ΛΟΑΤΚΙ μποϊκοτάζ φεστιβάλ Τελ Αβίβ

Πάνω από 100 ΛΟΑΤΚΙ σκηνοθέτες καλούν σε μποϊκοτάζ του Φεστιβάλ Τελ Αβίβ

Πάνω από 100 ΛΟΑΤΚΙ σκηνοθέτες διεθνώς έχουν υπογράψει αίτημα για το μποϊκοτάζ του ετήσιου φεστιβάλ ΛΟΑΤΚΙ κινηματογράφου στο Τελ Αβίβ, «TLVFest», σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα της Παλαιστινιακής κουίρ κοινότητας.

Η αίτηση ξεκίνησε από την Παλαιστινιακή Καμπάνια για το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ, τμήμα του κινήματος BDS για μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις, και σε συνεργασία με Παλαιστινιακές ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις.

«Ως σκηνοθέτες, καλλιτέχνες του κινηματογράφου και εταιρείες παραγωγής που είναι δεσμευμένες στην ΛΟΑΤΚΙΑ+ απελευθέρωση, καταλαβαίνουμε ότι η απελευθέρωσή μας είναι στενά συνδεδεμένη με την απελευθέρωση όλων των καταπιεσμένων ανθρώπων και κοινοτήτων», δήλωσαν σε ανακοίνωση.

«Δεσμευόμαστε να μην υποβάλλουμε ταινίες ή να συμμετάσχουμε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο στο TLVFest ή σε άλλες εκδηλώσεις μερικώς ή πλήρως χρηματοδοτούμενες από συνένοχους Ισραηλινούς θεσμούς, μέχρι το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων».

Στους υπογράφοντες συμπεριλαμβάνονται η Βρετανίδα σκηνοθέτης Σαρλότ Πρότζερ, νικήτρια του Βραβείου Τέρνερ για οπτικούς καλλιτέχνες, και ο Γάλλος σκηνοθέτης Αλέν Γκιροντί, που σκηνοθέτησε την ταινία «Ο Άγνωστος της Λίμνης», που έγινε δημοφιλής στο Ισραήλ. Συμμετέχει επίσης ο βραβευμένος Ινδός σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Χάρζαντ Γκιλ, όπως και η ιστορικός του AIDS Σάρα Σούλμαν.

«Η Ισραηλινή κυβέρνηση έχει φυλακίσει τον Παλαιστινιακό λαό για δεκαετίες, τους έχει εποικίσει, έχει κλέψει τη γη τους και τους πόρους τους, τους έχει αρνηθεί το δικαίωμα ύπαρξης ως έθνος», είπε ο Γκιροντί.

«Όλες οι πολιτιστικές πρωτοβουλίες επιτρέπουν στο Ισραήλ να αναπτύξει ευυποληψία, την εικόνα ενός ανοιχτού και ανεκτικού κράτους. Το μποϊκοτάζ είναι το μόνο εργαλείο που απομένει στον διεθνή αγώνα κατά της πολιτικής του Ισραήλ».

Σύμφωνα με την αίτηση, οι σκηνοθέτες αντιτίθενται στο φεστιβάλ διότι στηρίζεται σε χρηματοδότηση του Ισραηλινού δημοσίου. Καλούν σκηνοθέτες σε όλο τον κόσμο να μην υποβάλουν τη δουλειά τους σε αυτό.

Το φεστιβάλ, που είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα από τις 4 έως τις 17 Ιουλίου, λαμβάνει υποστήριξη από τον Δήμο του Τελ Αβίβ και από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Γιαΐρ Χόχνερ, είπε στη Haaretz ότι τα καλέσματα για το μποϊκοτάζ του φεστιβάλ από κουίρ καλλιτέχνες στο εξωτερικό δεν είναι κάτι το καινούριο και πως οι ετοιμασίες για την εκδήλωση συνεχίζονται κανονικά.

Το TLVFest προσέθεσε σε ανακοίνωση: «Γνωρίζουμε ότι καλλιτέχνες που καλούν στο μποϊκοτάζ του γκέι φεστιβάλ ταινιών στο Τελ Αβίβ νομίζουν ότι βοηθούν τους Παλαιστίνιους, αλλά κάνουν λάθος. Σήμερα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να στηρίξει η διεθνής κοινότητα φωνές που αντιτίθενται στο Ισραηλινό κατεστημένο, ειδικά μετά το κατόρθωμα του Λικούντ στις εκλογές αυτή την εβδομάδα».

Σχετικά με τους ισχυρισμούς περί «ροζ ξεπλύματος» της κατοχής, ο Χόχνερ είπε: «Το φεστιβάλ αντιτίθεται σθεναρά στην ομοφοβία, τον ρατσισμό, και τον μισογυνισμό της Ισραηλινής κυβέρνησης, και το δηλώνουμε δυνατά και περήφανα. Θα συνεχίσουμε επίσης να συνεργαζόμαστε με κουίρ σκηνοθέτες από την Παλαιστίνη που επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί μας για να φτιάξουμε μια καλύτερη και πιο ανεκτική κοινωνία — στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη».

Πηγές: Haaretz, Middle East Eye

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ