Σε μία ειδική προβολή παρουσία του Wade Rathke, το ντοκιμαντέρ Οργανωτής θα παρουσίαστεί την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στις 6.30μ.μ. στην αίθουσα Α’ της Νομικής Σχολής Α.Π.Θ.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον πρωταγωνιστή του ντοκιμαντέρ και ιδρυτή της οργάνωσης ACORN, Wade Rathke, ιστορική μορφή της αμερικανικής αριστεράς.

Καθώς η ανάγκη οργάνωσης των εργαζόμενων εμφανίζεται ξανά επιτακτική στην Ελλάδα, το ντοκιμαντέρ Οργανωτής αναδεικνύει έναν ιστορικό ηγέτη της αμερικανικής αριστεράς που αφιέρωσε τη ζωή του ακριβώς γι’ αυτόν το σκοπό. Ο ακτιβιστής και συγγραφέας Wade Rathke, μετά την προβολή θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα: «Η οργάνωση των φτωχών στις ΗΠΑ, 1968-2018». Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με συντονιστή τον Σπύρο Μαρκέτο.

Το ντοκιμαντέρ είναι υποτιτλισμένο στα ελληνικά και η συζήτηση θα μεταφράζεται.

Ο Wade Rathke είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής οργανωτής της Acorn International, καθώς και πολλών εργατικών οργανώσεων και συνδικάτων. Εκδότης του περιοδικού Social Policy και συγγραφέας αρκετών βιβλίων σε θέματα οργάνωσης των φτωχών. Τα τελευταία πενήντα χρόνια πρωτοστάτησε σε πολλές οργανώσεις με στόχους κοινωνικής δικαιοσύνης, εργατικών δικαιωμάτων και λαϊκής δημοκρατίας. Με βάση τη συλλογική και την προσωπική του εμπειρία ανέπτυξε πρωτότυπες οργανωτικές μεθόδους. Ίδρυσε και συντόνισε επί σαράντα χρόνια την Acorn, τη μεγαλύτερη μαζική οργάνωση στην ιστορία των ΗΠΑ, η οποία έφτασε να αριθμεί ένα εκατομμύριο μέλη.

Η οργάνωση δέχθηκε συστηματικές επιθέσεις από την αμερικανική Δεξιά για το ρόλο της στη μαζική εγγραφή φτωχών ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους. Ενίσχυσε στα πρώτα στάδια της σταδιοδρομίας τους, όταν παρίσταναν τους ριζοσπάστες κα δεν είχαν ακόμη ταχθεί υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και του μιλιταρισμού, τόσο τον Μπιλ και τη Χίλαρυ Κλίντον όσο και τον Μπάρακ Ομπάμα. Μετά την εκλογή του τελευταίου δεν υποστηρίζει το Δημοκρατικό Κόμμα.

 

Posted by Spyros Marchetos on Tuesday, October 9, 2018

 

Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στις 6.30μ.μ.
στη Νομική Σχολή Α.Π.Θ. – Αίθουσα Α (ισόγειο)