αγρότες Παλαιστίνιοι δυσφήμιση Ισραήλ χρηματοδότηση

Παλαιστίνιοι αγρότες στο στόχαστρο του Ισραήλ

Πηγή: Alex Kane & Mariam Barghouti – +972 Magazine
Μετάφραση-επιμέλεια: Δήμητρα Μπέη

Στις 20 Ιουλίου, η Ένωση Επιτροπών Γεωργικής Εργασίας (UAWC), μια μεγάλη παλαιστινιακή οργάνωση αγροτικής ανάπτυξης, δέχθηκε ένα καίριο πλήγμα στο έργο της. Η ολλανδική κυβέρνηση, ένας μεγάλος δωρητής της ομάδας για 13 χρόνια, ανέστειλε τη χρηματοδότησή της.

Εδώ και χρόνια, ένα παγκόσμιο δίκτυο ομάδων υπεράσπισης του Ισραήλ πιέζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διακόψουν τη χρηματοδότηση στην UAWC, που βοηθά Παλαιστίνιους αγρότες να καλλιεργούν, να εμπορεύονται τα προϊόντα τους και να αναπτύσσουν υποδομές ύδρευσης.

Η εκστρατεία στηρίχθηκε σε ισχυρισμούς ότι η UAWC συνδέεται με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), ένα μαρξιστικό-λενινιστικό κόμμα που αποτελούσε τη δεύτερη μεγαλύτερη φατρία στον Παλαιστινιακό Απελευθερωτικό Οργανισμό τη δεκαετία του 1970, μετά τη Φατάχ. Ιστορικά, πολλές παλαιστινιακές ομάδες της κοινωνίας των πολιτών συνδέονταν συχνά με πολιτικές φατρίες που είχαν ευρεία υποστήριξη στην παλαιστινιακή κοινωνία.

Οι φατρίες, με τη σειρά τους, είχαν ξεχωριστές ένοπλες πτέρυγες που κατά καιρούς λειτουργούσαν ανεξάρτητα από τις πολιτικές μονάδες. Η πτέρυγα του PFLP πραγματοποίησε ένοπλες επιθέσεις τις δεκαετίες του 1970, 1980 και κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα. Το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του λένε ότι τέτοιες επιθέσεις αποτελούν «τρομοκρατία». Οι Παλαιστίνιοι αντίθετα τις θεωρούν ως αντιδράσεις και εκδηλώσεις ένοπλης αντίστασης στη βίαιη στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ.

Το 2012 το Shurat HaDin, ένα ισραηλινό νομικό κέντρο που έχει στενούς δεσμούς με την ισραηλινή κυβέρνηση, ώθησε την Αυστραλία να παγώσει προσωρινά τη χρηματοδότηση στην UAWC και να επανεξετάσει τις κυβερνητικές δωρεές της. Τελικά, η αυστραλιανή κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση του Shurat HaDin, επισημαίνοντας ότι η UAWC «δεν απαγορεύτηκε από το Ισραήλ και δεν έχει ανακηρυχθεί  τρομοκρατική οργάνωση από τους Ισραηλινούς».

Οι προσπάθειες τέτοιων ομάδων λόμπι ωστόσο συνεχίζονται με πρόσφατο παράδειγμα την αναστολή της ολλανδικής χρηματοδότησης. Ο διευθυντής της UAWC, Φουάντ Αμπού Σαΐφ λέει στο +972: «Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ της δύναμης και των πόρων που έχουν αυτοί (το Ισραήλ) και εμείς. Όλοι μας είμαστε τρομοκράτες στα μάτια τους».

Ένα δίκτυο σχέσεων

Το πολιτικό τοπίο είχε αλλάξει απότομα για το UAWC το φθινόπωρο του 2019. Tο Ισραήλ συνέλαβε τον Σαμέρ Αρμπίντ και τον Αμπντέλ Ραζάκ Φαράζ, δύο υπαλλήλους της ένωσης, οι οποίοι φέρεται να είναι επίσης μέλη του PFLP.

Οι ισραηλινές αρχές κατηγόρησαν τους δύο για φερόμενη επίβλεψη βομβιστικής επίθεσης στις 23 Αυγούστου 2019 που σκότωσε τη Ρίνα Σνέρμπ. Η 17χρονη Ισραηλινή είχε επισκεφτεί το Εΐν Μπουμπίν, μια πηγή κοντά στον οικισμό του Ντόλεβ στη Δυτική Όχθη που οι Ισραηλινοί έποικοι επιχειρούν εδώ και καιρό να ελέγξουν.

Το Shin Bet, η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, κατηγορήθηκε από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι χρησιμοποίησε τακτικές βασανιστηρίων, που είχαν ως αποτέλεσμα να σπάσουν έξι από τα πλευρά του Αρμπίντ και να προκληθεί νεφρική ανεπάρκεια. Στις 24 Ιανουαρίου, ο Ισραηλινός Γενικός Εισαγγελέας αποφάνθηκε ότι «δεν αποδεικνύεται να έχει διαπραχθεί το έγκλημα των βασανιστηρίων».

Σε απάντηση στη σύλληψη των υπαλλήλων της, η UAWC δήλωσε ότι «Η UAWC είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός, ο οποίος δεν έχει καμία πολιτική ή θρησκευτική σχέση με οποιοδήποτε κόμμα ή πολιτική οργάνωση».

Μετά τις συλλήψεις των Αρμπίντ και Φαράζ, οι Δικηγόροι του Ηνωμένου Βασιλείου για το Ισραήλ (UKLFI) και η ΜΚΟ Monitor, δύο ομάδες υπεράσπισης του Ισραήλ που επιτίθενται στο παλαιστινιακό κίνημα δικαιωμάτων, ηγήθηκαν μιας εκστρατείας διάρκειας ενός μήνα με στόχο την παύση της χρηματοδότηση της UAWC από την ολλανδική κυβέρνηση. Η εκστρατεία είχε ως αποτέλεσμα να παγώσουν οι Κάτω Χώρες μια επιχορήγηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων για το 2020 και την ανακοίνωση εξωτερικής επανεξέτασης της χρηματοδότησής τους στην ένωση. «Περιμένουμε ότι αυτή η διαδικασία και η έρευνα θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες», δήλωσε η Ιρένε Γκέριτσεν, εκπρόσωπος του Ολλανδικού Υπουργείου Εξωτερικών. Ο Ντάνιελ Λάουφερ, εκπρόσωπος της ΜΚΟ Monitor, λέει ότι η απόφαση «σηματοδοτεί μια σημαντική αναγνώριση της ανάγκης για δέουσα επιμέλεια σε όλες τις αποφάσεις χρηματοδότησης των ΜΚΟ».

Η δέσμευση κεφαλαίων πραγματοποιήθηκε παρά την έλλειψη στοιχείων που να συνδέουν την UAWC με την επίθεση στο Εΐν Μπουμπίν. Σχετικά με την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, η Κάρολιν Τέρνερ, διευθύντρια του UKLFI, δήλωσε: «Δεν είναι σωστό να λέμε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το UAWC με την επίθεση στο Είν Μπουμπίν. Τρεις ανώτεροι υπάλληλοι του UAWC συνελήφθησαν για την τρομοκρατική βομβιστική επίθεση».

«Ένα από τα τελευταία εμπόδια στο ισραηλινό απαρτχάιντ»

Σύμφωνα με το UAWC, η ολλανδική χρηματοδότηση είχε υποστηρίξει πάνω από 100 κοινότητες στην περιοχή Γ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Τα τελευταία έξι χρόνια, η UAWC δημιούργησε 52 συνεταιρισμούς στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, αποκαθιστώντας σχεδόν 10.000 dunum (στρέμματα) παλαιστινιακής γης που απειλούνταν με δήμευση από τις ισραηλινές αρχές στην περιοχή Γ. Η οργάνωση έχει φυτεύσει επίσης σχεδόν δύο εκατομμύρια δέντρα και ανέπτυξε συνδέσεις σε απόσταση περίπου 700 χλμ. Η UAWC εργάστηκε επίσης για να παρέχει καλύτερη πρόσβαση στο νερό στους Παλαιστίνιους στην περιοχή Γ, όπου οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης διακόπτονται τακτικά από την επέκταση των ισραηλινών οικισμών.

Τώρα, πάνω από 300 Παλαιστίνιοι έχασαν ευκαιρίες απασχόλησης επειδή έξι εργολάβοι που προσλήφθηκαν από την UAWC αναγκάστηκαν να ακυρώσουν έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την Ολλανδία για την ενίσχυση της γεωργικής υποδομής. Περίπου 200 Παλαιστίνιοι αγρότες ενδέχεται επίσης να μην μπορούν να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους, αυξάνοντας τις εντάσεις μεταξύ του αγροτικού εργατικού δυναμικού. «Αυτό δεν είναι τιμωρία για την UAWC», λέει ο Σαΐφ, «είναι τιμωρία του λαού».

Ο Σαΐφ προτρέπει τώρα την ολλανδική κυβέρνηση όχι μόνο να προβεί σε διεξοδική αξιολόγηση της χρηματοδότησης της ομάδας του, αλλά και να επιταχύνει τη διαδικασία.

Ο Τζιοβάνι Φασίνα είναι Διευθυντής Προγράμματος για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νομικής Υποστήριξης, μια ομάδα που παρέχει νομική συνδρομή στην UAWC. Αναφέρει ότι «εάν καταφέρουν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ δύο μερών, θα μειωθούν τα κεφάλαια και αυτό θα σταματήσει τις δραστηριότητες των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Αυτές οι οργανώσεις είναι ένα από τα τελευταία εμπόδια στο ισραηλινό απαρτχάιντ».

Παλαιστινιακές οργανώσεις επικρίνουν τη νέα ρήτρα «αντιτρομοκρατίας» που έχει εισαχθεί στις συμβάσεις επιχορήγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ρήτρα απαριθμεί επτά παλαιστινιακές πολιτικές ομάδες ως «τρομοκρατικές ομάδες», συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ και του PFLP. Παράλληλα απαιτεί από παλαιστινιακές οργανώσεις να διασφαλίσουν ότι άτομα που θα επωφεληθούν από έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ δεν είναι συνδεδεμένα με αυτές τις ομάδες.

Με αγανάκτηση, ο Σαΐφ λέει: «Εάν η διεθνής κοινότητα προσπαθεί πράγματι να ανεβάσει τον πύχη [σχετικά με το ποιον χρηματοδοτούν], θα πρέπει επίσης να εξετάσει τις παράνομες δραστηριότητες των ισραηλινών οικισμών και εποίκων που καθοδηγούν σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες αυτών των ομάδων».

Για τις παλαιστινιακές οργανώσεις, η πρόσκληση του Σαΐφ δεν είναι αδικαιολόγητη. Τον περασμένο μήνα, για παράδειγμα, το Middle East Eye ανέφερε ότι ο Αριέλ Λάιτνερ, ένας από τους «αντιτρομοκρατικούς» δικηγόρους του Shurat HaDin, καταδικάστηκε στο Ισραήλ για επιθέσεις που τραυμάτισαν έξι Παλαιστίνιους τη δεκαετία του 1980. Ο Λάιτνερ, ο οποίος ήταν συνδεδεμένος με το κόμμα της ακροδεξιάς Καχ, διέφυγε στις ΗΠΑ ενώ ήταν ελεύθερος με εγγύηση, αλλά επέστρεψε στο Ισραήλ έπειτα από εξωδικαστική συμφωνία. Η σύζυγός του είναι η ιδρύτρια του Shurat HaDin.

Παύση εισροής κεφαλαίων

Τα τελευταία χρόνια, ισραηλινές κυβερνητικές υπηρεσίες και μια σειρά ομάδων λόμπι που ευθυγραμμίζονται με το Ισραήλ – όπως το Shurat HaDin, το UKLFI, η ΜΚΟ Monitor, το Διεθνές Νομικό Φόρουμ, το πρότζεκτ Lawfare και άλλα – έχουν αναπτύξει μια ποικιλία τακτικών για να παρεμβαίνουν στη χρηματοδότηση παλαιστινιακών οργανώσεων.

Η πιο συνηθισμένη μέθοδος περιλαμβάνει την υποβολή ισχυρισμών για δεσμούς ομάδων της κοινωνίας των πολιτών με παλαιστινιακά πολιτικά κόμματα με ένοπλες πτέρυγες, υποστηρίζοντας έτσι ότι πλατφόρμες χρηματοδότησης όπως το PayPal μπορεί να παραβιάζουν την αντιτρομοκρατική νομοθεσία εάν επιτρέπουν σε παλαιστινιακές ομάδες να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους.

Ο αντίκτυπος αυτών των προσπαθειών είναι η συνεχιζόμενη οικονομική επιδείνωση και την επισιτιστική ανασφάλεια. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι: «Για πρώτη φορά, η παλαιστινιακή επισιτιστική ασφάλεια μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από τη μειωμένη διαθεσιμότητα τροφίμων».

Ο Σαίφ λέει στο +972: «Όχι μόνο δεν είμαστε συνδεδεμένοι με κανένα πολιτικό κόμμα ή ατζέντα, αλλά οι στρατηγικές και η προσέγγισή μας μερικές φορές έρχονται σε αντίθεση με αυτήν των φατριών και των παλαιστινιακών αρχών. Κρίνουμε ακόμη και τις αδυναμίες τους για την αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων καθώς προσπαθούμε να καλύψουμε το κενό τους».

Το UAWC είναι ο μεγαλύτερος παλαιστινιακός οργανισμός γεωργικής ανάπτυξης στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη. Και είναι ένα από τα λίγα παλαιστινιακά μη κερδοσκοπικά όργανα που επικεντρώνονται ειδικά στην υποστήριξη γεωργικών έργων σε ευάλωτες παλαιστινιακές κοινότητες στην περιοχή Γ, όπου οι ισραηλινοί οικισμοί είναι πολύ συγκεντρωμένοι.

Η υπονόμευση του έργου του UAWC επιτυγχάνει έναν βασικό στόχο των ισραηλινών εποίκων. «Ενώ ο ισραηλινός στρατός εκκαθαρίζει του οικισμούς χρησιμοποιώντας μπουλντόζες, το UKLFI [και] η ΜΚΟ Monitor προσπαθούν να εκκαθαρίσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάθε διαθέσιμο χώρο διπλωματίας χρησιμοποιώντας επιθέσεις δυσφήμισης σε παλαιστινιακές ΜΚΟ», δήλωσε η Ρίβκα Μπάρναρντ, της βρετανικής οργάνωσης War on Want, που επίσης έχει στοχοποιηθεί από το UKLFI.

«ΜΚΟ όπως το UAWC δημιουργούν εμπόδια για την οικοδόμηση οικισμών, διότι συλλέγουν στοιχεία για υπεράσπιση στην ΕΕ, αναδεικνύοντας την παράνομη δραστηριότητα του Ισραήλ [όπως] κατεδαφίσεις δομών και οικισμών. Έτσι, στα μάτια ομάδων όπως το UKLFI, πρέπει να δυσφημισθούν».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ