εμφύλιος Υεμένη

Όλοι εναντίον όλων: ο «εμφύλιος-μπάμπουσκα» στην Υεμένη

Του Ανδρέα Κοσιάρη
Ένας εμφύλιος μέσα στον εμφύλιο της Υεμένης αναδύεται το τελευταίο διάστημα, καθώς υποτιθέμενα συμμαχικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πλέον μάχονται και μεταξύ τους για τον έλεγχο κομματιών της χώρας.

Οι δύο ισχυρές αραβικές χώρες έχουν δράσει σε πλήρη συντονισμό στην επέμβασή τους στην Υεμένη από το 2015, όταν ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διέταξε δυνάμεις του να καταπολεμήσουν τους, υποστηριζόμενους από το Ιράν, αντάρτες Χούτι, στη βόρεια Υεμένη.

Όπως ξέρουν πολύ καλά οι ΗΠΑ – που στήριζαν όλο αυτό το διάστημα τον κοινό πόλεμο ΗΑΕ-Σαουδικής Αραβίας απέναντι στους Χούτι – σε τέτοιου είδους «επεμβάσεις δι’ αντιπροσώπου» κάνει κανείς όλων των ειδών τους συμμάχους. Έτσι, η υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση της Υεμένης του Μανσούρ Χάντι έχει συμμαχήσει με το κίνημα Islah, την έκφραση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Υεμένη. Αυτό παρά το γεγονός ότι οι Σαουδάραβες είναι εξαιρετικά εχθρικοί απέναντι στη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Στον εμφύλιο απέναντι στους Χούτι, οι κυβερνητικές δυνάμεις και το Islah μάχονταν πλάι στις δυνάμεις του Νότιου Μεταβατικού Συμβουλίου (Southern Transitional Council – STC), που έχουν τη στήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Τα ΗΑΕ με τη σειρά τους θεωρούν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα τρομοκρατική οργάνωση.

Έπειτα από τέσσερα και πλέον χρόνια αιματηρού εμφυλίου, τα ΗΑΕ ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούλιο να αποσύρουν μαζικά δυνάμεις από τα πεδία των μαχών με τους Χούτι. Τις τελευταίες εβδομάδες δυνάμεις του STC κατέλαβαν τη νότια παράκτια πόλη του Άντεν, που ελέγχονταν από την κυβέρνηση. Την Πέμπτη 29 Αυγούστου, αφότου οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν για μία ημέρα και ξαναέχασαν την πόλη, σκοτώθηκαν 25 στρατιώτες και τραυματίστηκαν 150 από αεροπορικούς βομβαρδισμούς των ΗΑΕ. Συνολικά οι δυνάμεις της κυβέρνησης έχασαν 300 στρατιώτες στη χαμένη μάχη για το Άντεν.

Τη «μάχη κατά των τρομοκρατών» χρησιμοποίησε το Άμπου Ντάμπι για να δικαιολογήσει το αεροπορικό χτύπημα της Πέμπτης. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΑΕ γίνεται λόγος για «αντίποινα εναντίον τρομοκρατικών στοιχείων για τον τραυματισμό δύο στρατιωτών στο αεροδρόμιο του Άντεν» την Τετάρτη. Δεν περιέχει καμία αναφορά στην κυβέρνηση της Υεμένης.

Το αυξανόμενο χάος που θα φέρει αυτός ο εμφύλιος εντός του εμφυλίου στην Υεμένη, απειλεί ακόμα περισσότερο τον άμαχο πληθυσμό, καθώς θα δημιουργήσει περισσότερους πρόσφυγες σε μια χώρα που ήδη πάνω από 10 εκατ. βρίσκονται ένα βήμα από την πείνα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ