλει με τον κάθε διαχειριστή του καπιταλισμού, αλλά και με τον Πίπερ που προσπαθεί να διαστρεβλώσει τις απόψεις του και να μεταφράσει το Κεφάλαιο.

«Μα εγώ Πίπερ δεν είμαι μαρξιστής!». Στην εποχή των υποκριτικών Je suis…, o ίδιος δηλώνει εν τέλει το «Je ne suis pas marxiste», καταγγέλλοντας ουσιαστικά αυτούς που τον ερμηνεύουν ως Αγία Γραφή, αλλά και αυτούς που θεωρούν πως το μέλλον της ανθρωπότητας είναι το συνεχές There Is No Alternative (TINA).

O Xάουαρντ Ζιν προσγειώνει τον Μαρξ στη σφαίρα του πραγματικού και με τις επικαιροποιήσεις μας είναι ζωντανός το 2018. Παρ` όλα αυτά κάνει μία ανασκόπηση στην προσωπική του ζωή, πολλές φορές με αυτοσαρκασμό, θυμούμενος έτσι την σχέση του με την γυναίκα του Τζένη Βεστφάλλεν, την Λένχεν, την αγάπη του στις κόρες του, την ένδεια και τον θάνατο των παιδιών του και τη σχέση του με τον επιστήθιο φίλο του Ένγκελς, αλλά και την αντιπαράθεση του με τον Μιχαήλ Μπακούνιν που συμβολικά και σατυρικά εισβάλλει στο σπίτι του στο Σόχο. Εκεί στο Σόχο αναλύουν ο καθείς με τον δικό του τρόπο την Παρισινή Κομμούνα του 1871. «Προλετάριοι δεν έχετε να χάσετε τίποτα άλλο πέραν από τις αλυσίδες σας!»

200 χρόνια από τη γέννησή του, 150 χρόνια από την έκδοση του Κεφαλαίου και 100 χρόνια από την Οκτωβριανή επανάσταση, και το φάντασμα του Μαρξ πλανάται στον κόσμο όσο παραμένουν οι αιτίες οι παλιές.

Παίζει: Kυριάκου Βασίλης
Σκηνοθεσία: Kυριάκου Βασίλης/Νίκος Σέργης
Αφίσα: Στέλλα Καναβού

 

Το Σάββατο 5 Μαΐου στις 8.30μ.μ.
στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων ΚΨΜ (Κιάφας 3 & Ακαδημίας, Αθήνα)

CLOSE
CLOSE