Ως «γελοία προπαγάνδα» χαρακτηρίζουν χρήστες του facebook το παιχνίδι News Hero που σχεδιάστηκε από ομάδα του ΝΑΤΟ, με σκοπό την εξάσκηση των παικτών στο να ξεχωρίζουν τις ψεύτικες από τις πραγματικές ειδήσεις.
Το νέο παιχνίδι βάζει τον παίκτη σε μία εικονική αίθουσα σύνταξης μιας φανταστικής εφημερίδας. Από τις ειδήσεις που περνούν μπροστά του, ο παίκτης πρέπει να επιλέξει ποιες είναι πραγματικές και ποιες ψεύτικες, με τη βοήθεια κάποιων επιπλέον στοιχείων που έχει διαθέσιμα. Όσο περισσότερες πραγματικές ειδήσεις δημοσιεύσει, τόσο περισσότερους πόντους συγκεντρώνει και έτσι μπορεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές του.
Ανάμεσα στα θέματα που φτάνουν στην αίθουσα σύνταξης συναντάμε και τίτλους όπως:« Η Μελάνια Τραμπ προσέλαβε εξορκιστή για να καθαρίσει τον Λευκό Οίκο από τους δαίμονες του Ομπάμα» αλλά και «η Ισλανδική κυβέρνηση κατέρρευσε λόγω σκανδάλου παιδεραστίας». Και οι δυο πληροφορίες έχουν μεταδοθεί από ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, μόνο η δεύτερη όμως ήταν αληθινή.
Όταν όμως δοκιμάσαμε να παίξουμε το παιχνίδι ήταν όπως ακριβώς το είχαμε φανταστεί – η κλασική προπαγάνδα των δυτικών ΜΜΕ εναντίον χωρών όπως η Ρωσία, με τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ.
Το πρώτο θέμα που κληθήκαμε να αξιολογήσουμε αφορούσε την δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια και η μόνη πηγή που μας έδινε το σύστημα ήταν ένα κείμενο των New York Times – της εφημερίδας που έχει αναλάβει εργολαβικά να προωθεί τις θέσεις του στρατοπέδου της Χίλαρι Κλίντον εναντίον της Ρωσίας.
Πως θα ήταν άραγε το παιχνίδια εάν οι παίκτες μπορούσαν να κρίνουν και τα fake news που προωθούσε το ΝΑΤΟ για να δικαιολογεί τις στρατιωτικές επιδρομές του από τη Σερβία μέχρι τη Λιβύη;
Το News Hero δημιουργήθηκε από μία οκταμελή ομάδα του Κέντρου Αριστείας Στρατηγικών Επικοινωνιών του ΝΑΤΟ στη Λετονία. Οι δημιουργοί του το περιγράφουν ως «διαδικτυακό εκπαιδευτικό παιχνίδι που σχεδιάστηκε για να σκάσει τη φούσκα μιας συζήτησης στην οποία κυριαρχούν οι ελίτ και για να ενθαρρύνει το κοινό να αντιλαμβάνεται καλύτερα τις ειδήσεις».
Όμως, το παιχνίδι αποδεικνύεται μάλλον μία αποτυχία. Στην πρώτη εβδομάδα από τη δημοσιοποίησή του είχε αποσπάσει μόλις 135 likes. Οι χρήστες τού δίνουν χαμηλή βαθμολογία και ορισμένοι το χαρακτήρισαν «γελοία προπαγάνδα» που παραπέμπει στα χρόνια του μακαρθισμού.
Μπορείτε να παίξετε και εσείς το παιχνίδι σε αυτή τη διεύθυνση – αφού πρώτα δώσετε στο ΝΑΤΟ πρόσβαση σε στοιχεία του λογαριασμού σας στο Facebook.