φυλακές

Όσα συνέβησαν το 2016 σε κάποιο κελί

Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων
tokeli.gr

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

4/1 – Ξεκινάει η δίκη των βασανιστών του Ιλία Καρέλι. Οι κατηγορούμενοι για τον θάνατο του Καρέλι από βασανιστήρια, στις φυλακές Νιγρίτας, δηλώνουν ότι αρνούνται τις σε βάρος τους αποδιδόμενες πράξεις.

6/1 – Πενήντα παλαιστίνιοι κρατούμενοι στην ισραηλινή φυλακή Nafha ξεκινούν συλλογική απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για την κακομεταχείριση, τις συχνές μεταγωγές και τις κακές συνθήκες, επιστρέφοντας τα γεύματά τους. Οι απεργοί ενώνουν τον αγώνα τους με τους έξι παλαιστίνιους κρατούμενους που βρίσκονται σε επιμέρους απεργίες πείνας στις ισραηλινές φυλακές, διαμαρτυρόμενοι για την κράτησή τους, ανάμεσά τους και ο παλαιστίνιος δημοσιογράφος Μοχάμεντ Αλ Κικ, που διανύει την 40η ημέρα απεργίας πείνας.

7/1 – Με δήλωσή του, ο καταδικασμένος σε ισόβια Δημήτρης Κουφοντίνας, απάντησε στη νέα απόρριψη της αίτησής του να του χορηγηθεί άδεια, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, καλυπτόμενο πίσω από μία εισαγγελέα, μεταμφιέζει το Πειθαρχικό Συμβούλιο της φυλακής σε νομοθετικό «σώμα».

7/1 – Πρώτη συνεδρίαση του Εφετείου της Αθήνας που εξετάζει το αίτημα των ιταλικών αρχών για την έκδοση των 5 ελλήνων φοιτητών που κατηγορούνται από τις ιταλικές αρχές για συμμετοχή σε επεισόδια που έγιναν στο περιθώριο διαδήλωσης την 1η Μάη στο Μιλάνο, με τον εισαγγελέα να τάσσεται υπέρ της έκδοσης των πέντε φοιτητών στην Ελλάδα, αλλά με αστερίσκους. Δεκάδες συλλογικότητες και σωματεία με ανακοινώσεις τους, καθώς και πανεπιστημιακοί και καλλιτέχνες υπογράφοντας ζητούν τη μη έκδοση των φοιτητών. Τελικά δεν εκδίδονται.

28/1 – Καταδικάζεται η Ελλάδα ύστερα από προσφυγή κρατουμένων των φυλακών Διαβατών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ Πατρίκης κ.α. κατά Ελλάδας)

28/1 – Καταδικάζεται η Ελλάδα ύστερα από προσφυγή κρατουμένων των φυλακών Γρεβενών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ Κωνσταντινόπουλος κ.α. κατά Ελλάδας)

28/1«Κατεβαίνει» από την Πειραματική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου η παράσταση «Η ισορροπία του Νash» στην οποία περιλαμβάνονται αποσπάσματα από το βιβλίο του Σάββα Ξηρού, ύστερα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από συγγενείς των θυμάτων της 17 Νοέμβρη αλλά και πολιτικά κόμματα. Δήλωση της σκηνοθέτιδας Πηγής Δημητρακοπούλου.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

6/2Βασανιστήρια του κρατουμένου Π. Ασπιώτη.

8/2Συλλαμβάνεται ο διευθυντής της Φυλακής Τρικάλων Στ. Αθάνατος για αδίκημα σχετικό με τα ναρκωτικά, καθώς σε σχετική έρευνα βρέθηκε πάνω του ποσότητα 0,7 γραμμ. κοκαΐνης.

11/2Εξέγερση και επεισόδια σημειώθηκαν στις φυλακές Τόπο Τσίκο, στο Μοντερέι του Μεξικού, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 52 άνθρωποι, κρατούμενοι, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ενδεχομένως και επισκέπτες. Αν και οι αρχικές πληροφορίες μιλούσαν για απόδραση κρατουμένων, αυτές δεν επιβεβαιώνονται από τις αρχές.

15/2Αυτοκτονεί 35χρονος υπόδικος κρατούμενος στις φυλακές Νιγρίτας.

15/2 – Ξεκινά απεργία πείνας ο Φ. Ντούσκο.

19/2Πενθήμερο εκδηλώσεων ενημέρωσης και δράσης στο πλαίσιο της καμπάνιας «Κανένα μωρό σε κελί», με στόχο την κατάργηση της κράτησης των κηδεμόνων βρεφών και νηπίων. Περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας και παράλληλες θεματικές εκδηλώσεις από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

19/2 – Αποφυλακίζεται ο Albert Woodfox μετά από 43 χρόνια ακραίας απομόνωσης σε ένα κελί μικρότερο από δύο επί τρία μέτρα. Κείμενο του Τάσου Θεοφίλου για τον Albert Woodfox.

24/2 – Κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα στις φυλακές Κορυδαλλού.

25/2 – Καταδικάζεται η Ελλάδα ύστερα από προσφυγή κρατουμένων των φυλακών Διαβατών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ Παπαδάκης κ.α. κατά Ελλάδας/οριστική 25/5/2016).

26/2 – Ο παλαιστίνιος δημοσιογράφος Μοχάμεντ Αλ Κικ αναστέλλει την επί 94 ημέρες απεργία πείνας, μετά από συμφωνία με τις ισραηλινές αρχές που ανακοινώθηκε από τον Σύλλογο των Παλαιστινίων Κρατουμένων.

ΜΑΡΤΙΟΣ

1/3 – Δημοσιεύεται η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) για την επίσκεψη κατά τις 14-23 Απριλίου 2015 καθώς και η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης.

1/3 – Πειθαρχική έρευνα στις φυλακές Δομοκού.

9/3 – Δημοσιεύεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης το “Αλφαβητάρι του Κρατουμένου”

11/3 – Εξέγερση στις φυλακές Holman στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ.

28/3 – Εγκαίνια παιδικού επισκεπτηρίου στις φυλακές Γρεβενών που -όπως καταγγέλλουν οι κρατούμενοι- είναι από τις πιο δυσπρόσιτες της χώρας ως προς την εξυπηρέτηση των επισκεπτηρίων.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

7/4 – Καταδικάζεται η Ελλάδα ύστερα από προσφυγή κρατουμένων των φυλακών Λάρισας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ Ali Cheema κ.α. κατά Ελλάδας)

21/4Συνάντηση της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο και τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Ευτ. Φυτράκη, προκειμένου να διεκδικήσει την εφαρμογή μιας διαφορετικής σωφρονιστικής πολιτικής.

22/4Ανακοίνωση πέντε ομάδων αλληλεγγύης για τους κρατούμενους στα Κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρόδου όπου κρατούνται 19 Σύριοι και Κούρδοι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 12 παιδιά.

3/4 – Ανοικτή επιστολή της Επιτροπής Κρατουμένων για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων μας προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

27/4Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων της Φαντίκ Αντιγιαμάν, η οποία βρίσκεται στην 84η ημέρα απεργίας πείνας σε τουρκική φυλακή.

30/4 – Μετά από 89 ημέρες απεργίας πείνας, γίνονται αποδεκτά τα αιτήματα της Φαντίκ Αντιγιαμάν. Θα μεταφερθεί στην φυλακή που είναι και οι συντρόφισσές της και θα λήξει η απομόνωσή της.

ΜΑΪΟΣ

11/5Πεθαίνει 32χρονη οροθετική πρώην κρατούμενη που είχε διαπομπευτεί από τον Α. Λοβέρδο το 2012.

16/5Δελτίο τύπου του υπουργείου περί αποτροπής εισαγωγής ναρκωτικών στις φυλακές Τρικάλων.

19/5 – Υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στον Συνήγορο του Πολίτη και το υπουργείο Δικαιοσύνης για την ενίσχυση της διαφάνειας και του ελέγχου στις φυλακές.

27/5Κείμενο πολιτικών κρατουμένων προς τον υπουργό Ν. Παρασκευόπουλο.

30/5 – Συνεχίζονται οι προκλήσεις στις φυλακές Κορυδαλλού.

ΙΟΥΝΙΟΣ

9/6 – Καταδικάζεται η Ελλάδα ύστερα από προσφυγή ασθενούς κρατουμένου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ Μέκρας κατά Ελλάδας)

20/6 – Η Ένωση Παλαιστινίων Φυλακισμένων δηλώνει ότι 60 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι συνδεόμενοι με το αριστερό Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) ξεκίνησαν ανοιχτή απεργία πείνας στη φυλακή Megiddo του Ισραήλ.

29/6 – Παρουσιάζεται από τον υπουργό Δικαιοσύνης στη φυλακή Διαβατών νέο σχέδιο για την απεξάρτηση στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος.

30/6 – Καταδικάζεται η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ύστερα από προσφυγή κρατούμενου (ΕΔΔΑ Kagia κατά Ελλάδας /οριστική 30/9/2016).

ΙΟΥΛΙΟΣ

4/7Κινητοποιήσεις ξεκινούν οι κρατούμενοι στις αντρικές φυλακές Κορυδαλλού ζητώντας την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

18/7Υπόμνημα της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τις άδειες των κρατουμένων. Οι άδειες των κρατουμένων, ένα δικαίωμα νομοθετημένο ως ένα όχημα επανένταξής τους στην κοινωνία, συχνά λειτουργεί σαν εργαλείο βασανιστηρίου στα χέρια του Συμβουλίου της φυλακής ή δεν λειτουργεί καθόλου λόγω νομοθετικών παραλείψεων.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

3/8 – Δημοσιεύεται ο Ν. 4411/2016, με τον οποίο παρατείνονται ως τον Αύγουστο του 2017 οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του Ν. 4322/2015 για την απόλυση υπό όρον.

10/8Άγριος ξυλοδαρμός των αναρχικών συλληφθέντων Κ. Σακκά και Μ. Σεϊσίδη επειδή αρνήθηκαν να δώσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα και να φωτογραφηθούν, ζητώντας να έρθουν πρώτα σε επαφή με τους δικηγόρους τους.

18/8Θάνατος νεαρού Αλβανού στο Α.Τ. Πατησίων. Ανοικτή επιστολή κρατουμένων για τον θάνατο του Pëllumb Marnikollaj στο ΑΤ Πατησίων.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

9/9Έναρξη κινητοποιήσεων στις φυλακές των ΗΠΑ. Περισσότεροι από 24.000 κρατούμενοι σε τουλάχιστον 40 φυλακές σε πάνω από 20 πολιτείες των ΗΠΑ, αρνούνται να υπακούσουν στις διαταγές και απεργούν από την εργασία με όρους σύγχρονης σκλαβιάς. Από την Αλαμπάμα στο Μίτσιγκαν και στο Τέξας, παρά την απομόνωση των φυλακών και την προσπάθεια να κουκουλωθούν οι ειδήσεις για τις στάσεις εργασίας, πληροφορίες διαρρέουν για γενική αποδιοργάνωση στις φυλακές. Όλα δείχνουν πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη απεργία στις φυλακές στην ιστορία των ΗΠΑ.

12/9 – Αποχή συσσιτίου κρατουμένων στις φυλακές Τρικάλων για διαμαρτυρία προς την διευθύντρια των φυλακών του καταστήματος.

20/9 – Φυλακές Θήβας: Επιτυχία μητέρας κρατούμενης στις πανελλαδικές

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

1/10Πανό αλληλεγγύης στους εξεγερμένους κρατουμένους των ΗΠΑ και άρνηση μεσημεριανού κλειδώματος στις φυλακές Κορυδαλού.

1/10Καταγγελία κρατουμένων του ΝΚΚ «Αγ. Παύλος» (Κολαστήριο), περί ανάκλησης απόλυσης ασθενών.

2/10Αυτοκτονία κρατουμένου στο ΝΚΚ «Αγ. Παύλος».

3/10Νεκρός 29χρονος κρατούμενος στην Ασφάλεια Πατρών.

4/10ΕΔΕ και αντικατάσταση καθηγητή στο ΣΔΕ φυλακών Βόλου για ρατσιστικό κήρυγμα.

5/10Κείμενο της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι που προσπαθούν να σπουδάσουν μέσα στις ελληνικές φυλακές.

6/10 – Καταδικάζεται η Ελλάδα ύστερα από προσφυγή κρατουμένων των φυλακών Κομοτηνής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ Αλεξόπουλος κ.α. κατά Ελλάδας)

6/10 – Καταδικάζεται η Ελλάδα ύστερα από προσφυγή κρατουμένου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ Kalandia κατά Ελλάδας)

9/10 – Άρθρο για τις συνθήκες κράτησης στο ΝΚΚ «Αγ. Παύλος» (Το ποντίκι)

10/10Κλιμάκωση της κινητοποίησης στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού για τις συνθήκες κράτησης.

13/10Εκδικάζεται από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης η υπόθεση της δολοφονίας του Ιλία Καρέλι από βασανιστήρια. Οι ποινές στους σωφρονιστικούς δεν ξεπερνούν τα επτά έτη και όλοι αφήνονται ελεύθεροι έως την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

16/10 – Δημοσιεύεται κείμενο του Τ. Θεοφίλου εν όψει του Εφετείου του.

19/10Άρθρο για τις κρατούμενες των γυναικείων φυλακών Θήβας.

21/10Απεργία πείνας του κρατούμενου Said Elgibak στις φυλακές Δομοκού.

23/10Νεκρός 37χρονος κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού.

24/10Πρόστιμο για τη λειτουργία σκουπιδότοπου δίπλα στις φυλακές Ναυπλίου.

25/10Εκπομπή στην ΕΡΤopen για το Κολαστήριο, τις μωρομάνες και τα προβλήματα των φυλακών.

27/10Δήλωση του Ζορζ Ιμπραχίμ Αμπνταλλά από τις φυλακές Λανμεζάν για τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης ενάντια στην παράνομη παράταση της κράτησής του (33ος χρόνος).

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

1/11Οδηγείται στις φυλακές Αγίου Στεφάνου 95χρονος φυγόποινος, στον οποίο είχε επιβληθεί ποινή 9ετούς κάθειρξη.

2/11 – Με hashtag #kolastirio_NKK χρήστες του twitter εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους. κρατούμενους του Κολαστηρίου μέσω twitterstorm.

4/11 – Ασθενής του ΝΚΚ «Αγ. Παύλος» δίνει συνέντευξη στη ραδιοφωνική εκπομπή της Μ. Πυργιώτη στα Παραπολιτικά, με ιδιαίτερη αναφορά στην καταδικαστική απόφαση του ΕΔΔΑ τον Ιούλιο του 2015 και την έκθεση της CPT (§§ 89-91).

4/11 – Ο Σ. Κοντονής διαδέχεται τον Ν. Παρασκευόπουλο στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Κατά την παράδοση του υπουργείου στις 7 Νοεμβρίου, ο απελθών υπουργός αναφέρεται στον Ν. 4322/2015, ο οποίος ψηφίστηκε τον Απρίλιο του περασμένου έτους (βίντεο 2:04 έως 4:24). Κατά την παραλαβή του υπουργείου, ο Σ. Κοντονής ανακοινώνει τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών (βίντεο 2:17 έως 2:32). Σε συνέντευξή του λίγες μέρες αργότερα στην ΕΡΤ3, ο Ν. Παρασκευόπουλος προβαίνει σε απολογισμό του έργου του, χαρακτηρίζοντας τις συνθήκες που επικρατούν πλέον στις φυλακές της χώρας «ανθρώπινες» (βίντεο 14:55-17:47).

7/11 – Δημοσιεύεται επιστολή του αναρχικού και οροθετικού κρατουμένου Σ. Φατούρου για την εκδικητική μεταχείριση και απομόνωσή του στο Κολαστήριο.

7/11 – Δημοσιεύεται επιστολή του Α. Γιωτόπουλου με την οποία αναφέρεται και στην καταστρατήγηση του δικαιώματός του να απολυθεί υπό όρο, βάσει του άρθ. 105 ΠΚ.

10/11 – Κατά τη διεξαγωγή επιστημονικού συνεδρίου νοσημάτων θώρακος και παθήσεων από το περιβάλλον, επισημαίνεται η αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης, ιδίως στις φυλακές.

13/11 – Ο κρατούμενος των φυλακών Α. Στεφάνου Πατρών Β. Δημάκης διαμαρτύρεται με ανοιχτή επιστολή για τα προσκόμματα που συναντά στο δικαίωμά του να σπουδάσει και τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης εν γένει.

15/11 – Δημοσιεύεται άρθρο του ψυχολόγου – ψυχοπαιδαγωγού Λ. Κερεντζή για τις επιπτώσεις του εγκλεισμού στις μητέρες κρατούμενες και τα παιδιά τους (εδώ η καμπάνια της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων).

15/11 Ξεκινά η δίκη των οροθετικών γυναικών κρατουμένων που διαπομπεύθηκαν το 2012 από τον τότε υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο και την αστυνομία.

15/11 – Οι πολιτικοί κρατούμενοι της ειδικής πτέρυγας και οι κρατούμενοι των Α΄ και Δ΄ πτερύγων των φυλακών Κορυδαλλού, κρατούν ανοιχτά τα προαύλια καθ’ όλη την ημέρα στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα.

15/11Αθωώνονται οι Γ. Καραγιαννίδης, Π. Μάσουρας, Χ. Χατζημιχελάκης και Π. Αργυρού για στάση κρατουμένων από κοινού και απόπειρα απόδρασης το 2011.

19/11Νίκη του αγώνα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Πραγματοποιείται η παραχώρηση του κάτω ορόφου της Α πτέρυγας στις γυναίκες κρατούμενες καθώς μερικές μέρες πριν οι χρυσαυγίτες κρατούμενοι και άλλοι οι οποίοι κρατούνταν στο χώρο αυτό μεταφέρθηκαν πίσω στις ανδρικές φυλακές.

21/11 – Ξεκινάει η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τον Τάσο Θεοφίλου που διανύει τον 5ο χρόνο φυλάκισης .Στο Εφετείο επί της οδού Λουκάρεως από νωρίς συγκεντρώνονται δεκάδες αλληλέγγυοι γεμίζοντας την αίθουσα.

26/11Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού από ομάδες γυναικών και την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

28/11Βίντεο-ρεπορτάζ για τις κρατούμενες μητέρες και τα παιδιά τους που πραγματοποίησε το OmniaTV σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, για την θεματική εκπομπή “Monitor” του Omnia TV.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

1/12 – Άρθρο για το κολαστήριο στο Vice, την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS.

5/12Έναρξη κινητοποιήσεων των κρατουμένων στις φυλακές Πατρών για την έλλειψη θέρμανσης.

7/12Απεβίωσε 54χρονος καρκινοπαθής κρατούμενος του ΝΚΚ «Άγιος Παύλος».

12/12Επιστολή – Καταγγελία των ασθενών κρατουμένων του ΝΚΚ «Ο Άγιος Παύλος».

12/12Απελευθερώνεται ο παλαιστίνιος αγωνιστής Μπιλάλ Καγιέντ, μετά από 15 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές κατηγορούμενος για τη συμμετοχή του στην παλαιστινιακή αντίσταση. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο και χιλιάδες κρατούμενοι είχαν εκφράσει την αλληλεγγύη τους στον Καγιέντ στη διάρκεια της απεργίας πείνας 72 ημερών που έκανε διαμαρτυρόμενος για την αυθαίρετη κράτησή του.

13/12 – Η Εκδήλωση-Συζήτηση για την άμεση χορήγηση άδειας στον πολιτικό κρατούμενο Δημήτρη Κουφοντίνα αναβάλλεται μετά από ανακοίνωση της Νομικής που απαγορεύει την διεξαγωγή της. Μια μέρα νωρίτερα είχε σταλεί εμπιστευτικό έγγραφο στη διοίκηση των φυλακών Κορυδαλλού προκειμένου να απαγορευτεί η τηλεφωνική παρέμβασή του Δ. Κουφοντίνα στην εκδήλωση.

13/12 – Εκδήλωση στο Βερολίνο για τις συνθήκες εγκλεισμού στα ελληνικά ψυχιατρεία και τις φυλακές. Ακούστηκαν πάρα πολλές απόψεις και αρκετοί παρευρισκόμενοι/ες κατέθεσαν προσωπικές εμπειρίες, ως εθελοντές εργαζόμενοι σε ψυχιατρικές κλινικές ή ως άνθρωποι που έχουν ανάλογα βιώματα και εμπειρίες.

16/12 – Με την πανηγυρική αθώωσή τους από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, μετά 4 χρόνια, απαλλάχθηκαν οι οροθετικές γυναίκες που κατηγορούνταν για «βαριά σωματική βλάβη και παράβαση του νόμου περί εκδιδομένων γυναικών» και είχαν υποστεί διαπόμπευση με τη δημοσίευση των προσώπων τους στο Διαδίκτυο.

19/12Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιείται στην ΕΣΗΕΑ για το πολλοστό αίτημα αδείας που έχει υποβάλλει ο Δ.Κουφοντίνας.

19/12Νεκρός 33χρονος κρατούμενος του ΝΦΚ «Αγ. Παύλος».

23/12Νίκη των κρατουμένων των φυλακών Πάτρας και αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων, που είχαν ξεκινήσει στις 5/12, αφού οι κρατούμενοι πέτυχαν να έχουν θέρμανση και απέσπασαν τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο εν λόγω κατάστημα το συντομότερο δυνατόν.

23/12Συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το ΝΚΚ «Αγ. Παύλος», από τη Συνέλευση αλληλεγγύης στους αγώνες των κρατουμένων στο Κολαστήριο, με σύνθημα «Να καταργηθεί η θανατική ποινή που έμπρακτα εφαρμόζεται στο Νοσοκομείο Κορυδαλλού, στο Κολαστήριο».

28/12Επιστολή από τις κρατούμενες μητέρες στη φυλακή του Ελεώνα Θηβών προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και τον υπουργό κ. Σταύρο Κοντονή.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ