Ο πολυήμερος αποκλεισμός εκατοντάδων επισκεπτών στο νησί της Σαμοθράκης, αποτέλεσε ένα ουσιαστικό πλήγμα στον τουρισμό του νησιού. Οι εικόνες απελπισμένων Ελλήνων και ξένων τουριστών να κοιμούνται στο λιμάνι έκαναν το γύρο του κόσμου μέσω των social media, αλλά για τα ελληνικά ΜΜΕ, τους εφοπλιστές και τα τουριστικά γραφεία το γεγονός ήταν ήσσονος σημασίας — σε πλήρη αντίθεση με τις κραυγές τους οποτεδήποτε ένας κλάδος που σχετίζεται έμμεσα ή άμεσα με τον τουρισμό διεκδικεί τα δικαιώματά του.
Με τους επιχειρηματίες του νησιού να καταγράφουν μεγάλο ποσοστό ακυρώσεων κρατήσεων και την κυβέρνηση να συνεδριάζει κατόπιν εορτής και διακοπών (που δε θα έκανε), θα περίμενε κανείς το ζήτημα να παίζει στα πρώτα θέματα τηλεοπτικών δελτίων, εφημερίδων και ενημερωτικών ιστοσελίδων. Καθώς φαίνεται, όμως, το ρεζιλίκι της χώρας σε έναν τομέα στον οποίο βασίζει υποτίθεται την οικονομική της ανάκαμψη δεν είναι τόσο σημαντικό, όσο μια απεργία ναυτεργατών ή εργαζομένων σε αρχαιολογικούς χώρους.
Η εχθρική στάση των ΜΜΕ και των εργοδοτικών ενώσεων απέναντι στις εργατικές διεκδικήσεις και η δικαιολόγηση αυτής της στάσης με το επιχείρημα ότι αποτελούν «πλήγμα στον τουρισμό», είναι διαχρονική. Παρακάτω παραθέτουμε μια, ενδεικτική μονάχα, επιλογή από δημοσιεύματα, των τελευταίων δύο χρόνων:
«Δεμένος…στα πλοία ο τουρισμός», διαβάζουμε στο DikaiologitikaNews
«Απρόβλεπτες συνέπειες στον τουρισμό», λένε οι εφοπλιστές και μεταφέρει η Athens Voice
«Σε απόγνωση τα τουριστικά γραφεία», καταγράφει το το NewsIt
««Έμφραγμα» για τον τουρισμό» βλέπει με περισσό δράμα το NewsBomb
Όλα για μια 24ωρη απεργία της ΠΝΟ στις αρχές του φετινού Ιουλίου.
«Ως πότε οι απεργίες θα θέτουν σε κίνδυνο τον ελληνικό τουρισμό», διεμήνυε πέρυσι το καλοκαίρι η Ομοσπονδία Τουριστικών Γραφείων, θέση που απ’ ό,τι φαίνεται επαναλαμβάνει κάθε χρόνο — «Πλήγμα για τον τουρισμό και την οικονομία η απεργία των αρχαιοφυλάκων» και «Ένα ταξίδι ζωής για πολλούς ταξιδιώτες (…)θα μείνει ξανά ένα απραγματοποίητο όνειρο», μας έλεγε με αφορμή απεργία αρχαιοφυλάκων το 2017.