Του Γιώργου Μητραλιά
Πηγή: contra-xreos.gr
Με τον εορτασμό των 150 χρόνων της Κομμούνας του Παρισιού να συμπίπτει χρονικά με τις σοβαρές αναταράξεις που προκαλούν στο εσωτερικό της αριστεράς τα εμβόλια και τα λοιπά μέτρα κατά της πανδημίας, τίποτα πιο λογικό από το να αναρωτηθούμε ποια άραγε ήταν η πολιτική που ακολούθησε αυτή που κατά τον Μαρξ ήταν «η πρώτη επανάσταση του προλεταριάτου», στο -καυτό σήμερα- ζήτημα του εμβολιασμού του λαού κατά των επιδημιών.
Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι η Κομμούνα είχε μια τέτοια πολιτική επειδή η υγεία των πολιτών της είχε για αυτή απόλυτη προτεραιότητα. Και η δεύτερη ότι, παρά τις φοβερές αντιξοότητες, την εφάρμοζε και την έκανε πράξη. Όπως μάλιστα μαρτυρούν τα ντοκουμέντα εκείνης της εποχής, μεταξύ των οποίων και οι αφίσες/καλέσματα στον πληθυσμό, η Κομμούνα απέδιδε τόσο μεγάλη σημασία στον εμβολιασμό του πληθυσμού ώστε έφτανε να δίνει το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των «3 φράγκων» (που ισοδυναμούσε με δυο μεροκάματα στρατιώτη της εθνοφρουράς) σε κάθε οικογένεια που θα εμβολίαζε κατά της ευλογιάς ένα παιδί της, και η επιτυχία του εμβολιασμού θα βεβαιωνόταν από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της Κομμούνας!
Και για του λόγου το αληθές, ιδού μια από αυτές τις αφίσες της Κομμούνας, που σε αυτή την περίπτωση είναι του 14ου διαμερίσματος του Παρισιού, και στην οποία διακρίνονται οι ιδιόχειρες διορθώσεις που έκαναν οι επαναστατικές δημοτικές αρχές που την τύπωσαν σε 500 αντίτυπα. Σε αυτήν μπορούμε, μεταξύ άλλων, να διαβάσουμε και τα εξής:
«Τα μέλη της Κομμούνας, για το 14ο διαμέρισμα πληροφορούν του Συμπολίτες τους ότι η υπηρεσία των Εμβολιασμών θα λάβει χώρα στο Δημοτικό Σχολείο κοριτσιών, στη πλατεία του Δημαρχείου, τις Τρίτες και τα Σάββατα κάθε εβδομάδας, από τις 10 μέχρι τις 11 το πρωί αρχής γενομένης από την Τρίτη 15 Μαΐου».
«Ένα πριμ 3 φράγκων δίνεται σε κάθε οικογένεια που θα εμβολιάζει το παιδί της και η επιτυχία του εμβολιασμού θα διαπιστώνεται με τις φροντίδες των Γιατρών του Γραφείου Αρωγής
Παρίσι 10 Μαΐου 1871
Ο Εκπρόσωπος Τα Μέλη της Κομμούνας
POUGET BILLIOREY, MARTELET, DESCAMPS»
Αξίζει να σημειώσουμε ότι, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα, ο εμβολιασμός επί Κομμούνας γινόταν χωρίς προκαταβολικές εγγραφές και λίστες αναμονής, πράγμα που μαρτυρά ότι οι Κομμουνάροι είχαν φροντίσει να υπάρχει επάρκεια εμβολίων. Και όλα αυτά στις 10 Μαΐου 1871, ενώ ο αντεπαναστατικός κλοιός έσφιγγε απελπιστικά γύρω από το επαναστατημένο Παρίσι, μόλις 10 μέρες πριν από τη φρίκη της μεγάλης σφαγής της «αιματοβαμένης εβδομάδας» που σφράγισε το τέλος αυτού που ο Καρλ Μαρξ αποκάλεσε «επανάσταση ενάντια στο ίδιο το Κράτος» και πρώτη «έφοδο στον ουρανό» της απανταχού γης εργατικής τάξης.