Την πλήρη αποτυχία της ανθρωπότητας στην εκπλήρωση των στόχων για την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας την τελευταία δεκαετία, καταγράφει νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με την έκθεση Global Biodiversity Outlook 5, που δημοσιεύτηκε ενόψει της διάσκεψης του ΟΗΕ για το ζήτημα στα τέλη Σεπτεμβρίου, η διεθνής κοινότητα δεν εκπλήρωσε πλήρως κανέναν από τους 20 στόχους βιοποικιλότητας που τέθηκαν στο Άιτσι της Ιαπωνίας το 2010.
Παρά την κάποια πρόοδο που έχει συντελεστεί σε ορισμένους τομείς την περασμένη δεκαετία, τα οικοσυστήματα έχουν συνεχίσει να εξαφανίζονται, μεγάλοι αριθμοί ειδών βρίσκονται υπό απειλή από την ανθρώπινη δραστηριότητα και, σε παγκόσμιο επίπεδο, 500 δισ. δολάρια βλαπτικών για το περιβάλλον κρατικών ενισχύσεων παραμένουν σε ισχύ.
Οι 20 στόχοι της διάσκεψης του Άιτσι είναι χωρισμένοι σε 60 υποκατηγορίες — εξ αυτών, επτά έχουν εκπληρωθεί, σε 38 έχει συντελεστεί κάποια πρόοδος και 13 υποκατηγορίες έχουν αγνοηθεί πλήρως. Για δύο από αυτές, η πρόοδος είναι άγνωστη.
Ένας από τους βασικούς στόχους, η μείωση του ρυθμού εξαφάνισης των φυσικών οικοτόπων στο μισό, δεν εκπληρώθηκε. Το ίδιο και με την εξάλειψη της υπεραλιείας, τη δραστική μείωση της μόλυνσης από πλαστικά απορρίμματα και υπερβολικά θρεπτικά συστατικά, και την προστασία των κοραλλιογενών υφάλων, το 60% των οποίων παραμένει υπό απειλή.
Ανάμεσα στους μη εκπληρωμένους στόχους είναι και η προστασία των οικοσυστημάτων με σεβασμό στις ανάγκες των γυναικών, των αυτοχθόνων κοινοτήτων και των φτωχών.
Η επικεφαλής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα, Ελίζαμπεθ Μαρούμα Μρέμα, δήλωσε ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι που θα αποφασίσει πώς θα βλέπουν οι επόμενες γενιές τον φυσικό κόσμο.
«Τα οικοσυστήματα της Γης απειλούνται στο σύνολό τους. Και όσο περισσότερο η ανθρωπότητα εκμεταλλεύεται τη φύση με μη βιώσιμους τρόπους και υποβαθμίζει την προσφορά της στους ανθρώπους, τόσο περισσότερο υποβαθμίζουμε τη δική μας ευεξία, ασφάλεια και ευημερία».
Πηγή: the Guardian